Jest VW Passat B5 1.8T - jakie auto wybrać teraz???

29 Kwi 2013, 22:49

Witam,
jak w temacie - jeżdżę obecnie paskiem B5 1.8T 2001r. Zaczynam myśleć o zmianie na inne auto.
Jeżeli chodzi o najważniejsze, czyli finanse :? to planuję w tym przypadku nie dołożyć żadnej kasy, więc zostaje mi go sprzedać, zostawić ok. 1.000-2.000 na pakiet startowy, ubezpieczenie nowego nabytku, itp. Na początek więc przyjmę, że do dyspozycji na zakup będzie ok. 10.000.
Czego oczekuję od nowego auta? Chcę, aby było dość duże i wygodne jak B5. Min. 4-drzwiowe (typ obojętny: sedan, kombi, etc.). Raczej diesel, choć do tej pory jeździłem tylko benzynami. Automat - to też dla mnie nowość. Nastawiam się na stan auta, nie rocznik. Konieczne wyposażenie: klimatyzacja, ABS, chętnie airbag-i. No i bardzo ważne: chciałbym, żeby to był samochód "z duszą", nietuzinkowy i na dłuższy czas. Nie zmieniam aut jak rękawiczki :P
Zastosowanie auta to dojazdy do pracy, 2-3 razy w roku wyjazdy wakacyjne po Polsce w tym zimą góry, raz na jakiś czas dalej poza granice (Chorwacja :ok: ) - czyli samochód powinien być pewny :!: i niezawodny. Zasada: im mniej elektroniki tym lepiej 8)
Załoga to rodzinka 2+1 :D
Sercem jestem przy Mercu W124, ale wiem jak ciężko o dobry egzemplarz. Na razie są to luźne dywagacje, bez ciśnienia i nerwów. Powiedzmy do września tego roku mam czas na zakup.
Z góry dziękuję za sugestie i propozycje. Może wspólnie uda się coś wybrać :piwo:
Pozdrawiam, PetR
PetR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp.
Prawo jazdy: 02 07 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Passat B5
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

30 Kwi 2013, 09:26

Hej
tak na poczatek :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
galax28
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 10 2004
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW
Silnik: Bora 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

30 Kwi 2013, 09:38

galax28 napisał(a):Hej
tak na poczatek :

Dzięki Kolego za zainteresowanie i za linki, ale szukam czegoś bardziej "mniej popularnego", sam teraz jeżdżę Paskiem B5, którego mijam średnio co dwie minuty, a co trzy minuty mijam oktawkę, focusa i toledo, więc: :no:
Z tej czwórki to najprędzej Avensis, ale z automatem :yes:
Pozdrawiam, PetR
PetR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

30 Kwi 2013, 09:45

:) no avensis tez ci moge polecic bo moj ojciec juz 6 rok jezdzi, tylko tankuje i jazda, oczywiscie wymienia wszystko na czas oleje filtry itd ale ogolnie polecam, trwale samochody i niezawodne, niestety nie wiem jak jest a automatyczna skrzynia biegow :) wiem ze to wygoda ale ja preferuje manual :) a moze cos takiego :
galax28
Nowicjusz

30 Kwi 2013, 15:21

galax28 napisał(a)::) no avensis tez ci moge polecic bo moj ojciec juz 6 rok jezdzi, tylko tankuje i jazda, oczywiscie wymienia wszystko na czas oleje filtry itd ale ogolnie polecam, trwale samochody i niezawodne, niestety nie wiem jak jest a automatyczna skrzynia biegow :) wiem ze to wygoda ale ja preferuje manual :) a moze cos takiego :

Lacetti to nie to o co mi chodzi :no:
Kiedyś polowałem na Volvo V70, ale trafić na fajny egzemplarz to jak znaleźć igłę w stogu siana...

Podkreślę, że głównie szukam auta bardziej wyróżniającego się od Paska B5, bo gdyby nie chodziło mi o to - to jeździłbym nim jeszcze dłuższy czas. Nie interesuje mnie żaden agro-tuning, lans, itp. Auto kupuję dla siebie i do czerpania z jazdy maksimum radości :wink:
Na celowniku już miałem merce W123 i W124 - i są to nadal auta brane pod uwagę.
Range Rover też mi chodził po głowie, ale szczerze mówiąc wymiękłem po zagłębieniu się w tajniki jego konstrukcji i opinie o eksploatacji, awaryjności... :no:
Tego typu auta mam na uwadze :piwo:
Pozdrawiam, PetR
PetR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

30 Kwi 2013, 15:25

:) a to przepraszam, no auto ktorych malo sie widzi to moze raczej to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
galax28
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus GS - samochód do driftu
    Większy brat Lexusa IS to kolejna warta rozważenia propozycja do driftu. Tylnonapędowe auto jest produkowane od 1993 roku, a pierwsza i druga generacja modelu również występowały z silnikiem 2JZ. W ofercie była dostępna ...

30 Kwi 2013, 23:00

Może Leganza. Duze wygodne auto. Jest ich mało i za 10000 kupisz ładne autko.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Maj 2013, 03:00

BMW 3/5/7. Lexus LS400 GS300. Subaru impreza? Opel omega? Ford scorpio? Ostatecznie Mitshubshi galant ale tak fajny jak reszta nie jest :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993

01 Maj 2013, 08:15

kon146 ma racje,poszukaj Leganzy,za 10tysięcy spokojnie kupisz zadbany egzemplarz a nawet jeszcze Ci coś zostanie.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Rok produkcji: 2003

01 Maj 2013, 09:03

Z tego co można wywnioskować to szukasz auta z jajkiem i rzadko spotykanego.
Fajnymi propozycjami są stare A8, BMW7 ale mocno oklepane dlatego zaproponuje Ci coś z JDM np:
Lex GS300 MKI auto kozak pod względem komfortu, nagłośnienia, nie psucia się a do tego zacny rodowód i pod machą legenda czyli 2jz którą można wykorzystać do dobrej zabawy.

Lex LS400 mega komfort, bezawaryjność i serce 1uz wywodzące się w prostej lini z wyścigówki.

Fajne są też Hondy Accord coupe V6 ewentualnie stare Legend Coupe.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Maj 2013, 15:15

A mnie zastanawia chęć zmiany auta, chyba że to już klęka :? . Myślalem ze te silniki 1.8T to dobre jednostki, a do 10000 chyba ciężko będzie ćoś sensownego i lepszego wyrwac. Ale skoro juz to może Hyundai Sonata, Chrysler Sebring, Volvo s40/v40, Lancia Lybra- świetne diesle.
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg

02 Maj 2013, 13:49

kon146 napisał(a):Może Leganza. Duze wygodne auto. Jest ich mało i za 10000 kupisz ładne autko.

No Leganza faktycznie jest już rzadziej widywana, a z tego co wiem to duże i wygodne auto. Spojrzę na oferty, opinie, itp. Dzięki za podpowiedź :piwo:

Vermin napisał(a):BMW 3/5/7. Lexus LS400 GS300. Subaru impreza? Opel omega? Ford scorpio? Ostatecznie Mitshubshi galant ale tak fajny jak reszta nie jest :).

Z podanych propozycji wezmę pod uwagę Lexusy :naughty:

Accord, Legend - też czemu nie :?: :piwo:

napoleon napisał(a):A mnie zastanawia chęć zmiany auta, chyba że to już klęka :? . Myślalem ze te silniki 1.8T to dobre jednostki, a do 10000 chyba ciężko będzie ćoś sensownego i lepszego wyrwac. Ale skoro juz to może Hyundai Sonata, Chrysler Sebring, Volvo s40/v40, Lancia Lybra- świetne diesle.

Zmieniam, bo tak jak pisałem w pierwszym poście - czuję chęć zmiany auta. Może to kaprys, kryzys wieku średniego? Kto wie :lol: Auto nie klęka :wink: W każdym razie decyzja zapadła.
Co do silnika 1.8T to potwierdzę, że to dobra jednostka i z całego Passata mógłbym właśnie go mieć w innym aucie.
Sonatę znam, jeździłem i prawie kupiłem.

Od siebie dodam jeszcze Jeep'a Cherokee, ew. Audi Quattro (właśnie z 1.8T) - choć te można spotkać dość często.
Dzięki za przedstawione propozycje i czekam na inne, jak również na opinie o wymienionych tu samochodach :ok:
Pozdrawiam, PetR
PetR
Nowicjusz
Awatar użytkownika