Kamaz - dylemat pisarza

25 Mar 2010, 21:29

Dzień dobry / Dobry wieczór :)

Jestem początkującym pisarzem i właśnie pracuję nad zbiorkiem opowiadań, jednak napotkałem na pewien problem, którego nie potrafię obejść. Otóż, jestem całkowitym laikiem w dziedzinie motoryzacji - niestety, żadna znana mi osoba także nie potrafi udzielić satysfakcjonującej i wyczerpującej odpowiedzi. Uznałem więc, że pomocy poszukam w największym i najlepszym polskim forum motoryzacyjnym. Ale ad rem:

Opracowałem koncepcję i ogólny zarys opowiadania, jednak w pewnym momencie napotkałem na sporą przeszkodę. Otóż, bohaterowie pewnej akcji jadą w zawrotnym tempie takim oto samochodem ciężarowym:

Zdjęcie

Problem polega na tym, że w pewnej chwili MUSI się w nim zepsuć coś, co go znacząco spowolni, lecz nie uniemożliwi dalszej jazdy. Dodam jeszcze, że pojazd porusza się po drodze wyłożonej luźnymi kamieniami, a chwilę wcześniej z ledwością pokonał ostry zakręt (wchodząc w niego ze sporą prędkością). Może w czasie takiego manewru coś może ulec uszkodzeniu?

Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc, ponieważ zawsze staram się być skrupulatny w swoich tekstach - nie chcę popełnić żadnej gafy. Mam nadzieję, że podejdą Państwo do problemu życzliwie i uda nam się dojść do porozumienia :).

Z poważaniem,
Wojciech Łaba
wlaba
Nowicjusz

Miejscowość: Zabrze

25 Mar 2010, 23:07

hmmm.. problem w tym, że taki kamaz to jest ruska maszyna - gniotsa nie łamiotsa... cóż ja bym może był za uszkodzeniem turbosprężarki, może ewentualnie coś co odłączyłoby napęd na jedną oś ( pęknięty wał?) ale nie wiem jak jest tam wykonana konstrukcja... czy jest to w nim możliwe żeby tylko napęd na jedną oś poszedł... Oprócz tego to nie wiem co by mogło siąść w takim kamazie po zakręcie nawet na dużej prędkości
zaq88
Nowicjusz

Miejscowość: J-no

25 Mar 2010, 23:26

wał tak ale raczej by go nie zwolniło, temu akurat turbo nie padnie to w tym silniku wiele nie zmieni :mrgreen: problemu by nie było gdyby to był DAF Turbo Twin bo można by mu 1 silnik rozwalić nawet, a tu cóż, może mu zepsuc silnik tylko trochę :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

26 Mar 2010, 16:53

Dziękuję za odpowiedzi :). Generalnie to nie musi być Kamaz, nie ma to żadnego fabularnego znaczenia. Wystarczyłby inny samochód ciężarowy o podobnych wymiarach i niezbyt skomplikowanej nazwie.

DAF Turbo Twin nadawałby się idealnie (zerknąłem na zdjęcia), gdyby miał jakąś żargonową nazwę. Czy mógłbyś rozwinąć ten temat?
wlaba
Nowicjusz

26 Mar 2010, 19:13

akurat nie ma bo jest to samochód skonstruowany stricte do ścigania i ma 2 silniki jeden z przodu drugi z tyłu :wink: pod względem ciekawostek genialna maszyna
pocieszny
Forumowicz VIP

26 Mar 2010, 20:11

Ok, ale w takim razie, jeszcze zniszczony zostaje jeden silnik, to pojazd dalej jedzie, tyle, że wolniej, tak?
wlaba
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co należy okresowo sprawdzać w samochodzie?
    Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a myślę że może on pomóc innym użytkownikom/kierowcom w ustaleniu tego na co powinni zwracać uwagę okresowo podczas eksploatacji samochodu. O pewnych rzeczach zapominamy czasem ...

27 Mar 2010, 00:41

jeden silnik napędza przednią oś (ten z tyłu) drugi silnik napędza przednią oś (ten z przodu) :mrgreen: w teori tak może jechać wolniej, problem tylko z tym że takich samochodów było sztuk 2 :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

27 Mar 2010, 19:32

Dobrze, może w takim razie przyjmijmy, że to nie Kamaz, tylko Star. Dla mnie to żaden problem, żeby zamienić te marki. Co w takim zwyczajnym, pospolitym Starze może się zepsuć, żeby go spowolniło, lecz nie zatrzymało?
wlaba
Nowicjusz

27 Mar 2010, 20:05

rzecz najprostrza zapchać się może filtr paliwa silnik nie kręci sie jak powinien nie ma mocy i w ogóle d..a ;) a naprawić bardzo prosto :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

27 Mar 2010, 20:33

o, to byłoby... idealne, zwłaszcza że w powietrzu unosi się dużo piasku. Naprawa byłaby łatwa (jak to napisałeś), ale nie do zrobienia w czasie jazdy, więc... Tak, pasuje idealnie :). Bardzo, bardzo dziękuję :).
wlaba
Nowicjusz