Jeep Cherokee problem z załączeniem napędu

24 Maj 2022, 20:15

Witam, mam problem z zalaczeniem napedu w jeep cherokee 2.2 diesel z 2017 roku . Auta jezdzi tylko z przednim napedem, pali się kontrolka braku mozliwosci przeniesienia napedu na 4 kola. Sprawdzalem reduktor wszystko super olej jest dziala poprawnie jest gdzieś problem elektroniczny z przeniesieniem sygnalu na sprzegielko i zalaczenie napedu. Wgrany nowy soft i nic gdzieś jest blokada mial ktos podobny problem?
ratuszko
Nowicjusz

25 Maj 2022, 09:50

Masz jakieś błędy w sterowniku?
Wszystkie koła felgi i opony są w takim samym rozmiarze?
Wcześniej nie miałeś tego problemu i wszystko działało poprawnie?

Generalnie napęd 4x4 działa tu automatycznie i nie wymaga od kierowcy żadnych działań ani dodatkowych umiejętności prowadzenia. W normalnych wa-runkach drogowych większą część mocy przenoszą przednie koła. Gdy przednie koła zaczynają tracić przyczepność, moc jest automatycznie przenoszona na tylne koła. Im większy poślizg przednich kół, tym większa moc jest przenoszona na tylne koła.

Przełączanie do lub z trybu 4WD LOW jest możliwe po całkowitym zatrzymaniu samochodu, mogą jednak wystąpić trudności wynikające z niewłaściwego ustawienia współpracujących zębów sprzęgła. W celu właściwego ustawienia zębów sprzęgła i zakończenia przełączania konieczne może być wykonanie kilku prób. Zaleca się wykonywanie przełączania, gdy pojazd toczy się z prędkością 0 do 5 km/h (3 mph). Jeśli pojazd porusza się z prędkością wyższą niż 5 km/h(3 mph), przełączanie skrzyni rozdzielczej nie będzie możliwe.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Maj 2022, 13:19

Dziękuje za odpowiedz, odpowiadając, tak wszystkie koła sa w tym samym rozmiarze i sa takie same, nie ma żadnych błedów w sterowniku. Nie wiem jak było wcześniej gdyż kupiłem auto uszkodzone w lewe tylne koło została ułamana półoska w reduktorze. Dlatego też reduktor został wymontowany i cały w profesjonalnej firmie naprawiony (wszystkie elementy nowe). Reduktor działa i nie ma żadnych niepokojących tematów z nim. pali się pomarańczowa kontrolka na desce z braku możliwości załączenia napędu. Obstawiam gdzieś problem blokady elektrycznej, jeśli mógłbyś mi pomóc jestem nawet skłonny przyjechać autem do Ciebie abyś zdiagnozował i naprawił temat. szukam kogoś kto pomoże bo ja już rozkładam rece. Jeep serwis powiedział że reduktor i trzeba wymienić, ja mówię oki wymienimy reduktor i jeśli będzie to samo to nie płacę, więc się nie zgodzili (reduktor używany za 2000pln) Pomożesz kolego?
ratuszko
Nowicjusz

25 Maj 2022, 13:50

Myślę że trzeba by tu elektryka który przejrzy instalację. Ciekawe czy ktoś celowo nie rozłączył gdzieś instalacji po uszkodzeniu z którym kupiłeś auto.
ratuszko napisał(a):Jeep serwis powiedział że reduktor i trzeba wymienić, ja mówię oki wymienimy reduktor i jeśli będzie to samo to nie płacę, więc się nie zgodzili
Normalne, problem jest złożony nie masz błędów i nie działa napęd 4x4 więc trzeba już odejść od instrukcji i standardów szukając problemu, a to dzisiaj jest najtrudniejsze. Bo jak można znaleźć problem jak komputer w serwisie nie podpowiada? :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Maj 2022, 13:39

Nie jest to tak do końca jak piszesz.
Najważniejsze pytanie, jaki jest typ napędu? Są trzy rodzaje i każdy działa podobnie, ale inaczej.
Skąd jesteś? Daleko masz do Wodzisławia Śląskiego?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Maj 2022, 12:26

Cześć, Jestem z mazowieckiego ale nie jest to dla mnie problem podjechać do Wodzisławia, obecnie do końca tego tygodnia jestem w delegacji gdybyś miał czas mogę podjechać. Napisze do Ciebie jak wróce, oki?
ratuszko
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Prestiżowa nagroda dla lotniskowej strefy Lexusa
    W ubiegłym roku na brukselskim lotnisku powstało wyjątkowe miejsce - The Loft by Brussels Airlines and Lexus. Ta spokojna przystań dla strudzonych podróżnych otrzymała właśnie tytuł najlepszej lotniskowej strefy lounge ...

30 Maj 2022, 14:54

Poszukaj w Wodzisławiu stopiw garage i zadzwoń, opisz problem. Napewno dowiesz się coś konkretnego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Maj 2022, 15:14

super dziekuje już się kontaktuje
ratuszko
Nowicjusz

20 Gru 2022, 19:29

Wjechałem w zaspie i wiadomo żeby wyjechać no to gaz i do przodu. Potem do tyłu i nagle poczułem że nie kręcą się koła. Po włączeniu 4wd low auto jedzie normalnie ale po ustawieniu trybu "auto" i wyłączony 4wd low auto stoi nie rusza.
LesnyDziad
Obserwowany

20 Gru 2022, 22:32

Coś się poddało, przegub? Półoś ? Co dokładnie musisz ocenić sam, wrzuć bieg wejdź pod auto i zobacz co się kręci a co nie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Gru 2022, 09:48

Wał się kręci ten który idzie do tylniego mostu. I tyle półoś się nie napinają.
LesnyDziad
Obserwowany

22 Gru 2022, 10:25

To już wiesz gdzie jest problem :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4