Kia Magentis 2004 2.0 benzyna/gaz

30 Gru 2020, 11:44

Co powiecie na temat tego auta. Najbardziej mnie straszy fakt że mało tego jest na rynku i nie wiem czy nie będzie problem z częściami.
zWeh
Nowicjusz

30 Gru 2020, 12:34

Raczej problemu z częściami nie będzie. Dlaczego akurat ten model?

Ogólnie spory samochód, spalanie dosyć wysokie dlatego LPG się tu sprawdza. Minusem są plastiki i musisz wziąć pod uwagę to że to jeszcze stara KIA która nie bardzo mogła konkurować na rynku no chyba że ceną zakupu :)

Ja bym wolał już bliźniaczego Hyunadia Sonatę.

Zobacz sobie zresztą ten temat na forum jakie-auto-kupic-mysle-o-kia-magentis-vt110383.htm

Czy można polecić ten samochód? Zobacz sobie zalety i wady oraz sam zdecyduj :ok:

Zalety:
- Całkiem niezły komfort (jakość do ceny) przy niższych prędkościach.
- Przestronne wnętrze.
- Duży bagażnik jeżeli nie mamy założonej instalacji LPG.
- Prosta konstrukcja która ułatwia wszelkie naprawy.
- Dobry silnik benzynowy to 2.5 V6 24 DOHC 170KM chyba najlepszy do tego samochodu i najmniej awaryjny.
- Niedrogi w utrzymaniu.

Wady:
- Zawieszenie - drążki i amortyzatory nie są najlepszej jakości, często były wymieniane na gwarancji.
- Radio Infinity montowane seryjnie ma problemy z przegrzewaniem się i wieszaniem.
- Krótki piąty bieg i na trasie brakuje 6 prze co jest dosyć głośno.
- Słabe oryginalne hamulce - jest nieco lepiej jak zmienisz komplet na jakiś renomowanej firmy (warto sprawdzić przy kupnie jak się zachowuje przy hamowaniu).
- Na trasie auto potrafi być nadsterowne.
- Układ klimatyzacji często nie trzyma długo czynnika i rozszczelnia się.
- Słaba widoczność do tyłu (przeszkadza to w parkowaniu)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Gru 2020, 12:58

Planuje w przyszłości dorabiać na taksówce więc auto ma być w gazie i stosunkowo duże. Stoi 300 metrów ode mnie i kosztuję 5k, więc czemu nie :D
zWeh
Nowicjusz

02 Sty 2021, 16:29

Z częściami nie ma żadnych problemów...jeżeli na miejscu czegoś nie dostaniesz do sklepy internetowe.

Polecam też sklep do KIA , ostatnio nawet coś u nich zamawiałem .

https://www.sklep-kia.pl/

Generalnie na plus tego samochodu, że na żywo wygląda na dużo droższe niż nim jest faktycznie. duża,masywna limuzyna ...mój tata taką jeździ..zresztą sprowadziłem mu ją osobiście i przez 3 lata nigdy nie zawiodła.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Golf otrzymał od Euro NCAP najwyższą notę
    Nowy Golf otrzymał od europejskiej organizacji ochrony konsumentów – Euro NCAP – najwyższą notę pięciu gwiazdek. Ponadto został wyróżniony prestiżową "Euro NCAP Advanced Awards " za innowacje w dziedzinie ...