Jestem początkującym pisarzem i właśnie pracuję nad zbiorkiem opowiadań, jednak napotkałem na pewien problem, którego nie potrafię obejść. Otóż, jestem całkowitym laikiem w dziedzinie motoryzacji - niestety, żadna znana mi osoba także nie potrafi udzielić satysfakcjonującej i wyczerpującej odpowiedzi. Uznałem więc, że pomocy poszukam w największym i najlepszym polskim forum motoryzacyjnym. Ale ad rem:
Opracowałem koncepcję i ogólny zarys opowiadania, jednak w pewnym momencie napotkałem na sporą przeszkodę. Otóż, bohaterowie pewnej akcji jadą w zawrotnym tempie takim oto samochodem ciężarowym:
Problem polega na tym, że w pewnej chwili MUSI się w nim zepsuć coś, co go znacząco spowolni, lecz nie uniemożliwi dalszej jazdy. Dodam jeszcze, że pojazd porusza się po drodze wyłożonej luźnymi kamieniami, a chwilę wcześniej z ledwością pokonał ostry zakręt (wchodząc w niego ze sporą prędkością). Może w czasie takiego manewru coś może ulec uszkodzeniu?
Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc, ponieważ zawsze staram się być skrupulatny w swoich tekstach - nie chcę popełnić żadnej gafy. Mam nadzieję, że podejdą Państwo do problemu życzliwie i uda nam się dojść do porozumienia .
hmmm.. problem w tym, że taki kamaz to jest ruska maszyna - gniotsa nie łamiotsa... cóż ja bym może był za uszkodzeniem turbosprężarki, może ewentualnie coś co odłączyłoby napęd na jedną oś ( pęknięty wał?) ale nie wiem jak jest tam wykonana konstrukcja... czy jest to w nim możliwe żeby tylko napęd na jedną oś poszedł... Oprócz tego to nie wiem co by mogło siąść w takim kamazie po zakręcie nawet na dużej prędkości
wał tak ale raczej by go nie zwolniło, temu akurat turbo nie padnie to w tym silniku wiele nie zmieni problemu by nie było gdyby to był DAF Turbo Twin bo można by mu 1 silnik rozwalić nawet, a tu cóż, może mu zepsuc silnik tylko trochę
Dziękuję za odpowiedzi . Generalnie to nie musi być Kamaz, nie ma to żadnego fabularnego znaczenia. Wystarczyłby inny samochód ciężarowy o podobnych wymiarach i niezbyt skomplikowanej nazwie.
DAF Turbo Twin nadawałby się idealnie (zerknąłem na zdjęcia), gdyby miał jakąś żargonową nazwę. Czy mógłbyś rozwinąć ten temat?
akurat nie ma bo jest to samochód skonstruowany stricte do ścigania i ma 2 silniki jeden z przodu drugi z tyłu pod względem ciekawostek genialna maszyna
Wynajem długoterminowy vs. leasing – co się bardziej opłaca? Leasing czy wynajem długoterminowy? To pytanie zadaje sobie coraz więcej osób szukających wygodnego sposobu na korzystanie z auta bez konieczności jego zakupu. Sprawdź, które rozwiązanie będzie bardziej opłacalne ...
Co należy okresowo sprawdzać w samochodzie? Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a myślę że może on pomóc innym użytkownikom/kierowcom w ustaleniu tego na co powinni zwracać uwagę okresowo podczas eksploatacji samochodu. O pewnych rzeczach zapominamy czasem ...
jeden silnik napędza przednią oś (ten z tyłu) drugi silnik napędza przednią oś (ten z przodu) w teori tak może jechać wolniej, problem tylko z tym że takich samochodów było sztuk 2
Dobrze, może w takim razie przyjmijmy, że to nie Kamaz, tylko Star. Dla mnie to żaden problem, żeby zamienić te marki. Co w takim zwyczajnym, pospolitym Starze może się zepsuć, żeby go spowolniło, lecz nie zatrzymało?
o, to byłoby... idealne, zwłaszcza że w powietrzu unosi się dużo piasku. Naprawa byłaby łatwa (jak to napisałeś), ale nie do zrobienia w czasie jazdy, więc... Tak, pasuje idealnie . Bardzo, bardzo dziękuję .
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.