Kamerki nad skrzyżowaniem

11 Lut 2019, 10:29

Hejka, nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale za co przepraszam z góry ale mam pytanko.

Otóż dwa dni temu wracając z pracy na Spółdzielczości Pracy w Lublinie na drodze, gdzie jest podwyższenie prędkości do 70 miałem może 90, zapaliło się żółte światło i nie dałbym rady wyhamować więc przyśpieszyłem, a mijając sygnalizację miałem ok 110 na liczniku. Po fakcie zorientowałem się, że na skrzyżowaniu są jakieś kamerki i mam pytanie, czy to są te zwykłe białe informujące o natężeniu ruchu i używane np. do wypadków czy to ma związek z jakimś radarem? Nie było znaków o kontroli prędkości, z tyłu zdjęć również nie ma żadnych kamer tak gdybym miała mi cyknąć fotkę od tyłu za przejazd na czerwonym lecz wolałbym się upewnić. Szukałem w internecie i nic nie znalazłem o żadnych kontrolach prędkości, ani ukrytym radarem przynajmniej tutaj.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Są to te kamerki, z góry dzięki za informacje.
ST3F4N
Obserwowany

11 Lut 2019, 10:44

To są kamery raczej do monitorowania ruchu na skrzyżowaniu. Przy mandacie za czerwone światło musisz na zdjęciu mieć widoczny sygnalizator z czerwonym światłem i samochód na skrzyżowaniu który złamał przepis. W przypadku przekroczenia prędkości kamery zazwyczaj mają jeszcze umieszczone odpowiednie czujniki pod które mierzą prędkość danego samochodu.

Jeżeli nie było żadnych znaków to nie masz co się martwić :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Lut 2019, 11:01

Właśnie nie ma tam żadnych znaków, a zwyczajnie jakoś pozostało mi to w głowie. Czytałem też, że kamery do pomiarów prędkości muszą być żółte, a raczej nie muszą, a są. Dziękuje za odpowiedź :)
ST3F4N
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrzynia S-TRONIC w Audi
    S-TRONIC to automatyczna skrzynia biegów z podwójnym sprzęgłem, którą znajdziemy w wielu modelach marki AUDI z podłużnie zamontowanym silnikiem i napędem quattro. Działanie dwusprzęgłowej skrzyni biegów ...
    Kalkulator średniego spalania
    Policzenie wartości średniego spalania jest dosyć istotne dla większości kierowców dlatego też przygotowaliśmy kalkulator kosztów zużycia paliwa który pozwala obliczyć średnie spalanie na określonym dystansie, ...