Kia Sorrento - opinie

25 Lut 2014, 19:39

Witam. Nadal rozglądam się za SUV-em z napędem 4x4. Dzisiaj na drodze zobaczyłem Kia Sorrento. Pooglądalem na allegro i w moim przedziale cenowym mozna kupić taką z 2004 roku ( za około 20 tys pln ). Ma dość ciekawe wyposażenie i jest w miarę fajna.
W grę wchodzą tylko silniki benzynowe z LPG. Żadnych diesli. Na allegro widziałem silniki 2,4 i 3,5 ccm. Jak jest z awaryjnościa tych silników i ile spalają w normalnej jeździe po mieście?
Jak wygląda tam napęd na 4 koła? Zauważyłem, że jedne są z reduktorem ( chyba elektronicznym ) a jedne bez niego - reduktor włącza się chyba tym pokrętłem z lewej strony gdzie wybiera się napęd?
Są też podgrzewane fotele - czy tylko te ze skórą czy te materiałowe też mają podgrzewanie?
No i mają też podgrzewaną przednia szybę - wszystkie, czy to zalezy od wyposażenia?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Mar 2014, 17:53

Znajomy miał Sorento w dieslu i dużo paliło jak na SUVa. Mówił że jedną główną wadą jest komputer umieszczony gdzieś na podłodze jak dobrze pamiętam pod fotelem pasażera, czy jakoś tak. Dowiedział się o tym jak auto mu zgasło podczas przejazdu przez rzeczkę która ledwie sięgała do drzwi :) Napędy załączane elektronicznie za pomocą pokrętła. Silnik chyba najlepszy to 3.5 w benzynie.

Słyszałem jeszcze że części są dosyć drogie i taniej wychodzi np. serwisowanie Jeepa :) ale nie wiem czy to prawda.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

08 Mar 2014, 19:26

ArteK napisał(a):Słyszałem jeszcze że części są dosyć drogie i taniej wychodzi np. serwisowanie Jeepa :) ale nie wiem czy to prawda.

Od serwisu Jeepa nie ma chyba już droższego :D
Dzięki za odpowiedz. Silnik 3.5 to troszkę za dużo - ja szukam takiego w okolicach 2.0, bo chcę się zmieścić w spalaniu 10l/100km w LPG. Dlatego tu by mnie interesował raczej silnik 2.4, ale to zalezy ile on spala.
ArteK napisał(a):Mówił że jedną główną wadą jest komputer umieszczony gdzieś na podłodze

Z tym nie ma problemu, bo mogę go sobie zamontować gdzieś wyżej. Ale i tak tym autkiem nie planuję nigdzie jeździć po wodzie ani w terenie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000