Jazda z uszkodzoną uszczelką pod głowicą

11 Paź 2008, 21:19

Mam pytanie. Mam uszkodzona uszczelke pod glowica. Troche oleju przedostaje mi sie do chlodnicy. Bierze mi jakies 1-2l oleju na okolo 1,5tys km. Czy z takimi objawami moge zrobic jeszcze 1000km zanim wymienie uszczelke? Niestety tu gdzie teraz jestem nie mam mozliwosci jej naprawic :( Prosze o odpowiedz :)
lermaxos
Nowicjusz

• 11 Paź 2008, 21:51

Hmmm,ciężka sprawa,półtora litra na te 1000 km,ale jeżeli musisz...
    Ale po wymianie uszczelki,musisz wypłukać układ chłodzenia oraz nalać nowy płyn chłodzący.No i jest ryzyko,że ta uszczelka w czasie drogi przepali ci się jeszcze bardziej i możesz nawet stanąć.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

11 Paź 2008, 23:54

Ok....okazalo sie ze troche przesadzilem...to wychodzi jakies niecaly litr na 2000km :) A o wymianie plynu i oleju przed jazda wlasnie tez myslalem.
    lermaxos
    Nowicjusz

12 Paź 2008, 08:58

bardzo ryzykowne powinienes sie zdecydowac na wymiane teraz bieze ci litr moze po 100 nastepnych kilometrach moze to byc 2 litry zablokuje ci sie termostat lub chlodnica i wtedy silnik sie przegrzeje i jest mozliwosc ze popeka zostanie Ci do wymiany silnik
    Suzuki Jimny
    Mitsubishi Outlander
    Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
    macpaw5
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

12 Paź 2008, 12:02

Pytanko: przy uszkodzonej uszczelce olej może dostawać się do kolektora ssącego?
    matka
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
      Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...