Jeep Compass - ubytek płynu chłodniczego

31 Lip 2020, 22:49

Jak w temacie.
Mój Jeep (2,4 benz. 4x4, 2008) pije około pół litra płynu chłodniczego na 200 - 200 km.
Co wiem:
1. Z rury nie dymi nic na biało.
2. W zbiorniczku wyrównawczym nie widać obecności oleju czy jakiejś mazi. Korek czysty.
3. Podobnie z korkiem wlewu oleju. Pod czysty.
4. Wycieków "na oko" nie widać.
5. Temp silnika na wskaźniku i w normie, choć mam wrażenie, że po jeździe jest on bardzo gorący.

Co według Was to może być. W przyszłym tygodniu chcę podjechać do mechanika i chcę się przygotować na merytoryczną rozmowę?
crocko7
Obserwowany

02 Sie 2020, 14:57

Skoro ubywa płynu ze zbiorniczka, to jest wyciek. Albo wewnętrzny albo zewnętrzny. Innej drogi wyjścia nie ma.
Sprawdź jeszcze olej - czy nie ma czasem koloru kawy z mlekiem. Jak olej jest ok, to musisz szukać wycieku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Sie 2020, 18:30

Olej, ok. Pod korkiem brak mazi. Kolor oleju w normie.
Co ciekawe po dłuższej jeździe chłodnica zimna...
Zrobiłem od wczoraj 500 km i płynu nie ubyło ani grama, a silnik temperaturę uzyskuje w 2 minuty i wskazówka szybko idzie do góry. Dziwna sytuacja.
crocko7
Obserwowany

03 Sie 2020, 10:08

Jak płynu nadal będzie ci ubywało, to musisz obserwować wszystkie węże, w szczególności w miejscach gdzie są spinki, czy nie cieknie. Cieknąć może zarówno podczas rozgrzewania jak i podczas stygnięcia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX – porównanie wymiarów z NX i RX
    Podczas tegorocznych targów motoryzacyjnych w Genewie zadebiutował Lexus UX. Pierwszy kompaktowy crossover Lexusa określany jest jako najmniejszy i najbardziej przyjazny do miasta. Jak wyglądają jego rozmiary na tle ...