KIA Picanto-czy coś innego

02 Mar 2022, 15:51

Witam serdecznie,poszukuje auta z salonu z dość dobrym wyposażeniem cena 60-70tyś i mam problem z wyborem między KIA Picanto w wersji L a Hyundai i10 N Line oba z dodatkowymi pakietami i silnikiem 1.2 84km. Jestem młodą osobą beż dzieci głównie autko będzie użytkowane w mieście i obrębie 30km sporadyczne wakacje i weekendowe wypady więc jak najbardziej wielkość obu mi odpowiada. Czy ma ktoś jakieś swoje opinie odnośnie tych aut lub poleci cos innego w ty przedziale cenowym mam też jeszcze jedno pytanie wszyscy wiemy co dzieje się obecnie na świecie jak myślicie czy obecnie jest dobry czas na taki zakup mam na myśli czy ceny będą tylko rosły czy może poczekać rzeczywiście do wyprzedaży roczników pod koniec roku?
Gomli
Obserwowany

02 Mar 2022, 17:50

Niestety, inflacja, to i ceny będą rosły...
W podobnej cenie są jeszcze np.: toyota aygo, renault clio, citroen c3.
Ostatnio edytowany przez R28F1, 02 Mar 2022, 17:52, edytowano w sumie 1 raz
R28F1
Początkujący

Zdjęcia: 1
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: M140i xDrive
Silnik: 3,0
Rok produkcji: 2019

02 Mar 2022, 17:51

1. Nic nie wskazuje na to żeby ceny miały spadać.
2. Wyprzedaże można robić kiedy ma się co wyprzedawać a aut generalnie brakuje
3. Zamiast kupować "gotowca z wyprzedaży" równie dobrze możesz go poszukać teraz z rocznika 21.
4. Co to znaczy "dość dobre wyposażenie"?
5. Osobiście nie kupiłbym na pewno nowego auta segmentu A, tym bardziej jeśli miałaby być to wersja jakoś mocno doposażona (więc i sporo droższa) względem podstawy. Takie samochody mają być małe i tanie w zakupie, to ich podstawowe cechy, możesz "full opcję" a i tak będą małą, wykonaną po kosztach popierdółką. Poszedłbym w segment B, gdzie kupujesz już, powiedzmy, normalne auto. Czyli picanto -> rio, i10 -> i20. Pomyślałbym o suzuki swift
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Mar 2022, 10:00

Poszukaj lepiej Hyundai i20 z jakiejś wyprzedaży lub są czasem ciekawe oferty rocznych, dwuletnich takich samochodów.

Co do Picanto i i10 to generalnie jak już się decydujesz na nie to wybierz ten który lepiej Ci się podoba. Silnik masz ten sam 1.2 i to całkiem dobra jednostka która nie powinno być problematyczna nawet przy dłuższym okresie eksploatacji.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie powinny być nawyki dobrego kierowcy?
    Mianem dobrego kierowcy określamy osobę która stara się popełniać jak najmniej błędów podczas prowadzenia i użytkowania auta. Taki kierowca powinien również dbać o swoje auto i regularnie poddawać je ...