Kia ceed, mazda2 czy seat ibiza?

24 Cze 2010, 16:47

Witam wszystkich!
Mam pytanie do tych, którzy są bardziej rozgarnięci niż ja w temacie samochodów. Otóż chcę kupić samochód, nowy, tak w przedziale 38-48tys. Po licznych zestawieniach, tabelkach i porównaniach chyba wszystkich samchodów w tej cenie zostały mi trzy: Kia ceed (1.4/ 90KM), seat ibiza (1.4/85KM) i mazda2 (1.3/75KM). Nie wiem która z tych opcji jest najlepsza. Najbardziej zależy mi na bezpieczeństwie, na bezawaryjności samochodu oraz na tym żeby mało palił . Nie znam się na samochodach, ale z tego co udało mi się wywnioskować to Kia ma chyba najbardziej nowoczesne rozwiązania (hamulce tarczowe i wielowahaczowe zawieszenie kół tylnych). Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki i porady. Również sugestie dotyczące wyboru innego samochodu są mile widziane :wink:

Pozdrawiam
sandraB
Nowicjusz

Miejscowość: Centrum

24 Cze 2010, 18:05

cokolwiek wybierzesz bedziesz zadowolona...
ceed w testach dlugodystansowych(auto bild/amis) wypadl b. dobrze
mazda zaliczana jest do grona najmniej awaryjnych
seat statystyki bezawaryjnosci dla nowych modeli wypadaja b. korzystnie
Mam i seata(dwuletni) i mazde(3 letnia) i zadna awaria do tej pory nie wystapila. Jakosc/bezpieczenstwo/prowadzenie rowniez wypadaja swietnie.

Co wybrac? skoro nie potrzebujesz duzego auta wykluczylbym kiee(no moze proceed jakos wyglada). Seat jest atrakcyjny, mazda rowniez ladna(skoro jestes kobieta na pewno przykladasz do tego uwage :cool: ).
waznym aspektem jest pozniejsza odsprzedaz(po 3 lub 5 latach). Hmm moim zdaniem mazde uda najkorzystniej i najszybciej sprzedac.
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

24 Cze 2010, 21:13

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź! Każda rada jest dla mnie bardzo cenna. Na wyglądzie autka akurat mi jakoś tak baaaaardzo nie zależy :cool: Głównie chodzi mi o to żeby nie trzeba było latać co chwila do serwisu, tak jak z Peugeot'em mojego znajomego... :roll: Sprzedawać samochodu też nie planuję- chciałabym nim raczej pojęździć tak z 10 lat, tak jak to w tej chwili jest z moim matizem (proszę się nie uśmiechać :twisted: , wbrew powszechnie panującym opiniom jestem bardzo z niego zadowolona, oprócz wymiany wahaczy- bezawaryjny).
Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie, to proszę się nie krępować.

Pozdrawiam
sandraB
Nowicjusz

24 Cze 2010, 21:25

Mazda ewentualnie Ibiza... Chyba, że nie przeszkadza Ci jak lakier złazi płatami z auta to Kia się nada :mrgreen:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

24 Cze 2010, 22:37

Kubuch napisał(a):Chyba, że nie przeszkadza Ci jak lakier złazi płatami z auta to Kia się nada :mrgreen:

Z tym problemem chyba się już dawno uporali :)

Jesli chodzi o wybór z tych trzech aut to u mnie chyba wygrał by cee'd, ewentualnie Mazda 3 (tylko nie wiem czy kosztowo by się udało zmieścić).

Ale to w zasadzie kwestia gustu.
Wsiądź do każdego, przejedź się i wybierz ten, w którym Ci najwygodniej. Przez okres użytkowania to będzie najważniejsze, skoro, jak napisał JerzyB333, awaryjność tych modeli jest na podobnym poziomie :)
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

24 Cze 2010, 22:44

Rozumiem Kubuch, że miałeś jakieś przykre doświadczenia z Kią dotyczące lakieru. Ale czy to nie jest przypadkiem tak, że to zależy na jaki egzemplarz się trafi? Niezależnie od tego jakie autko weżmiemy. Czy to jest jakas szczególna przypadłość Kii? Wiem że generalnie to marka nie cieszy się jakąś super dobrą opinią, ale wiem też że właśnie próbują z tym walczyć wproowadzając na rynek coraz lepsze modele. I że część osób jest po prostu uprzedzona do tych samochodów i na pytanie: czy warto?, odpowiadają: nie. Dlaczego? Bo to Kia. A chyba nie warto myśleć tak całkowicie sterotypowo, szczególnie że te samochody produkowane są u naszych sąsiadów :wink: Bardzo mi zależy na opinii osób które mają/miały Kię/Seata/Mazdę i z doświadczenia wiedzą cos na temat tych aut. Dzięki.
sandraB
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowa premiera Golfa Varianta
    Podczas Genewskiego Salonu Samochodowego Volkswagen prezentuje – jako światową premierę – nowego Golfa Varianta. W porównaniu z poprzednikiem nowy Golf Variant jest lżejszy nawet o 105 kg. Po raz pierwszy ...

24 Cze 2010, 22:58

Co do ceeda i luszczacego się lakieru. Kubuch z pewnością nie miał do czynienia z ceedem który miałby te usterke:) powiedział po prostu to o czym głośno w prasie i na forach posiadaczy.
O ile pamietam dot to lakieru akrylowego czerwonego:) i kia usuwala ta usterke(Malowanie całego autka) na swój koszt. W nowych chyba już nie będzie występować.

Ja mimo wszystko wybieralbym pomiędzy Ibiza i mazda 2 ewentualnie poszukalbym jakiegoś powystawowego polo z 1.4 pod maska:) szczególnie ze jak wspomnialas bierzesz autko na 10 lat(sporo, ja bym nie wytrzymał, ale do rzeczy)
zobacz sobie ceny 10 letniej dowolnej kii i vw polo. W Polsce stereotypy są i bedą w związku z tym kupując mazde lub vw po 10 latach zostanie Ci sporo wiecej.
JerzyB333
Stały forumowicz

25 Cze 2010, 09:12

zgadzam sie z JerzyB333
nie ma sie co tak podniecac ta kia, zobaczymy jak beda one wygladac po 10 latach i 200tkm przejechanych :wink:
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

25 Cze 2010, 11:21

Myślę, że będzie wyglądać podobnie lub nawet lepiej niż Mazda czy Seat.
Komfort jazdy Ceed'em jest większy.
Zależy czego potrzebujesz ale KIA powinno jeździć się najlepiej w końcu to kompakt.
W dodatku ma długą gwarancje i najmniejszą utratę wartości w klasie.
Obecnie są duże promocje na Fiata Bravo tzn. dni bez VAT warto się zainteresować bo samochód bardzo dobry nie tylko pod względem prezencji.
Można też kupić 3 drzwiowe 308 teraz w promocji za 48tys. możesz kupić 1.4 z klimatyzacją w najtańszej wersji wybór według mnie najlepszy.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Cze 2010, 19:27

Zarejestrowałem się tu by udzielic Ci odpowiedzi na temat Kia cee'd.
Mam ten samochodzik 2 lata w wersji comfort plus i nie narzekam.
Pojawiły się kłopoty z lakierem ale ładnie na gwarancje zostało auto oddane.

Silnik 1.6 diesel o mocy 115 koni mechaniczny common rail,cechuje się wysoką kulturą i sprężystością.Spalanie przy dynamicznej jezdzie wynosi 7.5 lita na 100 km.Jak to jest z silnikiem 1.4 nie mam pojęcia,myśle że podobnie.

Polecam kupic wersję z możliwością podpięcia USB.

Mazda 2 to typowy miejski maluch ze sportową stylistyką i...tylko tyle w nim sportowca :)

Dla kobiety auto idealne,mało traci na wartości poza tym mazda ma w Polsce nie naganną opinie wśród doświadczonych kierowców.

Seat miałem okazję się przejechac wersją starszą jak i tą najnowszą.
W porównaniu do poprzednika nowa ibiza jest większa,bardziej komfortowa i co zaskakujące lepiej wyposażona za mniejszą cene.

Z tych wszystkich aut mimo wszystko zostałbym przy KIA.Bo jeśli będziesz miała problemy z lakierem to pomalują Ci ją za darmo na gwarancji bądź będziesz mogła ubiegac się o wymiane na nowy samochód.

Mam nadzieję że pomogłem.

P.S 1.4 90 km? A nie przypadkiem 109 :)?
Bo napewno są 1.6 90 km i 1.6 115 ale 1.4 90 km napewno nie ma.Uważaj,bo ktoś może chciec na Tobie zarobic.
Kaczo
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

25 Cze 2010, 21:41

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie! Każda sugestia jest dla mnie bardzo cenna. Póki co to chyba skłaniam się ku Kii. Jest to niższa klasa średnia natomiast mazda i seat są zaliczane jako samochody małe. Poza tym ta 7letnia gwarancja jest bardzo kusząca... :twisted: Chyba za 46tys nie kupię lepszego autka. Waham się jeszcze nad tym seatem bo fajne w nim jest to że jest robiony na podzespołach audi i VW. Mazda chyba odpada bo pomimo że jest najładniejsza ze wszystkich i jak mówią bezawaryjna to jednak sporo droższa bo wychodzi w sumie ponad 50tys.
Kaczo- mam w oficjalnym katalogu KII z salonu dokładnie napisane tak: 1.4 DOHC CVVT 90KM Trzy razy sprawdzalam :mrgreen: Kupuję samochód nowy, z salonu, więc raczej nie ma możliwości jakiś przekrętów...

Życzę miłego weekendu
sandraB
Nowicjusz

28 Cze 2010, 11:50

Ja na twoim miejscu zastanawiałbym się nad Seatem lub Mazda. Z Hyundaiem i Kia było kilka głośnych problemów (rdzewiejąca klapa w i30 czy łuszczący się lakier w Ceed). Siedziałem w nowej Ibizie i Ceed i mogę powiedzieć, że:

- w Ceedzie na pierwszy rzut oka wydaje się, że kabina zrobiona jest lepszych plastików, ale po bliższym kontakcie stwierdziłem, że plastki są znacznie twardsze od tych w Seacie, które są przyjemnie miękkie
- po wejsciu do Ceeda można odczuć jak ja to mówie "zapach tanich plastików" :smile:
- w Ceed jest więcej miejsca niż w Ibizie. Osoby powyżej 1,85 metrów będą miały cięzko na tylniej kanapie w Seacie
- Seat jest lepiej wyciszony niż Kia
- Seat jest znacznie tańszy :wink:

Gwaracja Kii jest atrakcyjna to fakt, ale chciałbym zauważyć, że przez 7 lat będziesz musiała słono przepłacać w ASO.

Co do Mazdy 2 to nie wiem, ale ma świetne opinie w internecie. Jest jednak najmniejsza z wymienionej trójki.

Opinie innych użytkowników Ceeda możesz przejrzeć np. tu [link do autocentrum.pl wygasł]
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

28 Cze 2010, 21:02

Libre napisał(a):Gwaracja Kii jest atrakcyjna to fakt, ale chciałbym zauważyć, że przez 7 lat będziesz musiała słono przepłacać w ASO.

Przeglądy w Kii nie są obowiązkowe. Sam sobie decydujesz, czy chcesz mieć gwarancję, czy nie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Cze 2010, 08:51

Dishman napisał(a):
Libre napisał(a):Gwaracja Kii jest atrakcyjna to fakt, ale chciałbym zauważyć, że przez 7 lat będziesz musiała słono przepłacać w ASO.

Przeglądy w Kii nie są obowiązkowe. Sam sobie decydujesz, czy chcesz mieć gwarancję, czy nie.

na jedno wychodzi :lol:

Ja mimo wszystko polecam MAZDE. Sam wczoraj kupilem zonie Mazde 2 z 2008, sam jezdze 6tka wiec bedzie ciekawie i mam nadzieje ze bezawaryjnie :cool:
JerzyB333
Stały forumowicz

29 Cze 2010, 23:31

JerzyB333 napisał(a):na jedno wychodzi

Dlaczego?
Chcesz mieć gwarancję, to jeździsz do ASO. Nie chcesz to nie jeździsz. A w Oplu, Mercedesie, Fordzie i gdzie tylko chcesz to niby jak jest? Albo po roku przegląd w ASO, albo koniec gwarancji i tyle.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika