Japończyk do 11 tys zł. Moje upatrzone to Honda i Nissan

05 Wrz 2012, 14:43

Witam przymierzam się do kupna fajnego autka dla siebie. Chodzi że to koniecznie musi być Japończyk. Bardzo mi się podobają te starsze ich konstrukcje. Głównie autko ma być na co dzień i od czasu do czasu na tor gdyż mieszkam w Kielcach to mam okazje. No i czasem aby móc wypaść gdzieś ze znajomymi poza miasto lub na wakacje.

Moje takie najbardziej upatrzone autka.
To Honda Civic 6 Gen Coupe lub Nissan 200SX s13
Jeśli brał bym Hondę to tylko znajduję je z Silnikiem 105KM 1.6 bez vtec i miałem pomysł aby potem wymienić go po roku na jakiś mocniejszy z 1.6L
Jeśli nissan trochę mnie przerażają jego stany techniczne i wizualnie, pokryte rdzą zajechane i ciężko spotykane.
Nie zamierzam jakoś wymieniać wnętrza czy coś może jakiś lekki tuning mechaniczno-optyczny

Jak z częściami co do obu samochodów sprawa wygląda jak i pod względem mechanicznych i wizualnych?
Chciałbym abyście mi doradzili i dali swoje opinie o silnikach itp, prowadzenia, bezpieczeństwach jak i exploatacji.
Z góry pozdrawiam Marcin
KLICHO
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

09 Wrz 2012, 08:37

Odświeżam temat ponownie
KLICHO
Nowicjusz

09 Wrz 2012, 09:54

Civic z dobrym silnikiem będzie oszczędne, dużo nie palą podług innych ;) Musisz wziąć pod uwagę że młodzi ludzie kupują takie samochody żeby poszaleć, więc trzeba szukać dobrego egzemplarza.

Na pewno do Civic będą tańsze części niż do S13 bo u nas to egzotyka. No i części zamiennych/tuningowych do hondziawki będzie w brud .
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Wrz 2012, 10:26

Ogólnie miałem pomysł jeśli właśnie civic to kupić jakiś silnik po roku B16A lub B16A2 i myślę że remoncik bo te silniki są bardzo zajechane niestety.

Ok a jak wygląda sprawa prowadzenia czy jest precyzyjna? Jakieś typowe usterki dla niej ?
KLICHO
Nowicjusz