Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Nie ma tragedii . Domyślam się że oczekujesz aby wskażnik był na środku skali . Można zweryfikować choćby najprostrzym interfejsem oraz jakąś aplikacją na smartfona jaką temperaturę widzi sterownik silnika .Krzysztof39 napisał(a):Mianowicie chodzi o temperaturę płynu chłodzącego
To po co wymieniałeś czujnik temperatury ? Zaś jak wymieniłeś i jest na wskażniku inaczej to być może czujnik jest niewłaściwy . Poza tym jesień a lato to inne warunki temperatury zewnętrznej . Zwróć uwagę na to że aby włączył się wentylator silnik musi osiągnąć temperaturę powiedzmy około tych 90-100 stopni . Zależy to od konstrukcji i sposobu jego załączenia . Może go załączać sterownik silnika lub włącznik termiczny umieszczony na chłodnicy . Jeżeli nie będzie odpowiedniej temperatury silnika wentylator się nie włączy . Pora na omówienie włączenia klimatyzacji ..... Chłodnica cieczy i klimatyzacji są montowane jedna za drugą . Tutaj priorytetem właczeniem wentylatora są potrzeby schłodzenia chłodnicy klimatyzacji bez względu na temperaturę silnika .Krzysztof39 napisał(a):Przed wymiana czujnika temperatury wskaźnik był na środku. Czujnik wymieniałem pozna jesienią. Czyżby wskaźnik przekłamywał?
Nie zgodzę się z kolegą. Na początek dwa słowa . Czujników może być dwa . Jeden do wskażnika temperatury na desce ,, drugi na potrzeby sterownika silnika . Może być jeden wspólny . Sterownik silnika musi widzieć jego temperaturę aby ustalić odpowiednią dawkę paliwa . Inna będzie dla zimnego silnika ( większa , rozruchowa ) inna dla ciepłego ( mniejsza ) Poza tym sterownik silnika na podstawie między innymi temperatury ustala odpowiednie warunki aby silnik pracował optymalnie , wydajnie .Acer66 napisał(a): On tylko mierzy temperaturę i nawet jak go odłączysz całkowicie to sprawne auto zapali i pojedzie
Tak spojrzałem tu i tam i pewnikiem Cię zaskoczę . Masz dwa czujniki temperatury . Jeden do sterownika silnika , drugi do zegarów . Jest tylko jedno ale . One są w jednej obudowie , fizycznie jako jeden , elektrycznie -dwa .Krzysztof39 napisał(a):Czujników więcej nie znalazłem więc stwierdziłem że to może ten jest odpowiedzialny za przekazywanie temp do komputera
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Krzysztof39 napisał(a):sprawdzę poprawność odczytu temperatury.