Jeździłem kilka razy bez płynu chłodniczego - Opel Astra

10 Kwi 2022, 21:34

Okazało się, że jeździłem kilka razy bez płynu chłodniczego. Potem musiałem wymienić alternator na inny i pomogło. Gdyż coś pobierało prąd Czy oprócz alternatora mogło się coś stać?

Od tego czasu czuje mrowienie na pedale gazu(przyspieszenia)
Auto to - opel astra kombi z 1990 roku.
katan1231
Nowicjusz

11 Kwi 2022, 11:36

Alternator nie ma nic wspólnego z płynem chłodniczym. Sam jazda bez płynu chłodniczego grozi zatarciem silnika, a to czy nie doszło już do jakiejś degradacji to ciężko stwierdzić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Kwi 2022, 10:59

Jak wciskam pedał przyspieszenia- to wtedy czuć jakby samochód był na wyższych obrotach. Kiedy mam włączone radio, to wtedy słyszę jakby samochód był głośniejszy od przyspieszenia, a prędzej samochód był cichy. Po prostu kiedy wcisnę ten pedał- to czuć jakby samochód miał większy wysiłek
katan1231
Nowicjusz

15 Kwi 2022, 12:58

katan1231 napisał(a):Kiedy mam włączone radio, to wtedy słyszę jakby samochód był głośniejszy od przyspieszenia
Może to zakłócenia z instalacji elektrycznej od alternatora przenoszą się na radio skoro słyszysz to tylko przy włączonym radiu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Kwi 2022, 14:12

Od teraz także na postoju silnik wydaje dzwięki. mi się wydaje że mógł się silnik zatarł. Po świętach pójdę do mechanika. Albo z poduzką silnika.
katan1231
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gdy policjant kieruje ruchem
    Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...
    Złość i agresja - niebezpieczni kierowcy na drodze
    Agresja, wulgarne gesty, utarczki słowne czy nawet fizyczna przemoc wobec innych uczestników ruchu to objawy syndromu "wściekłego kierowcy", zwanego przez psychologów także Mad Maxem1. Złość i agresja przenosi ...