Kalibracja alkomatu w trasie

03 Wrz 2016, 17:20

Trochę nietypowe pytanko, ale sprawa pilna. Jeżdżę busem po wschodniej europie, no i wiadomo, że na postoju się czasem coś wypije mocniejszego. Zazwyczaj nie miałem z tym problemu, bo wystarczyło rano dmuchnąć, i już było wiadomo co i jak. Ale ostatnio chyba mi się alkomat rozkalibrował, bo jakieś bzdury pokazuje. Chyba za często używany był na niedzielnych postojach :piwo: . Teraz jestem na Litwie na parkingu, trochę pogrzaliśmy wczoraj ze znajomkiem, dzisiaj powtórka ma być, a w poniedziałek trzeba będzie jechać dalej. Tylko, że strach się ruszać zanim się nie upewnię, że procenty odpłynęły. Orientujecie się jak to można ogarnąć samemu kalibrację takiego alkomatu? Dodam jeszcze, że mam model AlcoFind pro zakupiony w lokalnym spy shopie.
F1 FAN
RC Auto Fant
Janik
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

03 Wrz 2016, 18:30

najlepiej to wstrzymaj się z piciem, bo sam raczej kalibracji alkomatu nie ogarniesz:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

stig01
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2007
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

03 Wrz 2016, 18:50

no kurna, rzeczywiście wygląda to to skomplikowanie... chyba będę musiał udać się do serwisu po powrocie... A może da radę załatwić kalibrację alkomatu, jakimś domowym sposobem?
F1 FAN
RC Auto Fant
Janik
Nowicjusz

03 Wrz 2016, 20:43

Ja bym nie ryzykował takiej kalibracji alkomatu, lepiej poczekaj do powrotu, nie możęsz sobie jednorazówki jakiejś kupić na stacji tylko patrz czy mają certyfikaty, długo masz ten alkomat?
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

04 Wrz 2016, 11:58

Chcąć mieć pewność, że alkomat jest prawidłowo skalibrowany, nalezy zrobić to w serwisie. Tylko i wyłącznie. Nawet próba podana na You Tube nie jest pewna w 100%.
A z piciem dzisiaj lepiej się wstrzymaj. Ja nawet obstawałbym za tym, abyś w trasie nie pił wogóle. Bo wygląda mi to na początki nałogu. A alkoholizm w powiązaniu z zawodowym kierowcą, to równa się strata pracy...Przemyśl to.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Wrz 2016, 14:00

bpa napisał(a):Ja bym nie ryzykował takiej kalibracji, lepiej poczekaj do powrotu, nie możęsz sobie jednorazówki jakiejś kupić na stacji tylko patrz czy mają certyfikaty, długo masz ten alkomat?

No rzeczywiście nie będę kombinował, bo jeszcze coś spierniczę na amen. Jak wrócę do wro to zaniosę do spy shopu, co by mi skalibrowali. Na Litwie nie ma jednorazówek na stacjach, ale wczoraj sobie odpuściłem picie, więc nie będzie potrzeby. Alko mam ponad dwa lata jakoś.

MotoAlbercik napisał(a):A z piciem dzisiaj lepiej się wstrzymaj. Ja nawet obstawałbym za tym, abyś w trasie nie pił wogóle. Bo wygląda mi to na początki nałogu

Dzięki za objawienie swej mądrości Wujku Dobra Rada :ok:
F1 FAN
RC Auto Fant
Janik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Toyota RAV4 Hybrid AWD-i - średniej wielkości SUV
    Toyota RAV4 jest średniej wielkości SUV-em, zbudowanym na większej od GA-C platformie GA-K. Hybrydowy napęd na 4 koła z silnikiem 2,5 l dostarcza 222 KM mocy i rozpędza auto do setki w 8,1 s. Według pomiaru WLTP RAV4 w tej ...

05 Wrz 2016, 14:22

sam kalibracji alkotestera nie ogarniesz, nie ma szans. zresztą szkoda zachodu, bo w lokalnym spy shopie zrobią ci to za ok 80 zeta. jakiś czas robiłem, to wiem. jak coś to pisz na PW.
czarny666
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańska
Prawo jazdy: 10 11 2000
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW

05 Wrz 2016, 14:23

Jeżeli chcesz być pewny że alkomat jest dobrze skalibrowany i pokazuje prawdziwe pomiary to radzę udać się do serwisu. Nawet do nas można wysłać i kalibracja zostaje wykonana w ciągu kilku dni. Samemu jak skalibrujesz, alkomat może pokazywać błędne wyniki, co sprawi, że możesz zostać wprowadzony w błąd co do Twojej trzeźwości.
Pozdrawiam,
Bądź trzeźwy w trakcie jazdy samochodem!!
Piłeś? Nie jedź!!
#alkomat #alkomaty #toptrade
toptrade
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Skoda Octavia