Kara za nie rejestrowanie się.

07 Maj 2015, 22:48

Witam, jestem nowy na tym forum i nie znalazłem nigdzie tematu odpowiadającego na mój problem a mianowicie: Mam simsona, który ostatnio rejestrowany był 15 lat temu. I jeśli chciałbym go zarejestrować to ile wyniosłaby ta kara? Na jakiejś stronce znalazłem taką tabelę i tam było napisane coś o 580 zł kary za 14 dni+ bez ważnego OC (tak mi się wydaje bo się na tym nie znam). Jeśli jest tu ktoś ogarnięty w tym temacie proszę o odpowiedź a jeśli był już taki temat i go przeoczyłem bardzo proszę o podesłanie linka.
Solveig
Obserwowany

Auto: Nie mam

08 Maj 2015, 08:45

Kary za brak rejestracji nie ma, jest jedynie za brak OC. Ty ten motorek kupiłeś i nic nie robiłeś z formalnościami czy jak to było?
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

08 Maj 2015, 16:40

Znaczy on był taty a on go potem nie rejestrował w ogóle bo służył mu tylko do dojazdu do pracy, a że pracę miał za daleko na piechotę to dojeżdżał polami nim i go nie rejestrował. Od tamtego czasu stoi aby i nic z nim nie było robione dlatego ja chcę się nim zając i chciałem go własnie od nowa zarejestrować i załatwić mu OC ale nie wiem jaka wyniesie za to kara.
Ostatnio edytowany przez Solveig, 08 Maj 2015, 21:04, edytowano w sumie 1 raz
Solveig
Obserwowany

Auto: Nie mam

08 Maj 2015, 20:34

JAk kolega wyżej napisał - za nieprzerejestrowanie nie ma kary. Poprostu idziesz z umową KS do WK i przerejestrowujesz. Musisz też opłacić Oc. Obecna kara za brak OC powyżej 14 dni za motocykl wynosi 580 zł. Pocieszająca wiadomość jest taka, że to niewielka kwota i że UFG musi cię najpierw znaleść, czyli przerpwadzić kontrolę i wpaść na twój trop. I obojętnie kiedy na ten trop wpadną ( czy za miesiąc czy za 10 lat ), to zapłacisz tylko 580 zł. Chyba, że kara wzrośnie. Ale te kary nie są naliczane za każdy kolejny rok, tylko są naliczane w roku kalendarzowym, w którym dokonano kontroli i wykazano brak OC. co zrobisz - twoja sprawa - możesz czekać aż dostaniesz wezwanie, albo zapłacić od razu ( czyli przyznać się do winy ).
Jeżeli chcesz tym motocyklem jeździć, to lepiej go ubezpiecz, bo jak spowodujesz kolicję bądz wypadek, to UFG będzie od ciebie ściągało wszystkie koszta naprawy szkód wyrządzonych przez twój motocykl. A owe koszta mogą byc baaaardzo wysokie. W szczególności jak będzie to wypadek - będziesz musiał płacić nawet za ewentualne leczenie osób poszkodowanych.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moda MINI na wiatr i niepogodę - bardzo Brytyjska
    MINI to nie tylko samochód. Z tą marką związany jest również styl życia, który fascynuje nie tylko na drodze i w garażu. Zgodnie z mottem YOU.ME.MINI. od września 2013 w nowej kolekcji MINI Lifestyle ...