Jazda anglikiem w Polsce

20 Mar 2007, 18:46

Witam !
Szanowni użytkownicy ! Zamierzam kupic samochód przywieziony z Anglii (kierownica z prawej strony oczywiście) i jezdzic nim w polsce przez jakiś czas bez operacji przełożenia "wszystkiego na lewo".Dowiedziałem się że jest to możliwe-mianowicie, wykupuje się OC na nadwozie jak to ujęła pani agntka ubezpieczeniowa i się normalnie jezdzi.Auto ma oczywiscie angielski przegląd techniczny.
Moje pytanie jest następujące: czy jest coś o czym nie wiem i czy nie mam racji w którymś punkcie ?

Dziekuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam !
koper7
Nowicjusz

Miejscowość: Piaseczno

20 Mar 2007, 23:11

Dobra ubezpieczenie OC tobie sprzedadzą ,ale w urzędzie samochodu tobie nie zarejestrują !!
Nie chcesz płacić mandatów kup CB.
161BD101
Nowicjusz

Miejscowość: Słupsk

21 Mar 2007, 13:07

to jest akurat dla mnie logiczne i zrozumiale bo przeciez nie mam go zamiaru rejestrować, tylko jeszcze raz podkresle-jezdzic nim na angielskiej rejestracji po Polsce...
koper7
Nowicjusz

Miejscowość: Piaseczno

26 Mar 2007, 15:37

O ile sie nie mylę to przez rok można jeździć samochodem na zagranicznych blachach.
Nie chcesz płacić mandatów kup CB.
161BD101
Nowicjusz

Miejscowość: Słupsk

08 Mar 2010, 23:19

Dlaczego temat ucichł ? Mam zamiar zrobić to samo, ale chyba nie wolno jeździć niezarejestrowanym samochodem, a w PL zrobię przegląd anglika? chyba nie.
Karpiu776
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

09 Mar 2010, 21:54

Karpiu776 napisał(a):Dlaczego temat ucichł ? Mam zamiar zrobić to samo, ale chyba nie wolno jeździć niezarejestrowanym samochodem, a w PL zrobię przegląd anglika? chyba nie.

Bynajmniej u mnie na SKP nie zrobisz-chyba ze spełnisz pełen zakres związany z
przelozeniem kierownicy na lewą stronę... :cool:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chevrolet Corvette C1
    Zupełnie inne oblicze ma natomiast Corvette C1. Pierwsza generacja legendarnego sportowego Chevroleta była dostępna wyłącznie ze zdejmowanym dachem. Miała być odpowiedzią na brytyjskie i włoskie kabriolety importowane po ...

26 Lip 2011, 13:18

Co do jazdy anglikami w Polsce sprawa wygląda następująco.

Dyrektywa unijna mówi, że można się poruszać takim samochodem przez 6 miesiecy w ciagu 12 miesięcy. Tak więc, wbrew temu co twierdzi polska policja, nie jest prawdą, że nie będąc obywatelem UK, w Polsce anglikami można jeździć jedynie 30dni.

Kwestią zasadniczą jest ubezpieczenie. Jeżeli załatwimy je sobie w jakiejś rodzimej ubezpieczalni, auto jest sprawne, dopuszczone do ruchu, posiada OC i jest w Polsce czasowo, to policja nie ma do czego się przyczepić. Warto jedynie dostosować przednie lampy do ruchu prawostronnego.

Sprawa przeglądu; faktycznie go w Polsce nie zrobisz, ale nie musisz wracać na Wyspy - wystarczy podjechać do naszych zachodnich sąsiadów - Niemiec.

To wszystko ma swoje plusy i minusy. Wady, to przede wszystkim ubezpieczenie angielskie 5 razy droższe, a oprócz tego podatek drogowy w wysokości 200 funtów. Za to plusami jest przede wszystkim cena samochodu - dużo tańsze w zakupie (nieraz nawet do 50%). Nie płacisz akcyzy i podatku w Polsce, nie ma w takim wypadku konieczności przerabiania samochodu, a oprócz tego mandaty z radarów nie przychodzą. ;)
piotrekSL
Nowicjusz

Auto: lancia dedra