Kia Cee'd I - Czy warto?

10 Gru 2017, 22:03

Dotąd nie zatrzymywałem się przy tych samochodach i sam nie wiem dlaczego. Czy uważacie, że są one tanie w utrzymaniu? Bezawaryjne?
Poniżej mam kilka ogłoszeń, które cenowo by mi odpowiadały. Co sądzicie?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Dzięki za opinie. Pozdrawiam.
Lubelak16
Nowicjusz

Auto: Nie mam

11 Gru 2017, 08:23

Tak są ok. Te diesle z linku mają pewnie ze 100tys. za mało na liczniku.

Ogólnie auto nie sprawia problemów. W cenie do 20tys. kupisz auta z koreańskiej fabryki, a tam mogą stukać odboje amortyzatorów, a w kolorach pastelowych pojawiać się rdza pod uszczelkami. Inne wady to szybko przepalające się żarówki, słabe prowadzenie i takie sobie wykończenie. Zalety to niska awaryjność, trwały układ napędowy w każdej wersji silnikowej, przestronne wnętrze jak na ten segment.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

11 Gru 2017, 08:56

Doskonałymi ludźmi do opiniowania Ceed'ów są nasi stróże prawa. Wystarczy poczytać opnie właśnie z policji i wtedy idzie jasno wywnioskować z czym mamy do czynienia. Mój kuzyn smiga w drogówce i także potwierdza internetowe wpisy. Z Ceedem ma doczynienia już dobre 4 lata. Policja wydaje złą opinię przede wszystkim układowi hamowania. Ponoć klocki bardzo szybko się zużywają a hamulce przegrzewają (ale ma to miejsce najczęściej podczas pościgów). Drugi minus Ceeda to zawieszenie. Potwierdzają to internetowe wpisy a także mój kuzyn. Nie ma miesiąca by coś się nie sypnęło. Przyjęto ogólnie że zawieszenie w aucie w Policji jest na maks. 70tys.km. Weźmy jednak pod uwagę iż takie auto pracuje 24/24, kuzyn kończy zmianę i zasiada ktoś inny i tak non stop. Policjanci narzekają także na akumulator. To że podczas interwencji policja nie gasi silnika oznacza że nie może. We wcześniejszych radiowozach zawsze były dwa akumulatory. Osobny do osprzętu (radio, gps, terminal i inne) a osobny dla reszty auta. W Ceed jest jeden (cięcia). Prócz zawieszenia i układu hamulcowego nie zaobserwowali większych problemów. Typowy Ceed w Policji ma przejechane od 180 do 280kkm. Odziwo nie ma większych problemów z silnikami. Moje prywatne zdanienatomiast mówi że jest to dobre auto. Wolał bym Ceeda od choć by Astry. Policyjne 70000km = prywatne 170000 bez większych problemów a to juz naprawdę sporo.
Ostatnia już rzecz to korozja. Pooglądajcie Ceedy I generacji. Blacharka moim zdaniem jest na bardzo wysokim poziomie. Praktycznie ani jeden wóz nie ma parchów i podobnych. Zapomniałem jeszcze wspomniec na temat spalania paliwa. W policji normą jest 12L/100 w mieście. Bywają przypadki że i 16.
speedyrider
Początkujący

Zdjęcia: 5
Miejscowość: Łomianki
Prawo jazdy: 19 07 1985
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Taczka
Paliwo: Inne
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

11 Gru 2017, 12:59

Wielkie dzięki. Trochę się rozjaśniło. Pozdrawiam :)
Lubelak16
Nowicjusz

Auto: Nie mam