Kia Rio - opinie o aucie i ocena ofert.

19 Lis 2014, 14:25

Witam wszystkich.

Chciał bym prosić o opinie na temat samochodu Kia Rio. Szukam niedrogiego, a co najważniejsze taniego w obsłudze i eksploatacji auta w kwocie do około 8 tys. zł, roczniki od 2001-2002 wzwyż. Moje wymagania to sensowne spalanie oraz tanie części zamienne, a co najważniejsze - bezawaryjność. Wiadomo, nie ma aut które się nie psują, natomiast nie może to być auto, które odmówi mi posłuszeństwa znienacka np w drodze do pracy. Zazwyczaj wszystkich napraw dokonuje na bieżąco.

Zainteresowała mnie Kia Rio, bo niespecjalnie podobają mi się wszelakiej maści thalie, albea, clio 2 czy oklepana corsa, których jest od cholery i często zajechanych, nie wspominając juz o autach spod znaku VW.

Proszę zatem o opinie o tym samochodzie i rozpatrzenie kilku ofert z mojej okolicy. Rio kusi mnie ceną i dobrym rocznikiem. Nie mam uprzedzeń do koreańskich aut, bo takowym jeżdżę i jeździłem też krótko wcześniej - i jestem bardzo zadowolony. Mam natomiast uprzedzenie do komisów i handlarzy, bo raz jak się później okazało naciąłem się - a tutaj niestety większość ofert to komisy, handlarze. Dwie pierwsze oferty wyglądają na prywatne i mnie zainteresowały, natomiast w ogłoszeniach nie ma za wiele informacji.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]

Anssi
Obserwowany

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Daewoo Matiz
Silnik: 0.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

19 Lis 2014, 18:48

co tu dożo mówić o tym aucie. Proste, tanie w naprawie i eksploatacji auto, które nie jest zbyt kapryśne i nie ma w nim fajerwerków. Ot wsiadać i przemieszczać się. Największa wada, która będzie zaletą? Trudność odsprzedaży co powoduje, że te auta są tanie i omijane przez handlarzy. Uczciwe Rio może stać też w komisie, bo nikt tego na handel nie bierze, bo to nie chodliwe auto.
Osobiście wolałbym silnik 1,5, bo kosztują podobnie i lepiej jadą przy niewiele większym spalaniu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi R8 V10 RWS
    Audi Sport GmbH poszerza serię modelową R8, wprowadzając nową wersję z napędem na tylną oś. Audi R8 V10 RWS pojawi się na rynku w limitowanej edycji 999 egzemplarzy w wersjach Coupé i Spyder. Samochód napędzany ...
    Nowy Actros a’la Swanski - "Truck & Art"
    Nowy Actros jest znany nie tylko ze swoich osiągów i niskiego spalania, ale również z drapieżnego wyglądu i nowoczesnego designu. Paweł "Swanski" Kozłowski postanowił dodatkowo podkreślić te cechy pojazdu, ozdabiając ...