K>Mikrovan 15 tys. - piersze auto.

03 Lip 2013, 16:34

Witam,

Zamierzam kupić małe miejskie auto. W przyszłym miesiącu zmieniam stan cywilny :)
Moja narzeczona chodzi na kurs prawa jazdy. Po skończeniu kursu nie tylko ja będę jeździł. Będzie to pierwszy nasz samochód.

Czemu mikrovan?
- pierwszy auto do naszej pierwszej naszej nauki jazdy.
- mieszkamy małym mieście do 50tys, dziennie przejechanych kilometrów będzie max 10(hipermarket, dworzec PKP, Kościół, przejazd do innej dzielnicy miasta) zupełności małe auto wystarczy.

Dane Samochodu:
- fundusze przeznaczone na auto to 15 tys zł.
- nie za stare, kilku letnie najlepiej od 2006 roku.
- 5 drzwiowe.
- benzyna.
- abs.
- wspomaganie kierownicy.
- mile wdziana klimatyzacja (chociaż do naszej jazdy to nie wiem czy to ma sens :P )
- dobrze byłoby gdyby auto miało obrotomierz.
- niskie koszty utrzymania.
- auto na wiele lat.

przykład:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Na tą chwile nastawiam się na Fiata Pandę. Auto wydaje mi się najbardziej uniwersalne wśród mikrovanów.

Chciałbym poznać opinie wśród innych małych aut, np: Peugeot 107, Hyundai i10, Kia Picanto, Citroen C1 itp.

pozdr
toniii
Nowicjusz

Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: nie mam

03 Lip 2013, 19:36

Panda to bardzo dobry samochód. Silnik min. 1.2 Uwazaj na auta po nauce jazdy oraz poflotowe. Jest duza szansa ze trafisz na auto od pierwszego właściciela. Za 15000 kupisz spokojnie z klimą.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Lip 2013, 22:51

Mylisz pojęcie mikrovan. Fiat Panda, C1, itp. to typowe auto segmentu A, natomiast do mikrovanów zalicza się tak naprawdę tylko kilka aut, m.in. Opla Agile, Suzki Splash i Wagona R+.
Jeśli interesuje cię takie auto, to polecę ci tego ostatniego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ale sądzę, że miałaś na myśli auto klasy A, więc na twoim miejscu zastanawiałbym się nad Suzuki Swiftem. Użytkowałem przez jakiś czas poprzednią generację i odniosłem dobre wrażenie, więc to auto powinno być jeszcze lepsze. Kilka godnych polecenia ofert:
Z pozostałych rozglądałbym się może za Toyotą Aygo, która jednak jest dużo mniej praktyczna (ledwo da się w niej przewieźć przeciętne zakupy). Nie traciłbym czasu na rozglądanie się za Fiatami, Citroenami czy innymi potencjalnymi poflotowymi szmelcami.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Octavia Scout 2.0 FSI - dane techniczne
    Skoda Octavia Scout powstała na bazie modelu Octavia kombi ktora wyposaźona była w napęd 4x4. Wersja Scout miała inny styl i większe umiejętności do jazdy w terenie. Odpowiednio przygotowane nadwozie pozwoliło na uzyskanie ...