Jazda na suwak to będzie obowiązek, a nie zalecenie!

28 Cze 2019, 12:08

Zauważyłem, że rząd planuje kolejną poprawkę w przepisach regulujących jazdę na suwak. Obecnie widząc taki znak jest to jedynie zalecenie którego powinni trzymać się kierowcy. Ma to się zmienić na obowiązek i wtedy za nieprzestrzeganie takiego znaku kierowcy będą mogli otrzymać mandat.

Swoją drogą jazda na suwak usprawnia ruch i oba pasy jadą w miarę płynnie ale jak widać nie wszyscy kierowcy jeszcze to rozumieją.

Jak macie taki znak gdzieś w swoich zdjęciach to wrzućcie do tematu. Jak mi się uda go gdzieś znaleźć na drodze to zrobię fotkę i zamieszczę tu, chyba że ktoś mnie ubiegnie :mrgreen:

Czy stosujecie jazdę zamka błyskawicznego tzw. suwak?

Ja osobiście zawsze jak widzę zwężenie i nawet jak nie ma takiego znaku to wpuszczam jedno auto przed końcem drugiego pasa.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

07 Lip 2019, 21:14

Takich znaków jest całe mnóstwo na naszych drogach. Bez sensu jest wrzucanie tutaj zdjęć tego znaku...Znak jak każdy inny. A dopóki nie będzie obowiązkowy, to większość kierowców nie będzie go przestrzegała i tak zresztą jest. A podejrzewam, że nawet jak będzie obowiązkowy, to też nie będzie z tym tak fajnie, bo polskim kierowcom zawsze się spieszy i będą to ignorować, nie zważając na to, że jazda na suwak usprawnia ruch i taka jazda przy zwężeniach jest szybsza. Ale weź i wytłumacz to polskiemu kierowcy....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Lip 2019, 07:25

Jeśli wprowadzą obowiązek jazdy na suwak to z pewnością znają sposób na egzekwowanie przepisów. Już teraz słyszałem o akcjach "polowania" na szeryfów lewego pasa. Konkretnie policja ( nie pamiętam już jaka konkretnie jednostajna, w radiu audycję słyszałem jakiś czas temu) latała dronem nad kończącym się pasem, wyłapywała szeryfów i nagradzała za blokowanie lewego pasa. Więc jest szansa na zmiany. Nie będzie to od razu rewolucja ale światełko w tunelu jest.
adamzych
Nowicjusz

Miejscowość: Radom
Prawo jazdy: 1- 0- 0
Przebieg/rok: 16tys. km

08 Lip 2019, 13:22

adamzych napisał(a):Nie będzie to od razu rewolucja ale światełko w tunelu jest

Z tym się zgadzam. Z szeryfami zaczynają sobie radzić. Słabiutko im to idzie, ale coś tam się już dzieje.
Miejmy nadzieję, że znajdą skuteczny sposób na egzekwowanie jazdy na suwak.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

08 Lip 2019, 19:50

Cichy77 napisał(a):Czy stosujecie jazdę zamka błyskawicznego tzw. suwak?

Oczywiście, że stosuję (wjeżdżam i wpuszczam) i z moich obserwacji wynika, że nie jest to jakąś rzadkością. Wprawdzie jest jeszcze sporo kierowców którzy nie wpuszczają, ale ja jadę do końca włączam kierunek i grzecznie czekam aż ktoś się zlituje :lol:
Co do obowiązku jazdy na suwak, to słabo to widzę. Jak to umocować prawnie :?: No bo w razie stłuczki zawsze winien będzie ten co zmienia pas. Sądzę, że to będzie tylko taki straszak.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

09 Lip 2019, 09:16

yeti65 napisał(a):Co do obowiązku jazdy na suwak, to słabo to widzę. Jak to umocować prawnie No bo w razie stłuczki zawsze winien będzie ten co zmienia pas. Sądzę, że to będzie tylko taki straszak.

Chyba, że jeżeli będzie to obowiązek, to w razie kolizji wina będzie tego co nie wpuścił, ponieważ nie ustąpił pierwszeństwa. Wprowadzając taki przepis, muszą zmienić ustawę. A czy to zrobią? Powiem tylko, że mieszkamy w Polsce...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższa szkoła jazdy dla kierowców i narciarzy
    Wyjazdy na narty dają miłośnikom tego sportu dużo radości i satysfakcji. Wbrew pozorom narciarstwo alpejskie i podróżowanie samochodem mają wiele wspólnego. By przyjemne doznania z jazdy na nartach i podróży ...
    DS Automobiles - założenia firmy i krótka historia
    DS Automobiles oficjalnie powstała 1 czerwca 2014 roku. Nazwa najmłodszej i w zamyśle najbardziej ekskluzywnej francuskiej marki Grupy PSA wywodzi się z legendarnego modelu DS 19 z 1955 roku, który stanowił pod wieloma ...