Siemanko Ile pojeżdżę 2.0 bluehdi z automatem eat6 ganiając go 200km/h? Czy to są prędkości które jakoś istotnie przyspieszają zużycie silnika/skrzyni i doprowadzi taka jazda do jakiejs awarii? Auto ma 230 tysięcy z czego ostatnie 70 właśnie w taki sposób nakręcone
Trzeba wziąć pod uwagę większe obciążenia przy takich prędkościach więc na pewno mniej niż jak byś jeździł 120-140km/h. Jednak bardzo ważne jest tu dbanie o serwisy olejowe zarówno w skrzyni jak i silniku. Dodatkowym aspektem jest układ chłodzenia który musi sprostać chłodzeniu przy takich prędkościach gdzie silnik i skrzynia szybciej się grzeje.
W silniku wymieniam co 10k w skrzyni co 20-30 statycznie czyli połowę oleju świeżego dolewam. Nurtuje mnie czy np panewka nie przekręci się albo korba bokiem nie wyjdzie
W tym przypadku sporo mogą zrobić też gabaryty samochodu które będą dodatkowo robić opór dla silnika który będzie miał ciężej utrzymywać tą prędkość. Lecz myślę że jeśli silnik jest zdrowy i odpowiednio eksploatowany powinien sobie radzić przy tych prędkościach.
Na pewno warto zalać olej o wyższej tolerancji temperatury... Nie wiesz jaka jest temperatura, ale podejrzewam że wysoka i takie 5W30 moim zdaniem to za mało.
A czy panewka wyjdzie bokiem... Jadąc 200 km/h myślę że większym ryzykiem jest wypadek
Wystawa "Od 0 do 100" w Audi museum mobile Wystawa "Od 0 do 100", prezentowana w Audi museum mobile w Ingolstadt, ukazuje moment, w którym marka Audi weszła na stałe do segmentu aut klasy wyższej. Tym momentem, bardzo znaczącym w historii koncernu AUDI AG, ...
Piesi po zmierzchu obowiązkowo z odblaskami Pieszy który będzie się poruszał po zmierzchu po drodze poza terenem zabudowanym, będzie miał obowiązek noszenia elementów odblaskowych tak zakłada nowelizacja Prawa o ruchu drogowym, która została podpisana ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.