Jestem sprawcą wymuszonej stłuczki, pomocy

19 Gru 2023, 23:49

Cześć wszystkim, tak na wstępie to jestem megaaa :x :x :x - no właśnie... To od początku, na parkingu pod sklepem wjechałem na miejsce parkingowe a że z lewej miałem ścianę bloku i nic nie widziałem to przy wyjeżdżaniu robiłem to powoli w pewnym momencie zauważyłem samochód który pewnie też widział mnie cofającego skoro wystawały już 2/3 karoserii, więc się zatrzymałem a samochód przejechał nawet nie próbując mnie ominąć ani zwolnić przy okazji obcierając mi lekko tył i przy okazji 3 swoje elementy... Na miejsce Pani chciała wezwać policje tłumacząc że to już jej 4stluczka tym samochodem (nie wnikalem...) przy policji powiedziałem swoje że ewidentnie to było naciągnięcie na kasę z ubezpieczenia bo nie było wgniecenia tylko przerysowanie więc ja musiałem stać w miejscu, no ale mandacik przyjąłem bo wiem że nie do wygrania... Pytanie takie o to... Mam zdjęcia śmiesznych szkód (niestety 3elementy przerysowane) pani będzie lecieć z tym do ASO i czy mogę jej jakoś jeszcze zrobić pod górę tak jak ona mi? Czy dostanę jako sprawca jakiś kosztorys czy tylko ubezpieczalnia go dostaje? ...
kamilxw
Obserwowany

20 Gru 2023, 10:30

kamilxw napisał(a): nie było wgniecenia tylko przerysowanie więc ja musiałem stać w miejscu

No nie koniecznie. Nie zawsze musi być wgniecenie przy przerysowaniu. Jak prędkość jest mała, to wgniecenia może nie być, a będzie tylko obcierka.
kamilxw napisał(a):ewidentnie to było naciągnięcie na kasę z ubezpieczenia

kamilxw napisał(a):pani będzie lecieć z tym do ASO

No jeżeli pani pojedzie naprawiać do ASO, to raczej kasy nie przytuli, więc tutaj niekoniecznie musiało być to naciągnięcie.
Czasami sie zdarza, w szczególności w takim okresie jak teraz, że ludzie są zabiegani, zakręceni, rozkojarzeni, bo święta, bo zakupy itd. Pani jadąc mogła cię nie widzieć. Mogła po prostu nie zwrócić na ciebie uwagi. Często tak się zdarza, w szczególności na parkingach, gdzie jest całe mnóstwo aut, jest ciasno i mało widać.
Pod górkę jej nic nie zrobisz, bo pani zgłosi szkodę do swojego lub twojego ubezpieczyciela, wstawi auto do ASO i tam jej naprawią. Ty już nie masz na to żadnego wpływu. Mógłbyś jej zrobić pod górkę, jakbyś nie przyjął mandatu - wówczas nie mogła by od razu naprawić z twojego ubezpieczenia - albo musiałaby czekać do wyroku sądu, albo musiałaby sobie naprawić za swoją kasę i czekać na ewentualny zwrot od twojego ubezpieczyciela, przedstawiając rachunki za naprawę.
A żeby uniknąć sytuacji, że ktoś chce cię naciągnąć na ubezpieczenie ( często się niestety zdarzają takie sytuacje ), to warto mieć zamontowaną kamerkę. Może dużo pomóc.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Gru 2023, 20:07

Jeszcze pytanko jak w takiej sytuacji może zachować się moja składka OC? Dodam że i tak już teraz jest spora, czy możne lepiej opłaci się przerejestrowac samochód na powiedzmy rodzica z dużymi zniżkami i wziąć siebie na współwłasciciela?
kamilxw
Obserwowany

20 Gru 2023, 21:14

Składka zapewne pójdzie ci w górę. Możesz pokombinować jak piszesz z rodzicami. Możesz też ubezpieczyć zniżki ( nie wiem czy wszystkie TU mają, ale na pewno ma PZU ). Spowodujesz szkodę, to nie tracisz zniżek. I nie jest to jakaś wielka kwota, bo coś koło 50 zł chyba. Musiałbym sprawdzić, aczkolwiek nie wiem czy to jest stała kwota czy od czegoś uzalezniona./
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dla posiadaczy Outlandera pierwszej i drugiej generacji
    Polski oddział Mitsubishi opracował program umożliwiający zakup nowego modelu Mitsubishi Outlander 2013 w niezwykle korzystnych warunkach posiadaczom Outlandera poprzednich generacji. Lojalni klienci otrzymają bezpłatnie ...
    BMW 325iX (1987-1990) - samochód elektryczny
    Projekt badawczy "Samochód elektryczny z wysokoenergetycznym akumulatorem " po raz pierwszy zapoczątkowany w 1981 roku doprowadził ostatecznie w 1987 roku do przekształcenia ośmiu modeli BMW 325iX z napędem na cztery ...