Kamerki nad skrzyżowaniem

11 Lut 2019, 10:29

Hejka, nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale za co przepraszam z góry ale mam pytanko.

Otóż dwa dni temu wracając z pracy na Spółdzielczości Pracy w Lublinie na drodze, gdzie jest podwyższenie prędkości do 70 miałem może 90, zapaliło się żółte światło i nie dałbym rady wyhamować więc przyśpieszyłem, a mijając sygnalizację miałem ok 110 na liczniku. Po fakcie zorientowałem się, że na skrzyżowaniu są jakieś kamerki i mam pytanie, czy to są te zwykłe białe informujące o natężeniu ruchu i używane np. do wypadków czy to ma związek z jakimś radarem? Nie było znaków o kontroli prędkości, z tyłu zdjęć również nie ma żadnych kamer tak gdybym miała mi cyknąć fotkę od tyłu za przejazd na czerwonym lecz wolałbym się upewnić. Szukałem w internecie i nic nie znalazłem o żadnych kontrolach prędkości, ani ukrytym radarem przynajmniej tutaj.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Są to te kamerki, z góry dzięki za informacje.
ST3F4N
Obserwowany

11 Lut 2019, 10:44

To są kamery raczej do monitorowania ruchu na skrzyżowaniu. Przy mandacie za czerwone światło musisz na zdjęciu mieć widoczny sygnalizator z czerwonym światłem i samochód na skrzyżowaniu który złamał przepis. W przypadku przekroczenia prędkości kamery zazwyczaj mają jeszcze umieszczone odpowiednie czujniki pod które mierzą prędkość danego samochodu.

Jeżeli nie było żadnych znaków to nie masz co się martwić :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Lut 2019, 11:01

Właśnie nie ma tam żadnych znaków, a zwyczajnie jakoś pozostało mi to w głowie. Czytałem też, że kamery do pomiarów prędkości muszą być żółte, a raczej nie muszą, a są. Dziękuje za odpowiedź :)
ST3F4N
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody dostawcze Forda: przegląd nowych modeli
    Samochody dostawcze to nieodłączny towarzysz biznesu – do przewozu towarów, małych i większych ładunków czy transportu pracowników nadają się doskonale. Przedsiębiorcy szukają dostawczych pojazdów, ...