KIA Cee'd - opinie, krótki test i opis

19 Sty 2007, 11:05

W listopadzie w Żilinie (Słowacja) rozpoczęto seryjną produkcję, a w drugiej połowie grudnia sprzedaż nowego modelu KIA cee'd.
Firma zapowiada, że to początek nowej ery, ale chyba większość nowych aut tak się reklamuję... Faktem jest, natomiast, że jest to pierwszy samochód tego koncernu w całości zaprojektowany i produkowany w europie...

Samochód jest na prawdę duży i wygodny w środku. Po odsunięciu przednich foteli do tyłu na maxa, ja (a mam 185 cm) z tyłu mieszczę się wygodnie! Pięć osób może jechać tym autem w pełni komfortowo (o ile nie mają zbytniej nadwagi ;) ).

Wykończenie wnętrza nie podobne jest do poprzednich aut tego koncernu... Porządnie wykonane, dobrej jakości materiały... Wadą (dla mnie!) jest kolor podświetlenia deski... Intensywnie bursztynowy (kto pamięta monitory monochromatyczne w tym odcieniu, ten wie, dlaczego to wada...)...

Zawieszenie robi doskonale - przy nawet b. dużych szybkościach na wąskich, krętych i nierównych drogach mazur auto radziło sobie doskonale z wybieraniem nierówności i nie stwarzało żadnych nieprzyjemnych niespodzianek. Ciekawe, czy za 2-3 lata użytkowania nadal będzie tak dobrze pracować...

Autko występuje na razie w 3-ech wersja silnikowych: benzynowe 1.4 (109KM/137Nm) i 1.6 (122KM/154Nm) oraz diesel 1.6 (116KM/255Nm). Ponadto w późniejszym terminie do sprzedaży wejdą jeszcze jednostki dieslowskie 1.6 (90KM) i 2.0 (140KM).
Osobiście miałem przyjemność powozić wersją 1.6crdi... Szczęka opada, kiedy przy szybkości 160 kmph, na V biegu, nie redukując, tylko wciskając gaz do dna odczuwa się wyraźnie przyspieszenie! do 200kmph rozpędza się szybko i bezproblemowo nawet na lekkich wzniesieniach... (szybciej nie próbowaliśmy, bo mieliśmy do dyspozycji zbyt kiepskiej jakości drogi)...

Więcej zdjęć (tych nieoficjalnych) z prezentacji prasowej auta (na której miałem przyjemność być w charakterze kierowcy testowego, nie chwaląc się ;) ), która odbyła się w hotelu Masuria w Worlinach k/Łukty 11 stycznia 2007 można obejrzeć na mojej stronie, w dziale galeria.

Powyższy opis to jedynie moje prywatne spostrzeżenia na temat tego samochodu. Oficjalne dane znajdują się na kia.pl
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

19 Sty 2007, 11:54

a to dziwne właśnie skończyłem wypełniać formularz na jazde testową , wchodze na forum a tu taki temat.
no cóż mi auto się bardzo podoba , i zastanawiam się nad zakupem dla żony .
ona jest przeciwna , twierdząc że to koreańczyk , ale mi się to wszystko widzi.
nie znam auta na żywo dlatego nie rozpisuję się zbytnio.
po przejechaniu kilku km będzie można więcej powiedzieć na ten temat.
M.F.G.
Ryba
v-ride
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Sty 2007, 12:17

Jeździłem już wieloma samochodami...
I jeśli miałbym właśnie wolne około 50k zł to właśnie takie autko bym zanabył (1.6crdi, w wersji comfort plus).

Jedynym minusem tego motoru jest duża dziura mocy między 1300, a 2000 rpm, pozatym ten kolor podświetlenia...
Ale ogólnie bardzo pozytywne wrażenie na mnie to autko wywarło! Nie tylko jak na koreanczyka (chociaż w sumie to już europejczyk - słowak ;) ), ale agólnie - na tle innych wozidełek które ujeżdżałem...

Jednym słowem - polecam z czystym sumieniem...
Pozdr
fourup
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Sty 2007, 13:14

Ja też uważam, że to bardzo fajne autko. Od początku odbieram je pozytywnie. Silniki też ma dosć niezłe, w porównaniu z innymi samochodami to moc jest dość taka ponad przeciętna względem pojemności. I co z tego, że koreańczyk :) .No ale chyba przede wszystkim przyciąga do siebie tą gwarancją. Przód przypomina Corolle przede wszystkim te lampy. Ale ogólnie bardzo fajny wozik.
Pozdro.
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

19 Sty 2007, 22:55

fourup napisał(a):Osobiście miałem przyjemność powozić wersją 1.6crdi... Szczęka opada, kiedy przy szybkości 160 kmph, na V biegu, nie redukując, tylko wciskając gaz do dna odczuwa się wyraźnie przyspieszenie! do 200kmph rozpędza się szybko i bezproblemowo nawet na lekkich wzniesieniach... (szybciej nie próbowaliśmy, bo mieliśmy do dyspozycji zbyt kiepskiej jakości drogi)...

To co piszesz to trochę mnie zaciekawiło musi mieć dobrze dobrany moment obrotowy no i to jest jak by nie patrzył 90KM, ale przyspieszenie wyraźne od 160km/h ;) Miałeś może możliwość sprawdzić ile mniej więcej paliło to autko?
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Rok produkcji: 2016

21 Sty 2007, 15:08

byłem widziałęm i oto moje uwagi :)
Autko z zewnątrz łądne, wszystkie elementy łądnie spasowane nie widać jakiś wad. Bardzo podobna do Corolli jak dla mnie (ale to w sumie zaleta, bo linie ma łądną).
Pod maską też wszystko łądnie zagospodarowane, co trzeba to obudowane albo wygłuszone.
W środku faktycznie dużo miejsca, po zajęciu wygodnie pozycji za kierownica *186 cm wzrostu) z tyłu spokojnie usiadłem, nie dotykałem ani do foteli ani do dachu głową. Bagażnik na oko jak na kompakt też właściwa pojemność.
W środku materiały użyte sprawiają dobre wrażenie. Jedyna rzecz jaka mi się jakoś tam nie podobała, to plastiki w dolnej części drzwi i deski rozdzielczej. Taki twardy i dość siermiężny plastik. Ale innych minusów jakos nie zauważam w porównaniu do konkurencji. Dobrze byłoby też aby podłkokietnik dawał sie przesuwać bliżej dźwigni zmiany biegów, bo jego wysokość jest prawidłowa ale jak dla mnie ciut za daleko od dźwigni.
Za te pieniądze oferta uważam że jest do bardzo poważnego przemyslenia. Gwarancja 7 lat oczywiście zdługą listą wyłączająca niektóre podzespoły po jakimś tam okresie. Za deczko ponad 50 tyś pln dostajemy bardzio przyzwoite autko a za deczko ponad 60 tys pln (od tylu ma się dopiero zaczynac nowa corolla czyli bodaj że auris) jest to już bardzo fajnie wyposażony samochód.
Teraz pozostaje poczekać jak to autko będzie się zachowywało po roku czy dwóch eksploatacji. Ale ogólnie widać postęp zarówno w projekcie linii nadwozia jak i jakości wykonania oraz użytych materiałów.
Pozdrawiam
stanik
Nowicjusz

22 Sty 2007, 08:03

ArteK napisał(a):To co piszesz to trochę mnie zaciekawiło musi mieć dobrze dobrany moment obrotowy no i to jest jak by nie patrzył 90KM, ale przyspieszenie wyraźne od 160km/h ;) Miałeś może możliwość sprawdzić ile mniej więcej paliło to autko?

To była wersja 116KM (90KM wejdzie do sprzedaży dopiero w maju (chociaż jest już w cennikach)...

Przy takim "pyceniu" - w końcu to nie była jazda do Kościółka, tylko ostre szaleństwa - komputer pokazywał 7.3-7.6, a przy rozsądnych szybkościach (czasem trzeba było zwolnić... ;) ) - szybko spadało poniżej 7. Nie wiem jak nisko by spadło spalanie, bo nie udało mi się jechać spokojnie dłużej niż 60 sekund...
Pozdr
fourup
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

22 Sty 2007, 20:07

Trochę wysilony ten silnik, pojemność 1600 i ponad 100KM? Ciekawe jaką będzie miał żywotność. :wink:
Autko z zewnątrz mi się podoba.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

06 Mar 2007, 23:17

Właśnie zamówiłem ceed"a ale czas oczekiwania do końca maja.
Jazdy próbne odbyłem 2 razy , raz z silnikiem 1,6 benz i raz silnik 1,6 disel . Zamówiłem 1,6 benzyna ale ze względu na cene.
Punto II - cee'd zamówiony
mq21
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ostrów Wlkp.

07 Mar 2007, 14:52

mi to auto się nie podoba
pietrzyk
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: sosnowiec

07 Mar 2007, 18:16

pietrzyk napisał(a):mi to auto się nie podoba

Są gusta i guściki.Zapewne są ładniejsze ale za 50tys masz całkiem dobrze wyposażone auto. Nic korzystniej nie kupisz a to tego aby docenic go należy nim się przejechać. Ja jestem po dwóch jazdach próbnych oraz po jezdzie probnej nową corsą , hondą Jazz, Grande Punto (wszystkie w porównywalnych cenach ) i cee,d daleko pozostawia pozostałe z konkurencji. Takie są moje odczucia i nie tylko moje, zresztą sama za siebie mówi ilośc chętnych na to auto oczekujacych w kolejce po odbiór
Ostatnio edytowany przez mq21, 07 Mar 2007, 18:41, edytowano w sumie 1 raz
mq21
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Mar 2007, 00:58

A moze ktoś z Was sie orientuje czy automatyczna skrzynia biegów montowana w kia ceed to klasyczny automat czy tez wersja zautomatyzowana?

Przy okazji może ktoś z Was miał okazje jezdzić na automacie - jak wrażenia?

Pozdrawiam!
pjotrek
Nowicjusz

18 Mar 2007, 10:22

Niestety nie orientuję się bo nie interesowałem się automatyczną skrzynia . Wiadomo mi tylko że 4 biegowa automatyczna skrzynia biegów jest dostępna tylko dla silnika benzynowego 1.6 DOHC
Z automatem nie miałem nigdy do czynienia.
mq21
Nowicjusz
Awatar użytkownika

14 Kwi 2007, 11:16

miałem przyjemność jechać tym autem i stwierdzam, że jest świetne. Cichutko wewnątrz (1.4), do tego moc wystarczająca, a jakość plastików bardzo mile rozczarowuje. I stosunkowo niska cena przyciąga uwagę :)
Rysiob
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa

14 Kwi 2007, 21:23

Auto zbiera narazie same pozytywne opinie. Mnie osobiście też sie podoba. Uwagę przyciąga gwarancja i cena. Ciekawe jak po dłuższym użytkowaniu będzie się zachowywał silnik?! Czas pokaże!
Szerokości, przyczepności
miko
Początkujący

Miejscowość: południe polski