Silnik 2,5 CRDi, brał olej 1l/1000km po wyjęciu bagnetu tryskało olejem (przedmuchy). Poszła do remontu głowica (komplet) oraz wymiana pierścieni i panewek - mechanik stwierdził że cylindry nie mają owalu i rantów wiec starczą same nowe pierscienie.
Odebrałem samochód i dalej wali olejem po wyjęciu bagnetu - mechanik stwierdził ze nowe pierscienie muszą sie ułożyc, dotrzeć i objaw zniknie (ok 3000km), co do brania oleju to jeszcze nic nie wiadomo bo przejechałem dopiero 50km.
Co o tym sądzicie?? Czy przedmuchy powinny zniknąć odrazu po wymianie pierscieni? Czy jednak potrzeba troche czasu by sie wszystko dotarło?
Po takim remoncie /dobrze zrobionym/powinna być poprawa natychmiastowa.Przed takim remontem dobrze jest sprawdzić ciśnienie oleju i sprężania dla porównania przed i po zabiegu.Ciekawe czy pierścienie były pasowane do rowków w tłokach /prawie zawsze trzeba dawać szersze i przetaczać rowki/bo jak nie to wymiana na nowe niewiele pomoże.
Ja tutaj nie widzę żadnego remontu.Jeśli wyremontujesz wszystkie ogniwa łańcucha a pozostawisz tylko jedno,to,rozumiesz?! Sprawdź( tak jak kolega Pocieszny radzi odmę),jeśli masełko ją zapchało ,to objaw będzie podobny.Przy przedmuchach powinien pojawiać się dymek (z mieszka bagnetu,z wlewu oleju też)
Mazda 2 1,5 SKYACTIVE-G o mocy 90 KM Samochód Mazda 2 wyposażony jest w silnik benzynowy czterocylindrowy o pojemności 1,5 który generuje 90 KM, a to pozwala na osiągnięcie pierwszej "setki" w czasie 9,4 sekundy. Średnie spalanie wg producenta ...
30 lat minęło... Renault Safrane Odkąd Renault Safrane pojawiło się na rynku, zastępując Renault 25 minęło już ponad 30 lat. Samochód po raz pierwszy został zaprezentowany na salonie w Genewie w 1992 roku. Renault Safrane było produkowane przez 8 ...
Głowica:
- planowanie
- uszczelniacze
- szlifowanie gniazd
- sprawdzanie szczelnosci
- jeden popychacz był do wymiany
Blok:
- wymiana pierscieni ( po mierzeniu cylindrów - brak owalu brak rys i rantów)
- wymiana panewek
Załamka - tyle kasy wychodzi na to ze w błoto.
Co teraz, reklamować taką naprawę? Mechanik sie upiera że tak ma na początku być bo pierscienie muszą sie dotrzeć. Załamka :/
pocieszny dobrze napisał::przedmuchy nie koniecznie muszą byc przez pierścienie, ale na przykład przez odme!!!
Prosta sprawa zmierzyć ciśnienie na cylindrach i będzie wiadomo jak to się ma do przedmuchów do silnika.
Ile km ma to auto przejechane ?
Współczesne pierścienie są chromowane i trzeba umieć to poskładać.
Częsty błąd to montowanie pierścieni od europejskich aut lub chińskich podróbek.
arciasty, dobrze pisze nie sprawdzaj co popadnie tylko zmierz kompresje, będziesz wszystko wiedział,
kompresje mierzy się na ciepłym i na zimnym silniku
zlotrixx, jeśli możesz to napisz jak zakończyła się historia z Twoim autem, bo mam ten sam problem i nie wiem co robić, lub puść sygnał tel. 600 044 656, gg 4857121
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.