Jeep Compass napęd 4x4 rozłącza się (przeciążenie układu)

07 Gru 2020, 17:17

Witam od niedawna jestem posiadaczem sam, jeep compass 2009r.2,0 CRD.Problem polega na tym, że po załączeniu napędu 4AWD tylne koła wykonają kilka obrotów i załącza się migająca żółta kontrolka informująca o przeciążeniu układu 4AWD, napęd się rozłącza .Nie wiem na jakiej zasadzie działa napęd w tym aucie, czy jest tam jakieś sprzęgło [wiskozowe]czy inne rozwiązania . Proszę o informację ewentualnie o kosztach naprawy takiej usterki, za co z góry dziękuje.
jary49
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

07 Gru 2020, 19:00

Czy sprawdzałeś napęd przy kupnie auta? Problemem może być silniczek odpowiadający za załączanie napędu. Trzeba to dobrze zdiagnozować.
Wszystkie opony są identyczne? Masz jakieś błędy w sterowniku?

Warto by było sprawdzić/wymienić olej w tylnym moście jak nie wiesz kiedy był jego serwis.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Gru 2020, 08:07

Witam niestety nie miałem możliwości sprawdzenia przy kupnie auta,wiem że coś było robione z mostem, ale właściciel od którego kupiłem miał takiego mechanika, ze wmówił mu że amortyzator wystarczy wymienić jeden bo drugi jest dobry.Opony są ok,niestety nie wyświetla się żaden błąd na kompie diagnostycznym, poza tą pulsującą kontrolką i brakiem napędu.
jary49
Nowicjusz

31 Mar 2021, 10:44

pomogła wymiana mostu
jary49
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...