Kia Sportage - 7 lat gwarancji gdzie haczyk?

02 Maj 2011, 23:45

Nie, ale myslalem ze moze o BMW chodzilo, bo wyzej 3 posty sa o gwarancji BMW, ale jak wtryskiwacze by poszly w momencie gdy jeszcze autko bylo na pelnej gwarancji, to raczej by musieli to zrobic, rachunki za paliwo najlepiej zbierac i wtedy mozna im pokazac ze sie tankowalo na stacji, a nie u znajomego rolnika w stodole i oni maja problem, a nie my...
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

03 Maj 2011, 00:12

Gwarancja to jeden wielki bubel, którym KIA nabiera łatwowiernych klientów.

Tutaj fragment tej niby 7 letniej gwarancji.

5.1 Gwarancja na okres 24 miesięcy lub 40 000 kilometrów w zależności, co nastapi wcześniej:

a) elementy ukladu zawieszenia, takie jak przeguby kulowe sworzni wahaczy, tuleje metalowo gumowe, tuleje drążka stabilizatora, łączniki drążka stabilizatora, amortyzatory wraz z poduszkami, poduszki silnika i skrzyni biegów i inne.
wraz z poduszkami, poduszki silnika i skrzyni biegów.
b) elementy ukladu kierowniczego, takie jak końcówki drążków kierowniczych, osłony gumowe przekladni kierowniczej.
c) elementy ukladu przeniesienia napędu takie jak: przeguby oraz osłony gumowe półosi napędowych, dwumasowe koła zamaChowe.
d) elementy ukladu wydechowego oraz filtr cząstek stałych.

5.2 Gwarancja dotycząca tylko wad fabrycznych do pierwszego przeglądu pojazdu:

Świece zapłonowe, świece żarowe, klocki i szczęki hamulcowe, tarcze i bębny hamulcowe, tarcze sprzęgła, docisk sprzęgła, lozysko wyciskowe sprzęgło, ramiona wycieraczek, przewody wysokiego napięcia, żarniki i diody, szyby, uszczelki szyb oraz drzwi, paski klinowe i wielo-rowkowe, felgi, kolpaki,czynnik roboczy klimatyzacji.

Do tego części do koreańczyków (Hyundaia i Kii) są horrendalnie drogie!! Filtr cząstek stałych kosztuje 15 tysięcy złotych!!!
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

03 Maj 2011, 08:59

No niestety ceny filtrów są w takich granicach cenowych w wielu samochodach i jak kupisz nowego diesla a jeździsz tylko lub głównie po mieście to po 2 latach masz filtr do wymiany (znam naprawdę wiele osób które wlasnie po tym okresie wymieniało filtry jeżdżąc głównie po mieście). Dlatego też odradzam do miasta diesle, co wiele osób na forum ma mi za złe.

rachunki za paliwo najlepiej zbierac i wtedy mozna im pokazac ze sie tankowalo na stacji, a nie u znajomego rolnika w stodole i oni maja problem, a nie my...

Tylko jak udowodnić że kilka razy nie zdarzyło się zatankować auta gdzies indziej gdzie paliwo było słabej jakości?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

03 Maj 2011, 09:43

wersja która mnie interesuję przy konfiguracyjne KIA wychodzi 129tys i to też bez 3-4rzeczy które są mi zbędne.
Ja wiem że niektórzy na samą opcje XL już mówią full opcja ale to nie o taką mi chodzi.
chce mieć szyber,pełną skórą,nawigacje,napęd 4x4 więc to już jest ok 20tys (i oczywiście w opcji XL) z 184konnym silnikiem diesla

i nie chcę właśnie gołego x1 przykładowo tylko coś gorszego ale ze wszystkim co mi potrzebne
a więc skóra,xenon,navi i szyber (bez tego nie chce nawet oglądać auta)
obecnie mam passata w confortline tylko i sobie pluję w twarz jak mogłem kupić golasa jedynie ze skórą.pomyłka to jest dla mnie,bo jak kupować tego typu już auto to na dobrej opcji a nie bidą jeździć.
ja jestem tego zdania i go nie zmienię.to w takim układzie jak coś bd wolał kupić roczne/dwu auto ale żeby było na opcji.

czyli jednak na to wychodzi że 7letnia to jeden wielki bubel i faktycznie żerują na tych co dokładnie tego nie sprawdzą jak to jest naprawdę
CHOROSZ
Nowicjusz

Miejscowość: katowice

03 Maj 2011, 14:53

No z takimi wymaganiami to Superb, Outlander, Koleos, Captiva, Tiguan, Forester, a nawet Legacy ze swietnym napędem i pięknie brzmiacym dieslem się znajdzie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] . Z drugiej strony nie skreślałbym całkowicie Kii, wizyty w ASO i gwarancja nie są przecież obowiązkowe.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

03 Maj 2011, 21:38

Poza tym ekologów można mieć gdzieś i filtr cząstek stałych usunąć systemowo i fizyczne z auta. W prawie każdym aucie jest to proste, poza kilkoma japońcami.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept X1 2008
    W przypadku BMW Concept X1 projektanci zawarli klasyczne cechy i język stylistyczny modeli BMW X w pojeździe nowej klasy. Wyrafinowanie, zwinność, wszechstronność i jakość premium – wszystko to zostało odzwierciedlone ...

03 Maj 2011, 21:41

Oczywiście, tylko że ja pisałem o nowych autach i każdy wykładał kase bo zależało im na gwarancji.
Poza tym jeśli kiedyś wezma się za to aby badania techniczne były takie jak powinny byc auto bez filtra ich nie przejdzie.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

03 Maj 2011, 22:02

Puki co mieszkamy w Polsce i takie postępowanie jest dozwolone. Wypalanie filtra dobrze jest rozwiązane w toyotach tam jest dodatkowy wtryskiwacz w kolektorze. Dzięki czemu może się dobrze dopalić, bo np w VAGu jest tylko zwiększana dawka paliwa (delikatnie go zalewa), a w PSA jest płyn system cleaner za 160zł litr pojemniczek starcza na około 150tys km żeby go napełnić to jest trochę zabawy. Czyli warto kupić Toyotę na miasto :lol: Poza tym niektóre firmy spartoliły robotę i nie ma kontrolki filtra (że ma już wysokie nasycenie).
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

04 Maj 2011, 14:54

jakbym nie chciał gwarancji to bym wziął 1/2letnie auto o kilkadziesiąt % tańsze niż z salonu,ale właśnie zależało mi na jak najdłuższym spokojnym użytkowaniem samochodu bez obawy że zaraz coś padnie i kilka tysięcy nie moje (dlatego owa gwarancja wydawała się atrakcyjna).

Kolego polecającego Subaru,możesz coś więcej powiedzieć na jego temat?
mianowicie awaryjność,realne spalanie w mieście,jakość wykończenia itp?
bo szczerze powiedziawszy nawet nie zwróciłem ani razu uwagi na subaru a wygląda interesująco. ja tam tylko imprezę znam tak naprawdę,reszta modeli jest mi obca.

no filtr cząstek to według mnie jakaś zmowa samochodziarzy bo przecież to jest chore instalować/montować coś co jest w cholerę awaryjne i oni dobrze sobie z tego zdają sprawę.
CHOROSZ
Nowicjusz

04 Maj 2011, 15:05

Subaru to dobre samochody, bokser Diesel - idealny motor, pracuje podobno bez drgan, auto z napedem 4x4 pali podobno tyle ile podobny motor u konkurencji z napedem na 1 os. Mocy pod dostatkiem, bo 150km ma takie diesel, czesci raczej tanie nie beda, ale Subaru to dosc trwale samochody. Motory benzynowe tez zle nie sa, spalanie pewnie jak w motorach konkurencji o podobnej mocy/pojemnosci.
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI

04 Maj 2011, 15:10

Warto też pamiętać o problemach ze sprzęgłem w Subaru z dieslami.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Maj 2011, 16:36

A wracajac do Kii, to placic przez 7 lat mega kase za serwis ASO to masakra i wg mnie sie totalnie nie oplaca, pomijajac fakty ktore koledzy wyzej pisali.
Wincam
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

04 Maj 2011, 17:16

patrząc na diesle np. VW 2.0
opłacałoby się płacić po 1000zł za każdy serwis niż mieć bez gwarancji bo od głowic pękających zaczynając,po awaryjne pompy oleju na wtryskiwaczach kończąc.
nie mówiąc już o tfsi które mogą się zapalić bo mają zrypane cewki ...
dno,dno,dno

VW to teraz jako średniej klasy doniczka w ogródku może robić.

dlatego ta niby kupa kasy wywalana w KII na serwis nie ma się do tego ile trzeba wywalić za naprawy tych pseudo bezwypadkowych,a nawet bezwypadkowych pseudosamochodów (bo samochodem w tych czasach ciężko to nazwać jak sporą część żywotności spędza na warsztacie)...
jest to przerażające,a co najlepsze jest co raz gorzej
i prawda jest taka że marką to pasuje,bo np. wersja powinna być od razu korygowana w czasie błędu a w nowym b7 dalej ten sam szrot jest pakowany ...

[ Dodano: 6 Maj 2011, 12:03 ]
[link do oferty na Allegro wygasł]

polecono mi coś tego typu (chodzi o 2.2diesel) mercedesa i podobno ze 200tys zrobi i nie będzie z nim problemów przy wymianach płynów i oleju oraz o dbaniu i pamiętaniu o podstawowych zasadach
CHOROSZ
Nowicjusz