REKLAMA
Witam. Mam parę pytań odnośnie "hamerykanów" z lat 91'-99'. Temat zakładam z czystej ciekawości w celu zdobycia informacji na temat auta, nie zamierzam go na chwilę obecną kupować. Wygrzebałem na forum trochę informacji, ale nie wszystkie zaspokajają moją ciekawość więc jakby ktoś mógł uzupełnić moją wiedzę to bardzo proszę o pomoc.
1. Sprawa układu napędowego.
Wiem, że mamy niezależne zawieszenie, są wersje z i bez centralnego dyferencjału, wersje z dołączanym przodem (reduktor full time czy jakoś tak). Które wersje mogą jeździć po czarnym z włączonym napędem 4x4. Jak z trwałością elementów napędowych. Wie ktoś może konkretnie jakie rozwiązania były stosowane w tych samochodach? Fajnie jakby ktoś mógł to sprecyzować.
2. Silniki.
Pomijam diesle, wyczytałem że są delikatnie mówiąc nie fajne, więc interesują mnie benzyny.
Słowo pisane mówi iż najlepszym rozwiązaniem jest 4.0 w automacie. A jakie jest wasze zdanie na temat silników 5.2 i 5.9 ? Oczywiście uwzględniam wysokie spalanie także benzyna + LPG.
3. Wasze osobiste opinie na temat auta, ale nie chodzi mi o teren, a raczej użyteczność na co dzień. Jazda po czarnym, po szutrach, leśnych i polnych drogach, zimą po śniegu (np takim 50cm). Jako pojazd na wycieczkę itp. Stosunek ceny do tego co oferuje auto (egzemplarz w przyzwoitym stanie).
4. Czy są jakieś szczególne różnice między Cherokee a Grand Cherokee ?
Mam nadzieję, że nikt nie będzie na mnie krzyczał bo zauważyłem że Cherokee nie jest zbyt popularnym tematem, a uczucia do tego auta są raczej mieszane, ale mimo to liczę na ludzi dobrej woli
Dzięki z góry za dzielenie się wiedzą