Kategoria B1

04 Sty 2011, 22:21

Witam wszystkich jestem posiadaczem od 2dni kategorii B1 (prawo jazdy od 16lat). I mam do was takie pytanie czy to prawda bo od wielu ludzi słyszałem tak :
Że jeżdżą normalnymi samochodami np. mój kolega ma VW Golf 3 1.9TDI i jeździ nim normalnie na kat.B1 i miałem z nim 2kontrole i policja nic nie zrobiła obejrzała papiery i go puścili zwykła rutynowa kontrola i jeszcze sprawdzali trzeźwość i bez najmniejszych ale go puścili. Ale od niektórych słyszałem tak że policja podczas kontroli czy wypisania mandatu za wykroczenie nic nie robi z tego że posiadasz B1 niektórzy nawet tego nie zauważają :D Tylko w momencie spowodowania wypadku i policja się tego dopatrzy jak się nie przyjemnie z nimi rozmawia wypisują mandat za brak uprawnień 500zł i chyba. I puszczają dalej :P

A teraz mam pytanie tylko i wyłącznie do tych co się po prostu na tym znają i mieli już z tym styczność a nie osób nie kompetentnych i proszę nie piszcie głupot typu że prawko nie opłacalne itp. bo to jest pisanie nie na temat :) A co do pytania to brzmi ono : czy to prawda co ludzie mówią o tym ? ?

Pozdrawiam wszystkich :)

P.S
proszę o wyrozumiałość w poście ponieważ jest on moim pierwszym i może być dla nie których troszkę nie czytelny :)
Maniacz
Nowicjusz

Miejscowość: Zielona Góra

04 Sty 2011, 22:34

No powiem ci kolego tak u mnie w mieście pomyka paru z takim o to prawkiem jeden ma opel corsę 1.0 a drugi golfa2 jeżdżą nimi spokojnie z tego co z nimi gadałem ostatnio. To nic im nie robią tylko musisz jeździć ostrożnie w tedy, nie szaleć i unikać wypadku :) jeden tym golfem miał kontrole zwykłą rutynową i do niczego mu się nie doczepili posprawdzali papiery , auto i go puścili ;] a drugi corsą jeździ już 11miesięcy i wo gule nie miał kontroli ;] tak w sumie to zależy od Ciebie jak będziesz jeździł jak człowiek to ci nie powinni nawet złapać :) No a z tym wypadkami to się jeździ tak żeby nie było to trzeba mieć oczy do okoła głowy a nie spać! i sugerować się że jak masz pierwszeństwo czy coś to możesz jechać zawsze się lepiej obejrzeć czy nic nie jedzie.

Tagrze szerokości ci tam życzę i udanego wejścia do dżungli drogowej :)
klee
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

04 Sty 2011, 22:42

Jak będziesz jeździł uważnie spokojnie przeszczekał przepisów to wydaje mi się że nie mieli by cię potrzeby nawet skontrolować. Bo oni jak nie widzą zarobku to na daremno nie zatrzymują no chyba że będziesz siał panikę to normalne że cię zatrzymają, spokojnie jeździć i tak jak użytkownik wyżej napisał oczy do okoła głowy i nie powinno być problemów a i taka rada nie przesadź z autem na początek :) jakieś małe se kup góra 1.4 bym proponował :P

Pozdrawiam :)
Natta
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

05 Sty 2011, 11:51

Maniacz napisał(a):ponieważ jest on moim pierwszym i może być dla nie których troszkę nie czytelny

... to skup się na tym co robisz - trochę szacunku dla czytających nie zaszkodzi - chaos w tym poście jak przed powstaniem wszechświata ...
Maniacz napisał(a):czy to prawda co ludzie mówią o tym ? ?

... w naszym kraju obowiązuje PoRD i inne kodeksy prawne - nie sugeruj się tym co ,,mówią ludzie'' - policjantowi powiesz, że ,,ludzie mówili'' :?: sądzisz, że dla sądu to będzie argument :roll: :?:
... prawo jest prawem a życie - życiem ... jak będziesz postępował - masz przecież wolną wolę ...
... jesli zatrzyma Cię policja - za brak odpowiedniego uprawnienia jest mandat i to Ty go zapłacisz a nie ten koleś z golfa ... chyba, że ci zwróci :lol: :lol: pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

05 Sty 2011, 16:59

Osobiście też sie spotkałem z przypadkami że kierowcy z B1 jeżdzili zwykłymi autami i podczas kontroli policja nic im nie zrobiła.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Sty 2011, 21:57

Maniacz napisał(a):mandat za brak uprawnień 500zł i chyba. I puszczają dalej :P

Takich cudów to nie ma ;) Jak nie masz uprawnień to dalej nie pojedziesz. Przecież to logiczne.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

15 Sty 2011, 13:20

Zdarzają się przypadki kiedy policjant nie zwróci na to uwagi ale może ci się trafić taki który się do tego przyczepi i wtedy dostajesz mandat 500 zł. Więc chyba lepiej nie ryzykować i kupić samochód z możliwością rejestracji na B1. Na allegro można znaleźć kilka sprowadzonych samochodów z wpisem w dowodzie 550kg i nie chodzi mi tu o jakiegoś daihatsu czy smarta.
dzedzej
Nowicjusz

Miejscowość: bydgoszcz

15 Sty 2011, 15:08

dzedzej napisał(a): może ci się trafić taki który się do tego przyczepi i wtedy dostajesz mandat 500 zł

+ laweta, parking ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

15 Sty 2011, 17:36

Czyli jakieś drugie 500zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012