Katalizator Pb jak sprawdzić

10 Lip 2011, 20:11

Witam
Jak można sprawdzić czy katalizator jest zapchany ? Wiem, że można go w każdej chwili wymienić na strumiennice ale po co mam to robić jeżeli okaże się, że kat jest dobry. Jakie są objawy przypchanego katalizatora. Czy można to jakoś sprawdzić w vcds ? Sprawa dotyczy Vw lupo benzyna 1.0 mpi.
Automobile
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

10 Lip 2011, 22:39

Najprościej żeby mieć 100% pewność wymontuj kat.i zobaczysz czarno na białym w jakim jest stanie.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

11 Lip 2011, 09:44

A czy jest możliwość żeby ocenić czy kat jest zapchany czy nie na podstawie odczytów z sondy lambda? Mam dwie sondy i vag.
Automobile
Nowicjusz

12 Lip 2011, 15:10

Auto moze nie miec mocy, glowny objaw zapchanego katalizatora, ewentualnie sie "dusic"/szarpac. Czasami tez moze samochod wiecej palic, gdy komputer probuje przepalic katalizator zwiekszajac dawke paliwa.

Co do VAG'a + kabla vcds, to jak ci sie nie pali check engine, to komputer nie ma informacji z sond o kiepskim stanie katalizatora. Nie wiem co tam na VAG'u mozna sprawdzic dokladnie, ale czasami po podlaczeniu komputera pod program diagnostyczny np. mozna otrzymac wykres sond, tylko ze jest potrzebny ktos kto potrafi z takiego wykresu ocenic stan katalizatora. :P

A filtr powietrza/stan dolotu sprawdzales? Bo domyslam sie ze autku brakuje mocy, stad wine na katalizator zwaliles?
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

13 Lip 2011, 14:11

objawy zapchanego katalizatora to miedzy innymi strata mocy silnika, zadławienia się, szarpanie ale najlepszym sposobem na sprawdzanie stanu katalizatora to jego zdemontowanie i sprawdzenie...
zobacz to zdjęcie które znalazłem w sieci
http://www.rpmotorsport.pl/zdjecia/magik11.JPG

na zdjęciu jest przedstawiony katalizator z widoku z góry, widać "siatkę" czyli wkład. Zobacz czy ta siatka, wkład jest zapchany, możesz użyć np kompresora do ewentualnego przeczyszczenia. Jeśli na komputerze nic nie wykazuje że katalizator jest zapchany to radze sprawdzić pozostałe tłumiki bo być może kolektor lub końcówka będzie zapchana co może Ci dawać wrażenie że to właśnie katalizator.
generalnie ciężko o zapchanie katalizatora, prędzej bym sprawdzał kolektor oraz tłumiki czy nie są gdzieś uszkodzone.
fugithora
Nowicjusz

Miejscowość: Cała polska
Prawo jazdy: 01 09 2001
Auto: Toyota Corolla

15 Lip 2011, 18:30

Nie jestem pewien w 100% czy to katalizator czy może sonda ale może napiszę dokładnie co się dzieje. Lupo 2004r. 1.0 MPI (2 sondy). Jadę autem wszystko wygląda wstępnie ok nagle przy jeździe ze stałą prędkością auto zaczyna się dławić tak jakbym w ogóle puścił gaz. Jak dodaje więcej gazu od momentu dławienia nic to nie daje. Jedyne wyjście to puścić całkowicie gaz i wcisnąć ponownie wtedy silnik zaczyna znowu ciągnąć. To może się powtarzać przez 3 min, że czasami jest to denerwujące po czym nagle wszystko jakby wraca do normy. Odpalam auto innego dnia wszystko jest ok autko ładnie przyspiesza. Nie ma reguły, nie dzieje się to regularnie. Obserwowałem wykresy w vcds i zobaczyłem, że w momencie kiedy auto zaczyna się dławić wartości sondy mocną spadają. Normalnie wartości te są w % w granicach -5% do +5% tak mniej więcej. Przy dławieniu wykres normalnie zjechał na -20%. Jak puściłem gaz wart. procentowe sondy wróciły na te około 0% i po chwili np. 30 sec. znowu to samo. Sonda już została wymieniona na nową oryginalną i to samo. Dodam, że vcds wskazuje mi niewypały na różnych cylindrach najwięcej na 3. Jestem przekonany, że to nie wina silnika tym bardziej, że ma dopiero 70tys km i tym bardziej, że to nie dotyczy tylko 1 cylindra. Nie wiem właśnie jak jest przy kat. czy zdarzają się wtedy niewypały jak katalizator jest zapchany ? Sprawdzałem cewke ok. Sprawdzałem kable zapłonowe ok. Sprawdzałem wtryskiwacze ok. EGR przechodzi testy w vcds - ok. Nie wiem właśnie czy przypadkiem te dławienie się silnika to nie jest sprawka tego, że komp próbuje dopalać kat. ? Jeszcze muszę dodać, że w vcds jest rubryka view readiness czyli gotowość elementów. I tam jest min. o2 sensors, egr, evap, air , sec. air, catalityc converter. Jak wszystko zresetowałem i zrobiłem jazdę próbną wszystko zapaliło się na zielono, że przeszło testy. Po tygodniu zajrzałem z ciekawości w tą rubrykę i zobaczyłem, że catalityc converter jest na czerwono z napisem FAILED or test incomplited. Zastanawiam się jak komputer robi test właśnie tego katalizatora ? Bo sondy O2 są cały czas na zielono wg testów komputera. Dalej z rury wydechowej szczególnie podczas postoju coś kapie a jak nawet nie kapie to same gazy które wylatują z rury wydechowej są na tyle wilgotne, że pod rurą robi się mokra plama. Myślałem jeszcze sobie, że jakby kat. był zapchany to te objawy powinienem mieć cały czas? Chyba, że kat. jest częściowo zapchany i nagle z jakiś powodów w kolektorze wylotowym zbiera się za dużo spalin bo kat. nie jest w stanie ich odprowadzić i dlatego te dziwne odczyty sondy. Byłem już rok temu u elektryka który patrzył na przebieg sondy na prof. sprzecie boscha i powiedział, że sonda jest ok. Tylko zastanawiam się jeszcze jak komputer robi ten test katalizatora, że jest w stanie określić jego stan ? Wiem, że w ostateczności czeka mnie sprawdzenie kat. poprzez jego wyjęcie tylko narazie chciałem zrobić wszystko od strony bez jego wyjmowania.
Automobile
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jedziesz na majówkę? Umyj auto!
    Utrzymanie w czystości szyb i świateł to obowiązek każdego kierowcy, ponieważ widoczność ma wpływ na bezpieczeństwo jazdy. Zapowiadana na majówkę zmienna pogoda powinna zmobilizować prowadzących auta do skontrolowania ...

18 Lip 2011, 10:41

hmmm... temat jest ciekawy... bo szczerze Ci powiem ze nie znam się na odczytach z sondy, komputera i tak samo zastanawiam się na jakiej podstawie jest badany stan tego katalizatora... jakie czujniku za to odpowiadają... z takiej innej strony... może katalizator nie jest zapchany bo napisałeś ze auto ma przejechane 75tys wiec stosunkowo młody samochód... a żeby zatkać katalizator to na prawdę trzeba bardzo dużo czasu... zastanawiałem się chwile na tym i wpadłem na taki pomysł... napisałeś ze zbiera się woda, jest temat skraplania i w rezultacie woda lub jakiś płyn pod samochodem... wiec są dwie opcje... albo masz wodę w katalizatorze lub w jakimś tłumiku (podjedź na jakaś górkę, przegazuj auto i sprawdź czy z końcowego wycieka woda, efekt różnicy temperatu w układzie często doprowadza do skraplania sie wody w tłumikach...stąd tez moze byc woda w układzie) lub druga sprawa... jakiś płyn przedostaje ci się do układu wydechowego, lub coś gdzieś uszkodzone co powoduje zapychanie cylindra... nie równo pracuje silnik wiec może coś z cylindrem...??
Jeśli komputer pokazuje catalic converter i lampa czerwona to zalecam sprawdzenie tego oznaczenia w jakieś instrukcji bo być może ta ikona informuje o czym innym co może być tylko powiązane z katem... bo pierwszy odczyt jest z poziomu kata...
fugithora
Nowicjusz

Miejscowość: Cała polska
Prawo jazdy: 01 09 2001
Auto: Toyota Corolla

18 Lip 2011, 14:56

Gdy autko sie dlawi, odczyt z sond inny niz przy normalnej pracy silnika bedzie normalny, bo skald spalin bedzie z oczywistych wzgledow inny niz podczas normalnej pracy silnika.

Jezeli jestes pewny ze niewypaly na cylindrach to nie wina swiec, cewki czy przewodow WN, to moze wlasnie przez katalizator zapchany to jest. EGR moze puszczac ci w dolot za duzo spalin, przez wlasnie zapchany katalizator, jezeli dasz rade, to sprobuj moze odkrecic rurke przez ktora z EGR ida spaliny, lub w ktoryms miejscu ja zaslepic zeby sprawdzic czy wlasnie to nie jest wina tego ze za duzo spalin ci trafia przez wlasnie EGR/katalizator na dolot i potem do komory spalania.

Jakby komp probowal przepalic katalizator, to autko powinno ci palic z 1l na 100km wiecej, jak nie 2 litry.

Komp katalizator raczej sprawdza tylko na odczytach z sond, o ile sa 2, a u ciebie tak jest, ale to ze komputer nie wykryl nic niepokojacego nie znaczy ze katalizator jest sprawny.

Moze masz uszczelke pod glowica lekko wydmuchana miedzy 2 cylindrami i stad te niewypaly?

Zle ustawiony rozrzad tez moze powodowac dlawienie sie silnika, ale wtedy raczej by caly czas takie objawy wystepowaly, a nie tylko czasami, ale moze robiles rozrzad ostatnio? Czy nie?

A co do wilgotnych spalin, to czasem nie smierdzi po prostu benzyna? Czy moze na bialo samochod kopci? Oleju brac nie bierze? Plynu chlodzacego tez nie ubywa?
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

18 Lip 2011, 22:47

Rozrzad w aucie jeszcze nie był dotykany. Żadnego płynu nie ubywa ani chłodniczego ani z silnika. Nawet po 15tys km jak wymienialem olej to byl stan identyczny jak po wlaniu nowego. Nie kopci z rury. Nie czuć jakiś dziwnych zapachów. VCDS pokazuje niewypały tylko na biegu jałowym. Podczas jazdy na wszystkich cylindarch mam 0. Co do uszczelki pod głowicą i ogólnie jeżeli chodzi o cylinder to tak mi trochę nie pasuje. Bo jak jadę 120 km/h to wszystko jest ok. Silnik pracuje jak nówka. Tym bardziej że te objawy są już od 10tys km to pewnie ta uszczelka by już dawno puściła.
Według mnie wchodzi w rolę egr katalizator lub sonda. Rzeczywiście może EGR puszcza za dużo spalin do komory spalania, jeszcze będę musiał to sprawdzić.
Automobile
Nowicjusz

26 Sie 2011, 09:48

IMHO 2 proste sposoby:

1. Analiza spalin
2. Zdjęcie katalizatora i obejrzenia pod źródłem światła

Wcale katalizatory nie zapychają się tak często jak się uważa, oglądałem katalizatory z przebiegami >300 tys km. i nie było problemu zapychania itp.
Mecoer121
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: VW Passat 1.9