Jazda z przyczepką - mandat ...

27 Lis 2012, 23:01

Witam.Panowie eksperci proszę o jakąś podpowiedż.Mój kuzyn rok temu wypożyczyl przyczepkę.Pojechał z całą rodzinką na drugą stronę Polski po motorek.W lutym tg.roku przyszło od SM.z nad morza zdjęcie tej przyczepki z info o przekroczeniu dopuszczalnej prędkości,(chyba musieli się kontaktować z wypożyczalnia)oraz oświadczenie z trzema możliwościami o wskazaniu lub nie kierującego, ewentualnie o kontakt z numerem tel.Nie odpowiedział na to pismo ale zadzwonił .Odebrał strażnik Marcin to kuzyn mu mówi że faktycznie przyczepkę wypożyczył ale jemu sie wydaje że to pojazd niekierowany,to on nie może wskazać kto nim kierował.Na te słowa strażnik się zdenerwował i powiedział że albo płaci albo dają sprawę do SĄDU.Kuzyn nie zapłacił i była cisza do dziś.A dziś dostał listownie WYROK NAKAZOWY w którym pisze.Krystian Z obwiniony o to ze.bedąc właścicielem pojazdu,tu numer tej przyczepki,poprzez nie nadesłanie wyjaśnień w terminie 7 dniowym,nie stawieniem się w Komendzie SM,nie wskazał komu powierzył w/w pojazd do kierowania w tamtym dniu.w związku z popełnieniem wykroczenia drogowego.Dostał 500 zł.grzywny plus 100 zł postępowanie.Panowie co teraz dalej można zrobić z tą przyczepką ,której on nie jest właścicielem no i co z tym kierującym,bo autem nawet on nie jechał,tylko jego syn,ale zresztą tu nie ma nic o żadnym aucie.Odwoływać się?Płacić?Co innego?Sąd jest 500 kilometrów od nas.pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez silvo44, 28 Lis 2012, 18:50, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reg. 10 h
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

28 Lis 2012, 15:12

Odwołanie się z tym wiąże się ze sprawą w sądzie. Na tym piśmie, na dole powinno byc pouczenie, w którym powinno pisac gdzie się odwołać i do ilu dni można to zrobić. Problem jest w tym, że sąd jest 500 km od ciebie. Jak dla mnie to chory przepis, że sąd jest w miejscu popełnienia wykroczenia a nie w mioejscu zamieszkania. Z tego przepisu bardzo często korzysta policja i SM, bo wiedza, że mało kto odda sprawę do sądu, bo komu chce się jechac ..set km do sądu i to na może kilka rozpraw.
Nie wiem, czy jak odwołasz się do sądu i napiszesz uzasadnienie, to czy musisz się stawić do sądu, czy sprawa może się toczyć bez ciebie. Z tego co wiem, to niekoniecznie musisz się stawiać, a wtedy wyrok będzie zaoczny. Chyba, że sąd wyśle ci wezwanie. Ale z kolei jest chyba możłiwość napisania w uzasadnieniu, że prosisz o sprawę zaoczną. Może wypowie się ktoś, kto zna temat bardziej niż ja. Może da się również napisac prośbę o przeniesienie sprawy do sądu odpowiedniego dla twojego zamieszkania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Lis 2012, 18:49

MotoAlbercik napisał(a):jest chyba możłiwość napisania w uzasadnieniu, że prosisz o sprawę zaoczną.

Taka właśnie się odbyła, drugiej nie będzie..

Z opisu można wnioskować (bo nie napisane), że fotka była z tyłu, fotoradar zrobił ją na oddalającym się aucie(zestawie - rejestracja auta była niewidoczna) - jaka była w takim razie prędkość na dojeździe do fotoradaru ??
Nie żebym kolegę beształ, ale ... myśleć, myśleć ...
Pojechał z całą rodzinką, czyli min 3 osoby w aucie, z przyczepką mamy ograniczenie, a kolega ciupał ile wlezie.. Brrrr...
W/g mnie trzeba zapłacić i wyciągnąć wnioski - nie dawać im zarabiać, to może ich w końcu rozwiążą ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

29 Lis 2012, 21:12

INSTRUKTOR NAPISAŁ
Z opisu można wnioskować (bo nie napisane), że fotka była z tyłu, fotoradar zrobił ją na oddalającym się aucie(zestawie - rejestracja auta była niewidoczna) - jaka była w takim razie prędkość na dojeździe do fotoradaru ??

Oj, Ziomalu chyba jesteś za surowy.Faktycznie fotka z tyłu,ale prędkość 58 podobno na 40 hm..tak jest napisane (kto pojedzie to sprawdzić).Jak syn Krystiana jest piratem to ja powiem tak chce w Polsce samych takich piratów.Sprzeciw już napisaliśmy -poszedł poleconym.Szkoda tylko że kuzyn tej rozmowy ze strażnikiem nie nagrał ,bo napewno moim zdaniem by mu to pomogło.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

30 Lis 2012, 06:47

milutki5 napisał(a):Ziomalu chyba jesteś za surowy

Przecież nikogo nie wsadzam do ciupy, bo trochę szybciej jechał - nikt idealny nie jest.. Chciałem tylko zwrócić uwagę na pewną prawidłowość - radar nie łapnął go przed, czyli zwolnił, ale po minięciu słupa - gaz .. I jest efekt - nauczka, że jeszcze po minięciu fotoradaru trzeba przejechać za znak D-51...
milutki5 napisał(a):prędkość 58 podobno na 40

No to miał pecha, bo z zasady (ma się to zmienić) nie ścigają za przekroczenie do 20, musiał być na 15 nastawiony - minimum to 11 ...
Napisz jaki koniec tego zamieszania bedzie..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Efekt niewidzialnego Goryla - co to takiego?
    Czy można za bardzo skoncentrować się na jakimś zadaniu? Czy można nie zauważyć osoby przebranej za goryla? Badania naukowe pokazują, że tak(*). Nasz umysł eliminuje niektóre bodźce wzrokowe i słuchowe, żeby w pełni ...