chcialem sie spytac przy ilu zmieniacie biegi i jak naciskacie mocno na pedal gazu
wielu moich kolegów jezdzi autem z zimnym silnikiem tak ze zamykają obrotomierz, kręcą na kazdym biegu do czerwonego pola taka jazda jest polecana i zdrowa dla silnika?
ja sie staram jezdzic zawsze z obrotami rzędu 1500-3000 tylko w szczególnych przypadkach np wyprzedzanie kręce do ok 4500
a biegu przełaczam przy ok 2500-3000 obrotów moze jezdzic nie umiem? a pali dosyć duzo bo średnio ok 12l
Koledzy sa na najlepszej drodze ku temu by ktos wreszcie poradzil im by kupili dobry olej ,powiedzmy Castrol Magnatec i nalali do pelna,do swoich glów!
Zapalasz bryczke i ruszasz od razu delikatnie,jadac( szybciej) nagrzewasz silnik a zapalenie i od razu po garach?Zobaczysz jak dlugo beda tak garowac,ty bedziesz jezdzil a oni beda rwac kudly z glow!
Problem to będą mieli ci,co te auta od jełopów odkupią po odpicowaniu,cofnięciu licznika itp.
Na taką Bm-ke,Golfa III lub Civica,skusi się niejeden początkujący małolat...
Tak to już jest...
A potem bedzie gadanie że to ch....owe bryki.Sprowadzilem z Austrii memu kuzynowi Mazde mx ,niedawno to bylo ale nie pamietam cyfry chociaz ten samochod stoi niedaleko .Silnik poezja!Co zrobil?Palenie i rura z piskiem i tak dzien w dzien!Niedlugo silnik zaczal zrec olej i co?Oczywiscie bylo na mnie,że ja sprowadzilem mu bryke podpicowana,ze sie nie znam i tak dalej,eeech.Jełopow powinno sie izolować i do rak dawać im bryczki ale takie z prawdziwym konikiem,jednym!
Ubezpieczenie samochodu krok po kroku Stając się właścicielem pojazdu, niezależnie od tego, czy jest to auto nowe czy używane, zachodzi konieczność wykupienia obowiązkowego ubezpieczenia OC. W przypadku zakupu auta używanego, które jest już zarejestrowane ...
0.9 l/100 km hybrydową Toyotą Yaris 0.9 l/100 km hybrydową Toyotą Yaris - rozstrzygnięcie konkursu Toyota Motor Poland W sobotę 6 października Toyota Motor Poland zorganizowała finał konkursu "Wygraj nową hybrydową Toyotę Yaris ". Po czterech miesiącach etapów ...
Jak jade delikatnie nie spieszac sie to pedał gazu dociskam na ok 20% skoku i staram sie zmieniac tak biegi zeby trzymac obroty miedzy 2 a 3tys/obr ale nie powiem nieraz zdarza mi sie do dechy i do 6tys/obr ale to bardzo rzadko i nigdy na zimnym silniku :!:
Jeśli obroty sa za małę to silnik sie meczy i wiecej pali a co do ruszania z piskiem to nie jest tak że auto sie psuje na pewno opony sie szybciej zuzywaja no i układ przeniesienia napedu jest narazony na wieksze obciazenia a tym bardziej jesli rusza sie z piskiem na skreconych kołach.
Generalnie nie polecam ruszanie z piskiem nic nie daje tylko szpan lepsza efektywnosc w przyspieszaniu gdy koła nie traca przyczepnosci
Ostatnio edytowany przez PrezesArtek, 12 Lut 2009, 20:01, edytowano w sumie 1 raz
Koledzy ostatnio oglądałem program motoryzacyjny i tam mówili właśnie o ruszaniu i zmianie biegów. A więc z pierwszego biegu ruszamy nie przekraczając długości samochodu i zmieniamy na drugi bieg a na piątym biegu jedziemy juz jak mamy 50 km/h ja dochodze do 60km/h. Powiem wam tylko tyle że naprawde mniej pali przy takiej jeździe. A przeciąganie auta do 5 tyś obrotów nic nie daje tylko paliwo ciągnie bez sensu.
Możesz nie wieżyć ale u mnie to zdało egzamin i naprawde mniej pali a w szczególności jak jedzie przed tobą niedzielny kierowca 50km/h na terenie zabudowanym to lepiej jechać na 5 i mieć 1,500 obr/min niż jechać na 4 mieć 2000 obr/min
Zalezy to też-tak podejrzewam- od rodzaju silnika i przełożeń skrzyni ale im mniej większych obrotów tym mniejsze spalanie no chyba że lubimy cisnąć gaz do oporu i często tankowac.
Chcąc nie chcąc każdy z nas ma wyczucie do swojego auta i wie co ma pod maską wię należy się tym cieszyć i uzywać do woli.
To wyjasnij mi to ze jak jechałem autem z komputerem to jak miałem ok 1500obr na 5 to spalanie pokazywało ok15l/100km a jak zredukowałem do 4 obroty wzrosły do ok 2200 i spalanie na komputerze spadło ponizej 10l/100km
Dziwne bo ten test który oglądałem w tym programie właśnie był przeprowadzany samochodem z takim komputerem jaki ty posiadasz. Moze to zależy tak jak pisałem od rodzaju silnika i przełożenia skrzyni szczerze nie wiem. Może twój komputer pokazuje dobrze a ich był trefny.
piotr ma racje tez o tym czytalem a on sprawdził,odpowiednie operowanie pedałem gazu,tutaj tkwi sęk!Niedawno czytałem,ze jazda 60 km na h na piatym biegu wcale nie szkodzi silnikowi,naturalnie nie pod gore Spalanie?To trzeba by po prostu sprawdzic.
Nie mowie ze moj samochod tylko ze takim jechałem a była to Toyota Avensis 2008r. Sam sprawdzałem to z czystej ciekawosci bo trafiła mi sie trasa z sosnowca od ostrawy i pisze co zaobserwowałem. Może faktycznie jest to kwestia dobrego operowania pedałem gazu ale szczeze mówiac to jednak zawsze wole miec ponad te 2000obr bo to zawsze lepsza dynamika a teraz w szczegulnosci bo jezdze obecnie civiciem a jak wiadomo te auta lubia wyzsze obroty.
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.