Kia-Proceed rdza czy lotna rdza ?

10 Wrz 2019, 14:53

Pisze tutaj z pytaniem bo nie mam pojęcia czy to jest rdza lotna czy też rdza i dochodzi do korozji ? I co zrobić ewentualnie w zależności od sytuacji ? Nie pogardzę żadna porada
Załączam zdjęcia do poglądu
Stega23
Nowicjusz

12 Wrz 2019, 09:08

Moim zdaniem to rdza, miejsca w których występuje musiały zostać prawdopodobnie uszkodzone przez np. kamienie podczas jazdy. Powstały mikropęknięcia i teraz zaczyna się pojawiać korozja bo dostała się tam wilgoć.

Można spróbować zabezpieczyć te miejsca podając preparat antykorozyjny w płynie za pomocą strzykawki z igłą żeby dokładnie trafić w miejsca w których ona występuje. Następnie po zadziałaniu tego preparatu zabezpieczyć farbą. Na koniec warto zabezpieczyć taki element nałożeniem jakiegoś wosku. Na jakiś czas na pewno pomoże taki zabieg.

Na tym progu to też rdza czy brud tam raczej lakier nie pęknie od kamienia bo on się tam nie dostanie. Sam z siebie nie powinien pękać chyba że jakaś wada fabryczna.

Tu pewnie @Kao najlepiej doradzi co z tym zrobić.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Wrz 2019, 12:26

Niestety to korozja, mozna czasowo to zastopowac w sposob jak wspomniał @Cichy77 ale to tylko czasowe przykrycie problemu. Tu niestety jest problem z brakiem zabezpieczeń antykorozyjnych. Jaki masz rocznik?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Wrz 2019, 14:11

Auto jest z rocznika 2008 więc młodziutkie nie jest
Stega23
Nowicjusz

12 Wrz 2019, 14:17

No to juz normalne rzeczy przy takim roczniku
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Wrz 2019, 15:05

Póki co kupiłem iron x bo dużo osób go polecało i spróboje zadzialac tym preparatem. Jak nie pomoże to zrobię tak jak mówicie
Stega23
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co powinien zrobić świadek wypadku?
    W ramach cyklu Piątek ze Szkołą Auto, prezentujemy kolejny materiał dotyczący bezpieczeństwa na drodze. W tym tygodniu instruktorzy doradzają, jak zachować się będąc świadkiem wypadku. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły ...

12 Wrz 2019, 15:15

Stega23 napisał(a):Póki co kupiłem iron x bo dużo osób go polecało i spróboje zadzialac tym preparatem
Tylko to preparat do czyszczenia lakieru. Nie ma tam informacji że reaguje z rdzą.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!