Jazda na hamulcu recznym

11 Gru 2009, 21:08

Witam !
mam problem bo byłam dziś na wyjeździe samochodem daewoo nubira (kombi) i niezauważyłam że jade na zaciągniętym hamulcu ręcznym.. :/ bo sie spieszyłam i zapomniałam. jechałamn z dużą predkościa najwyższa 80 km/h i mam pytanie czy coś mogło sie uszkodzić ? i czy tak na 100% ??czy jest możliwośc żeby samochód wyszedł z tego bez szwanku ?? jak sprawdzić tak od razu czy coś sie uszkodziło bez wizyty u mechanika?? prosze o szybką odpowiedź :)
nov@
Nowicjusz

Miejscowość: polska

12 Gru 2009, 08:31

Mogły się spalić szczęki hamulcowe.Zależy jak mocno ten ręczny był zaciągnięty.Żeby sprawdzić,czy nadal działa jak powinien,to musiałabyś wjechać na jakieś wzniesienie i zaciągnąć hamulec ręczny.Auto powinno stać i nie staczać się w dół już na 3,4 ząbku.
Jeżeli jednak pojedzie w dół,to zaciągnij ręczny do oporu i sprawdz czy się stacza.Jeżeli tak,to można jeszcze podregulować linkę ręcznego.A jak spaliłaś szczęki,to będą do wymiany.Przy okazji wymiany szczęk,warto wymienić klocki z hamulca nożnego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowa premiera Golfa Varianta
    Podczas Genewskiego Salonu Samochodowego Volkswagen prezentuje – jako światową premierę – nowego Golfa Varianta. W porównaniu z poprzednikiem nowy Golf Variant jest lżejszy nawet o 105 kg. Po raz pierwszy ...