Jazz vs Grande Punto vs Fabia II vs Corolla E12

15 Wrz 2014, 22:34

Witam serdecznie zmotoryzowanych :)
Postanowiłem założyć ten watek ponieważ naszukałem się już wiele o tych modelach samochodów i chciałbym pokrótce aby z tych czterech podobnych cenowo aut wybrać jedno/dwa najlepsze pod względem ekonomii jazdy, kosztów części/napraw, komfortu jazdy oraz oczywiście awaryjności. Zakres cenowy to około 15 000PLN. Chciałbym aby koledzy i koleżanki pomogli mi oraz innym użytkownikom wybór.
Zdaję sobie sprawę, że ile członków dyskusji - tyle opinii :) ale o to chodzi, żeby wskazać najlepszy wybór.
Ja sam planuję zakup jednego z tych czterech wymienionych modeli w granicach 15tyś PLN. Wybrałem te modele ponieważ po wielu lekturach wydały mi się tanie w eksploatacji, oszczędne jeśli chodzi o spalanie (w grę wchodzi tylko Pb) i w miarę młode rocznikowo.
Nie bede podawał linków bo wiadomo - co oferta to każda inna - prosiłbym bardziej o wskazanie dwóch najgodniejszych uwagi.

Jesli chodzi o silniki:
* Fiat Grande Punto - 1.4 16V 95KM
* Toyota Corolla E12 - 1.4 i 16V 97KM
*Honda Jazz - 1.2 78KM lub 1.4 83KM
*Skoda Fabia II - 1.4 i 16V 85KM lub 1.6 i 16V 105KM.

Auto głównie przewidziane na trasy w mieście, codziennie około 40km dom-praca-dom w granicach miasta. Sam nie mogę się zdecydować które z nich więc liczę na Was.
KomarRzeszow
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 2008
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: narazie brak :)

15 Wrz 2014, 22:50

Najlepszym wyborem będzie Jazz :wink: na zewnątrz mały, jednak ma przestronne i łatwo aranżujące się do potrzeb wnętrze. Nie pali za wiele, nie psuje się. Jest w czołówce rankingów bez awaryjności :yes: założyć fajne koło i mamy ładne, przestronne, porządne auto :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Wrz 2014, 06:55

Powiem szczerze, że po moich analizach na przód wysunela się właśnie Honda Jazz oraz Grande Punto. Wiadomo - Grande wygląda bardzo ładnie i ma zdecydowanie tanie części aczkolwiek poczytałem i listwa nadmuchu na przednią szybę często ulega zniszczeniu i trzeba wymieniać. Tylne drzwi nie do końca są spasowane (ciekawe...) oraz ze spryskiwaczami dzieje się coś niepokojącego. Natomiast o Jazz nie mogłem nic znaleźć :-)
Czy części do Hondy są dostępne bez problemu (zamienniki) oraz jak się ma jego nadwozie w konfrontacji z warunkami atmosferycznymi?
KomarRzeszow
Nowicjusz

16 Wrz 2014, 07:16

Ja z tych propozycji celowałbym w e12.
Ale jak już zauważyłeś ile osób tyle gustów i opinii ;)
tegies
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

16 Wrz 2014, 12:36

Zdecydowanie Grande Punto,które sylwetką jest najładniejsze spośród tych 3,poza tym mało awaryjne,piszesz o listwie z przodu ale wskaż samochód który nie posiada jakiejś wady? Takiego po prostu nie ma,a to tanim kosztem zawsze można wymienić. Poza tym tanie części i jeżeli kiedyś chciałbyś odsprzedać to nie będzie problemu,jest popyt na te auta.
Autodbalnia
Nowicjusz

Auto: BMW 520

16 Wrz 2014, 16:28

KomarRzeszow napisał(a):Czy części do Hondy są dostępne bez problemu (zamienniki) oraz jak się ma jego nadwozie w konfrontacji z warunkami atmosferycznymi
nie ma problemu, wszystko kupisz od ręki. Jazz nie gnije, przynajmniej nie widziałem pognitych :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pasażerowie, nogi w dół!
    W Polsce ponad 90% kierowców i pasażerów zapina pasy(1). Mogą one jednak nie spełnić swojej funkcji, jeśli nie zapniemy ich prawidłowo i nie zajmiemy odpowiedniej pozycji. Kierowca powinien ustawić zagłówek, ...

16 Wrz 2014, 16:32

Ja podobnie jak moderator Mike1735 jestem za Hondą Jazz. Mało awaryjne auto.
Części za grosze. Przestronne.
Fabia zawsze się kojarzyła z ,,dziadkowozem"
Grande Punto też polecę. Bardzo fajne auto. Sylwetkę ma fajną, też mało awaryjne, tanie części ale chyba mniej przestronne.
BK1928
Zaawansowany

Prawo jazdy: 06 06 2014
Auto: Mercedes-Benz Klasy E W212
Silnik: E200 CDI 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2010

16 Wrz 2014, 17:07

Ja wziąłbym corolle. Jest naprawdę duża, mało awaryjna, bardzo prosta co prawda, ale moze sie podobać. Sprawdzone dobre auto. Jeśli nie to jazz. Punto i fabia jak dla mnie gorsze
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

16 Wrz 2014, 17:17

Corolla przy większym nadwoziu jest mniejsza w środku od Jazza a już poj bagażnika w hatchbacku to śmiech na sali :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

16 Wrz 2014, 17:22

BK1928 napisał(a):Fabia zawsze się kojarzyła z ,,dziadkowozem"
prawda :D

Szczerze - z tych czterech modeli najbardziej jestem za JAZZ i Grande Punto. Ciężko jest mi się zdecydować, które wybrać. Oba są ekonomiczne - małe spalanie w mieście, niedrogie części, mała awaryjność.
U Jazz'a na plus przemawia duża przestrzeń w środku oraz to, że jest takim mini vanikiem :)
Natomiast Grande Punto ma jak dla mnie ładny design.
Nie jechałem żadnym z nich więc nie wiem jak wrażenia z jazdy, raczej chodzi o komfort i małą hałaśliwość niż o to jak połyka na prostej inne auta :wink:

Prosiłbym Was jeszcze o jedna sprawę. Wiem z przeczytanych artykułów, a Wy to również potwierdziliście, że części i serwis tani. Jednak mam wrażenie, że Grande jest tańsze jesli o to chodzi - jeśli się mylę poprawcie mnie, ale jeżeli tak jest może potrafiłby ktoś oszacować taką różnicę cenową. Wiadomo - każda cześć inny koszt, chodzi mi jedynie o ogólniki.

Jeśli natomiast chodzi o silniki, wybralibyście któryś z przeze mnie wymienionych, czy może wiecie że są lepsze jednostki? :)

Dziękuję Wam za już udzieloną mi pomoc - piwo dla każdego! :piwo:
KomarRzeszow
Nowicjusz

16 Wrz 2014, 17:28

Jedź poprostu obejrzyj i się przejedź.
Potem oceń który lepszy.
I obejrzyj auto bardzo dokładnie.
BK1928
Zaawansowany

16 Wrz 2014, 17:45

W zasadzie Jazz wyjdzie taniej, bo w GP lubią wychodzić różne pierdółki (zwłaszcza elektryczne)a Honda bd jeździć i jeździć :)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

16 Wrz 2014, 17:47

No lepsza faktycznie Jazz.
Mamy poszukać jakieś linki?
BK1928
Zaawansowany

16 Wrz 2014, 17:57

Założyłem temat, żeby poradzic sie specjalistów a nie po to, żebyście zaprzatali sobie głowy szukając kolejnych linków do aut dla kolejnych użytkowników forum :)
Więc dziękuję bardzo ale nie trzeba szukac, szkoda cennego czasu :P

Zamiast szperania poprosiłbym Was abyście podpowiedzieli mi jakimi jednostkami napędowymi powinienem się zainteresować.

BTW. jeśli miałbym kupować Jazz to model po liftingu (po 2005) taki jak ten - chodzi o wnetrze :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
KomarRzeszow
Nowicjusz

16 Wrz 2014, 18:30

Jazz to najlepszy wybór. Lepiej wez 1.4 zawsze większy zapas mocy. Oba silniki (1.2, 1.4) są udane i należą - zresztą jak i całe auto do wyjątkowo bez awaryjnych samochodów.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T