Kalkulator zamienników opon - jak dobrać rozmiar opon do samochodu?

23 Lut 2023, 13:02

Dobór odpowiedniego rozmiaru opon do samochodu jest bardzo ważny, ponieważ ma bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo podczas jazdy. Istnieją trzy ważne parametry (poniżej na przykładzie rozmiaru 195/65R15), które należy wziąć pod uwagę przy wyborze odpowiednich opon:

Szerokość opony 195/65R15: Jest to pierwsza liczba w kodzie rozmiaru opony. Oznacza ona szerokość opony w milimetrach. Należy wybrać opony, których szerokość jest zgodna z zaleceniami producenta samochodu.

Wysokość profilu 195/65R15: Jest to druga liczba w kodzie rozmiaru opony. Oznacza ona wysokość bocznego profilu opony jako procent z szerokości opony. Im wyższa wartość, tym wyższy profil opony. Wybór wysokości profilu powinien być również zgodny z zaleceniami producenta samochodu.

Średnica felgi 195/65R15: Jest to trzecia liczba w kodzie rozmiaru opony i oznacza średnicę felgi w calach, na którą będzie nakładana opona. To również ważny parametr, który należy wybrać zgodnie z zaleceniami producenta samochodu.
Kalkulator zamienników opon - jak dobrać rozmiar opon do samochodu? Dodatkowo mamy jeszcze takie parametry jak współczynnik prędkości czy nośności które powinno się uwzględnić przy doborze opon. Najlepiej jak parametry będą dokładnie takie jak określa producent samochodu, a znajdziemy je najczęściej na specjalnej wlepce np. na słupku w samochodzie lub książce z instrukcją obsługi.

Aby ułatwić dobór odpowiednich opon, można skorzystać z kalkulatora zamienników opon na naszym forum jak znamy rozmiar oryginalny. Taki rozmiar często znajdziemy też na stronach internetowych wielu producentów opon oraz sklepów motoryzacyjnych. Wystarczy podać markę, model i rok produkcji samochodu, a kalkulator zaproponuje odpowiednie rozmiary opon zgodne z zaleceniami producenta samochodu.

Najpopularniejsze rozmiary opon i ich zamienniki

Jeżeli macie jakieś pytania co do zamienników opon to piszcie poniżej, a jak chcecie zapytać o coś innego związanego z kołami w samochodzie to zapraszam do wpisów na forum opony, koła i felgi.
Moskito
Początkujący

Zdjęcia: 17

10 Lis 2023, 13:17

Trzeba tu pamiętać, że zmiana opon może się wiązać z konieczną zmianą felg na takie o innej szerokości jeżeli zostajemy przy tej samej średnicy opon, a jedynie chcemy znacznie zmienić ich szerokość.

Przykładowo mając opony w rozmiarze 225/45R17 możemy założyć też opony 255/40R17 (o ile się zmieszczą w zakolach i nie będą obcierały) bo różnica średnic miedzy nimi jest bardzo niewielka. Problem jest taki, że tych drugich nie założymy na felgę która dopasowana jest do tych pierwszych opon (szerokość zalecana 7,5J) i w przypadku drugiego rozmiaru musi być ona szersza (szerokość zalecana 9J). Do tego niższy profil opony wymaga dopasowania dokładniejszej szerokości względem szerokości felgi.

Tu porównanie rozmiarów opon 225/45R17 vs 255/40R17. Oczywiście to tylko taki przykład ale to pokazuje, że sam temat wymiany opon na zamienniki jest dużo szerszy :wink:

Jak by ktoś chciał sprawdzić lub dobrać szerokość felgi do opony tak żeby opona z felgą dobrze pasowała to można to zrobić korzystając z tego kalkulatora na forum: dobór felgi do opony.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Lis 2023, 12:51

Potrzebowałem sprawdzić zamienniki opon na zimę dla rozmiaru 215/65R16, wyszło na to że nie opłaca się kombinować i zostałem przy rozmiarze oryginalnym.

Trafiłem na ten kalkulator w wyszukiwarce google, pomógł mi w rozwianiu wątpliwości. Później zacząłem przeglądać forum i tak w końcu się zarejestrowałem :wink:
Dawid35
Nowicjusz