Kia Cee'd FL - pożera paliwo

06 Gru 2015, 22:08

Witam!

Jeżdżę takim oto autkiem:
Model: Kia Cee'd (wersja po faceliftingu)
Rok produkcji: 2009
Typ nadwozia: Hatchback
Skrzynia: Manualna 5-biegowa
Silnik: 1.4 DOHC (90KM)
Rodzaj paliwa: benzyna
Przebieg: 239 tyś

Auto jest w 100% bezwypadkowe, wszystko od nowości było robione na czas i nie było na aucie oszczędzane.

Moim problemem jest to, że samochód pali W TRASIE ok 9,3l/100 - jest to wynik z dzisiaj przy 4 osobach + bagażu na odcinku 240km.
Jechałem ze stałą prędkością 130km/h na 5-tym biegu.
3 razy wyprzedałem TIR'a przy prędkości około 150 km/h, później ponownie 130 km/h.
Tankuję wydaje się mi dobre paliwo praktycznie tylko na Orlenie.
Najniżej przy tej prędkości udało mi się zejść do 8.8l/100, ale to bez kompletnie żadnego wyprzedzania i trasa była puściutka, więc mogłem sobie spokojnie jechać.
Spalanie było odczytane z komputera, przy odczycie z liczenia na kalkulatorze, paragonach za paliwo i przebiegu z auta wychodziło już coś koło 10l/100km.

Taki wynik spalania jest dla mnie szokiem, myślałem, że 10.5l to palą R6 przy tej szybkości w trasie :o .
Panowie proszę, wyprowadźcie mnie z błędu jeżeli za dużo wymagam od tego silnika..
Może on nadaje się tylko do jazdy po mieście, a po trasie powinienem jechać emeryckie 90km/h :P ?

Pozdrawiam!
max1986
Obserwowany

Auto: Kia Ceed
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Sty 2016, 19:22

Jakie masz obroty przy 130km/h na piątym biegu?

Ten silnik nie nadaje się na autostradę i tak załadowane auto. Wynik ok. 9 l/100km może być normalny dla tego silnika przy takim obciążeniu.

Patrzyłeś z ciekawości jakie będziesz miał spalania pokonując tą trasę przy średniej prędkości ok. 110km/h?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Sty 2016, 16:32

W grudniu było zimno jak ..., także ten wynik raczej jest normalny :ok: Poza tym na spalanie mogą mieć wpływ inne pryczyny jak np bardzo niskie cisnienie w oponach (na mrozie gaz zmniejsza swoją objętość i to co było dobre na cieple, bedzie mniejsze w zimnie), przypchany katalizator, użycie urządzeń elektrycznych, zastosowane oleje w skrzyni i silniku oraz wiele innych ...
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Co należy okresowo sprawdzać w samochodzie?
    Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a myślę że może on pomóc innym użytkownikom/kierowcom w ustaleniu tego na co powinni zwracać uwagę okresowo podczas eksploatacji samochodu. O pewnych rzeczach zapominamy czasem ...