Kamerka samochodowa do 300zł

11 Cze 2017, 16:18

Witajcie,
Post ma na celu pomoc w wyborze rejestratora samochodowego gdzie budżet to 300zł (nie wliczając karty pamięci). Wertując internet trafiłem na kilka ciekawych propozycji, oto one:
- Viofo G1WS
- Navitel MSR 700
- Mio MiVue C320
Najbardziej zależy mi na:
- wykorzystaniu kondensatora zamiast akumulatora
- na wbudowanej baterii podtrzymującej ustawienia systemowe
- jakości nagrań wystarczającej do odczytania tablic.

Do czego mi potrzebna kamerka ?
Coraz częściej spotykam się z dziwnymi sytuacjami drogowymi w których uczestniczę i gdyby nie inni kierowcy to zazwyczaj ja byłbym winny. Kamerka i jej nagrania mają służyć głównie jako dowód w takiej sytuacji.
Dodatkowo czasami chciałbym pokazać żonie co mnie spotyka na drodze ;)

Szczerze powiedziawszy już miałem kupować Viofo G1WS ale natknąłem się na forum na wątek w którym jasno opisane było, że te kamery nie posiadają wbudowanej baterii podtrzymującej ustawienia + datę przez co te dane restartują się po kilku godzinach.

Proszę o pomoc w wyborze lub podanie ciekawszych propozycji.

Pozdrawiam
lukikow
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Honda CIVIC VII
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

20 Cze 2017, 19:44

Witam.
Rzeczywiście kamerka nie ma baterii, ale użytkując kamerkę w samochodzie podpiętą do gniazda zapalniczki gdzie po przekręceniu kluczyka jest podawane napięcie i po wyłączeniu kluczyka napięcie jest odcinane, kamerka bez problemu utrzymuje dane w postaci daty i ustawień - kondensator do tego wystarcza. Na razie sprawdziłem, że po 3 dniach nie używania kamerki ustawiania i data są zachowane, dłużej nie sprawdzałem.
Mogę polecić tą kamerkę, jakość jest naprawdę bardzo dobra, również w nocy.
Oczywiście mam na myśli Viofo G1WS.
Ważne jest też to, że można dokupić moduł GPS i za niecałe 400zł można mieć fajną i funkcjonalną kamerkę.
Jadąc z prędkością 130-140km/h w dzień bez problemu można odczytać tablice auta jadącego z przeciwka.
Pozdrawiam.
tomstar44
Obserwowany

Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: Passat
Silnik: 1.6 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2012

20 Cze 2017, 20:47

Dzięki za odpowiedź!

W takim razie bez dalszych namysłów decyduje się na tą kamerkę.
lukikow
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Honda CIVIC VII
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrzynia automatyczna Multitronic - opis, awarie
    Skrzynia Multitronic to bezstopniowa, automatyczna przekładnia stosowana w samochodach marki Audi z napędem przednim i silnikiem umieszczonym wzdłużnie. Produkowano je do 2016 roku. Do dziś możemy je spotkać w modelach A4, ...