Jeep Cherokee xj brak kierunkowskazow

08 Paź 2013, 21:57

Witam moj Jeep to Cherokee z 88 roku 2.1 TD. Straciłem kierunkowskazy. Ogólnie to juz widze ze dobrze namieszana w tej elektryce.Przełacznik wydaje mi sie sprawny. Gdzie sie znajduje w nich przerywacz? moze on jest uszkodzony?
kamilos011
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska
Prawo jazdy: 10 07 2010
Auto: Bmw E38
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

09 Paź 2013, 09:21

A światła awaryjne ci działają?
Przekaźnik od kierunków powinien być gdzieś razem z bezpiecznikami.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

09 Paź 2013, 17:36

tam gdzie bezpieczniki nie ma zadnych przekaznikow a w tym modelu nie ma czegos takiego jak awaryjne
kamilos011
Początkujący

10 Paź 2013, 08:50

Nie wiem jaki masz model, ale żeby awaryjnych nie było to mało prawdopodobne. W modelu Limited awaryjne są napewno - włacza się je przyciskiem między kierownicą a zegarami. Bezpiecznik od awaryjnych jest w skrzynce pod maską ma numerek 4, jest koloru żółtego ( 20A ). Przynajmniej taki być powinien.
Co do kierunków - sprawdz bezpiecznik - jest z lewej strony nóg kierowcy pod numerkiem 8, też żółty ( 20A ). Co do przekaźników to są dwa - jeden pod kierownicą ( pod tymi plastikami ) a drugi pod maską. Zależnie od rocznika, w starszych modelach przekaźnik kierunków pasuje z maluszka - jest taki sam. Natomiast w nowszych modelach był już jeden przekaźnik dla kierunków i awaryjnych ( zespolony ). Na pokrywie bezpieczników ( i pod maską i pod nogami kierowcy ) jest opis.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

12 Paź 2013, 08:30

Model to Laredo 88 r.. Nie mam awaryjek na 100. Bezpieczniki sprawdziłem, wszyskie są ok, pod maska nie ma żadnych bezpieczników tylko jakieś 3 przekazniki. A jak mozna dobrze sprawdzic przełacznik? Najlepssze jest to że kierunki zginęły podczas małego remontu blacharskiego i lakierowania i elektryki nie dotykalem. miałem tylko wyciagniete fotele i dywany.
kamilos011
Początkujący

12 Paź 2013, 08:38

A jeszcze sobie przypomniałem ze teraz to w ogole jakieś jaja są bo podczas jazdy miga OIL FILTER gdzie to własnie wszystko było wymienione, wskaźnik paliwa pokazuje więcej niż max. i przy skręcaniu spada potem jak dajesz gazu znowu rośnie, temp. oleju cały czas za skala max. obrotomierz tez chodzi jak chce czasami poza skale czasami w ogole i nigdy tak jak trzeba. Myślałem ze może jakiś kabel przecięty czy coś ale nic nie znalazłem i latałem z probówka i nic. w sumie to trzeba się na tym znać a Ja to tak tylko podstawy. :/
kamilos011
Początkujący

12 Paź 2013, 22:05

Powiem szczerze - zdziwiwło mnie to, że nie ma awaryjek. Jak on został zarejestrowany i jak przechodzi przegląd techniczny? Wg mnie powinny być. W pierwszych modelach były dwa przerywacze, które kształtem były podobne do przekaxników samochodowych. Potem były blaszane walcowe, jak w maluszku, a potem był jeden przerywacz wspólny dla awaryjek i kierunkowskazów. U ciebie jest widocznie jakoś inaczej.
Co do tych wskaźników, to podejrzewam, że masa padła - jak masz już autko rozgrzebane, to szukaj masy wskaxników - może jest zgnita, uleciana albo pordzewiała.
Spróbuj też napisać tutaj . Może tam ktoś ci coś podpowie, aczkolwiek na tym forum to raczej tacy, co Jeepami do kościoła jeżdżą albo na zakupy, a na swoich autkach mało co się znają. No ale może akurat ktoś mądry się trafi. Tym bardziej, że twój Jeep, to jeden z najprościejszych lelektrycznie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

13 Paź 2013, 21:58