Jazda bez prawa jazdy

30 Sie 2008, 22:19

Cześć za jazde bez prawka normalnie obowiązuje kara 500zł i odroczenie prawa jazdy o 3lata ,a teraz słyszałem ,że znieśli to odroczenie. Wiecie cos o tym?
majo
Nowicjusz

31 Sie 2008, 09:37

Jeżeli masz prawko,a zostawiłeś je z domu,bądz gdzieś zgubiłeś i podczas kontroli tego dokumentu nie masz przy spbie,to dostajesz mandat 500 zł za brak wymaganych dokumentów no i nie możesz jechać dalej samochodem.
A jeżeli jedziesz samochodem bez prawka i nie masz go wogóle,to sprawa zostaje skierowana do sądu i sąd wymierza ci karę.Zazwyczaj jest to kara pieniężna,ale zdarza się też,że jest zakaz wyrabiania prawa jazdy przez jakiś okres czasu(np. 3 lata).Dodatkowo ukarany zostać może właściciel samochodu za to,że nie zabezpieczył właściciwie samochodu.A ten kto kierował tym samochodem może zostać oskarżony o kradzież,jeżeli zabrał samochód bez zgody właściciela(czyli poprostu ukradł).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Sie 2008, 10:32

MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli masz prawko,a zostawiłeś je z domu,bądz gdzieś zgubiłeś i podczas kontroli tego dokumentu nie masz przy spbie,to dostajesz mandat 500 zł za brak wymaganych dokumentów no i nie możesz jechać dalej samochodem.

mylisz się jeżeli nie masz prawka przy sobie czyli zostawiłeś w domu dostajesz mandat 50zł wiem to na pewno bo sam się spotkałem z takim przypadkiem i dostałem 50zł i 2 punkty karne ;)
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

02 Wrz 2008, 14:12

Sorki,małe niedopatrzenie z mojej strony.Jeżeli jest prawko,ale nie masz go przy sobie,to jest mandat 50 zł,jak pisał kolega powyżej.A jak nie masz wogóle i prowadzisz,to jest 500 zł lub sąd grodzki,w zależności od sytuacji,którą określa policjant.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Wrz 2008, 21:43

E to chyba zaczekam na to prawko ,dzieki za odpowiedzi ;]
majo
Nowicjusz

07 Wrz 2008, 22:10

o lol jhahahahaha; D chciałeś na pałe jezdzić furą :D o lol , wpadłbyś szybko moim zdaniem ... już motorem lepiej ;-)
EXAL
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Nissan Micra N-Tec - nowa stylizacja nadwozia i wnętrza
    Nissan wprowadził właśnie do sprzedaży nową, specjalną odmianę miejskiego modelu Micra. Wersja N-Tec wyróżnia się nową stylizacją nadwozia i wnętrza, a także zmodernizowanymi rozwiązaniami technicznymi. Jest też bardzo ...