Jazda nocą

07 Gru 2017, 20:06

Witam chciałem poruszyć temat jazdy nocą bo nie ukrywam sprawia mi trochę problemów.Mianowicie auto z naprzeciwka mnie oślepiają w dość znaczny sposób tak że ogranicza mi widoczność diametralnie kiedy przestają mi światła innego świecić to sądzę że widzę drugie tyle dalej nie wiem czy to normalne czy mam coś ze wzrokiem.Byłem badany w 2 gabinetach okulistycznych zresztą robię to regularnie bo mam wadę nie wielka i noszę okulary korekcyjne + antyrefleksy ale niby wszytko jest ok i tylko dostałem odp od okulisty że każdego człowieka w takiej sytuacji rażą światłą a u ja mogę mieć oczy na światło wrażliwe nadmiernie dlatego tak się dzieje.
Jak u was to wygląda, może ja przesadzam!?
KRZYSIEKCH22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 1991
Auto: FORD

07 Gru 2017, 23:49

Okulista ma racje możesz mieć wrażliwy wzrok na światło, ja mam bardzo dobry wzrok i światła z naprzeciwka mi nie przeszkadzają, lubię jeździć nocą i nie mam z tym żadnych problemów, jedynie z kierowcami którzy zapominają zmienić drogowe na mijania
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Gru 2017, 17:04

Oj chciałbym tak mieć mi już przeszkadzają w odległości 100m utrudniają mi widzenie nie tylko w czasie mijania ale nie tylko pod tym względem nie lubię nocą jezdzić , trudniej jest też jest ocenić odległość jadącego samochodu z naprzeciwka jak nie ma lamp i widać tylko światła jadącego w naszą stronę samochodu a jak jeszcze się jedzie po nieznanej drodze to tym bardziej trzeba uważać gdzie się wyprzedza raz jechałem akurat nie ja za kierownicą ale kumpel i była droga nieoświetlona wyprzedzał tira który jechał na krótkich światłach i w połowie wyprzedzania zorientowaliśmy się że zaraz jest zakręt i musiał się chować.Może ktoś powiedzieć że ślepy itp jak wyprzedzał jak był zakręt ale kiedy zdecydował się wyprzedzać to znaku jeszcze nie był ostrzegawczego przed zakrętem zasłaniał go tir a światła z tira nie świeciły zbyt wiele bo miał mijania.
Dlatego nie lubię nocą wsiadać w samochód i jedynym plusem dla mnie jest mniejszy ruch nic więcej.
KRZYSIEKCH22
Nowicjusz

08 Gru 2017, 20:57

Możesz skoczyć do optyka i zapytać czy w Twoim przypadku pomogły by takie żółty okulary do jazdy nocą, chyba to są polaryzacyjne. Może takie coś by Ci pomogło
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Gru 2017, 16:09

Kao napisał(a):jedynie z kierowcami którzy zapominają zmienić drogowe na mijania
to jedno, a drugie to jak jadą na halogenach w nocy podczas deszczu ;/

Kao napisał(a): takie żółty okulary do jazdy nocą, chyba to są polaryzacyjne
Wystarczy sobie kupić takie nakładki na okulary, jest ich pełno na alledrogo. Ja kiedyś miałem i fajne wrażenie było jak się w nich jeździło, moim zdaniem widać trochę więcej. Gdzieś mi się jednak zapodziały ;/
Jeżeli masz minusową wadę i światła samochodów jadących z przodu rozmywają się trochę i robi się przy nich taka smuga, poświata to znaczy że prawdopodobnie masz za słabe okulary. Muszą być one wyraźnie widoczne.
Jazda w nocy najgorsza jest na nie oświetlonej drodze lub jak pada mżawka która powoduje kropelkowanie na szybach, lusterkach nie chcąc spływać normalnie jak przy deszczu w innych przypadkach nie jest źle :)

Zobacz sobie też temat na forum Bezpieczna jazda po zmroku

PS. te nakładki żółte możesz sobie kupić i spróbować czy ci pomogą, myślę że trochę na pewno :ok:
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

29 Gru 2017, 13:29

Właśnie na nieoświetlonych drogach mam te oślepienie, nie wydaję mi się żebym okulary miał złe.
KRZYSIEKCH22
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MITSUBISHI Concept GR-HEV pickup z napędem hybrydowym
    Od początku prac badawczo-rozwojowych nad elektrycznymi rozwiązaniami transportowymi w 1966 roku działania firmy Mitsubishi Motors Corporation wynikały z przekonania, że pojazdy z napędem elektrycznym powinny z czasem stanowić ...

29 Gru 2017, 18:49

Wydaje mi się, że bardzo dobrym rozwiązaniem byłyby okulary dla kierowców do jazdy nocą. Na allegro kosztują koło 10 zł. Mnie bardzo pomagają p[odczas jazdy jak jest ciemno, a dodatkowo jest mokro/pada deszcz. Plusem tych okularów jest to, że można je zakładać na okulary, które nosi się na codzień.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Sty 2018, 18:36

Przemyśle ale wydaję mi się że takie nakładki to szajs
KRZYSIEKCH22
Nowicjusz

12 Lis 2018, 12:14

Nakładki? Nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. Mnie z kolei paraliżuje jazda we mgle. Wczoraj już jechałem na sporym stresie, nie mogłem dać po znać tego po sobie, bo jechałem z dziewczyną. Korci mnie, żeby włączyć światła przeciwmgielne już lekkiej mgle, ale wyczytałem na stronie https://www.uniroyal.pl/samochod/opony-poradnik/jazda-i-bezpieczenstwo/jak-jezdzic-we-mgle że nie jest to zalecane. Jedynie przy bardzo ograniczonej widoczności. Może zamątować ksenony? Ponoć daję jaśniejsze światło. Prawda to?
suzuki33
Obserwowany

27 Lis 2018, 12:49

suzuki33 napisał(a):Korci mnie, żeby włączyć światła przeciwmgielne już lekkiej mgle, ale wyczytałem
Sporo kierowców tak robi niestety i oślepiają innych takim sposobem. Trzeba pamiętać że światła takie włączamy przy naprawdę kiepskiej widoczności. Zresztą zobacz sobie na forum jest o tym wzmianka w temacie Kiedy używać świateł przeciwmgłowych i o czym pamiętać?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

25 Gru 2018, 11:34

Przemyśl pomysł z tymi nakładkami
Wizard932
Nowicjusz

09 Sty 2019, 11:27

Wizard932 napisał(a):rzemyśl pomysł z tymi nakładkami
Trzeba przyznać że takie nakładki na okulary trochę pomagają w nocy ja próbowałem takie z odcieniem żółtym i wydawało mi się że pole widzenia trochę powiększa się i lepiej widać szczegóły ale to już każdy musi sam sobie przetestować i sprawdzić. Są też takie okulary których można używać bezpośrednio w nocy jak ktoś nie nosi korekcyjnych.

Generalnie jazda nocą jest ciężka na dłuższą metę a jak jeszcze jest mokro i pada deszcz to tym bardziej warto sobie choć trochę pomóc :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!