KIA SPORTAGE nie pali!!!

12 Wrz 2009, 20:58

Mam kia sportage 1998r 2,0 16V DOHC benzyna + gaz, samochód ma wymontowany immobiliser, i ma problemy z paleniem. Czasem zapali rano, a po zgaszeniu po upływie kilku godzin nie pali, kręci ale nie da się zapalić, a za parę godzin pali bez problemu. Był podpinany pod komputer ale to nic nie dało bo zgasła tylko na chwilę kontrolka CHECK. I tak co jakiś czas, raz pali a raz nie pali.
maja221
Początkujący

12 Wrz 2009, 21:01

cewka zapłonowa może umierać, czasem działa czasem nie :???:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

12 Wrz 2009, 21:05

Podpowiem mechanikowi, bo już kilku się męczy z tym autem i póki co to nie mogą znajść przyczyny.
maja221
Początkujący

12 Wrz 2009, 21:07

maja221 napisał(a):Podpowiem mechanikowi, bo już kilku się męczy z tym autem i póki co to nie mogą znajść przyczyny.

jak mechanik to raczej sprawdził tę ewentualność na początku :mrgreen:
a jak nie sprawdził to bym zabrał od niego auto :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

12 Wrz 2009, 21:08

a co myślisz na temat spadków napięć?
maja221
Początkujący

12 Wrz 2009, 21:25

maja221 napisał(a):a co myślisz na temat spadków napięć?

ja tam się na kijankach nie znam jeździłęm kilka razy byłem przy wybuchu jednej wieć doświadczenia mam mizerne :wink:
co do prądu w Kijance ;)
kable 2 są normalne 2 są z cewkami polecił bym NGK takie zakładałem u mojej kumpeli jeździ na nich i jest zadowolona (sakura moim zdaniem nie najlepsza, ale wpadnie leon_zet sie wypowie :mrgreen: ) cewki są 2 wytrzymują długo ale czasem zdarza się im paść,
to jest wersja tania :mrgreen:
droga jest komputer i inne takie ;) co do spadku napięć hmm tzreba wsiąść w łąpę miernik i pomierzyć
pytanie mam dodatkowe byłaś (mniemam że jesteś dziewczyną) zczytać błędy z komputera w serwisie??
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odśnieżarka? Zachowaj bezpieczny odstęp!
    Niskie temperatury i opady śniegu powodują, że na ulicach często pojawiają się odśnieżarki i posypywarki. Chociaż nie są pojazdami uprzywilejowanymi, zachowanie pewnych środków ostrożności przez innych uczestników ...

13 Wrz 2009, 19:28

Cewki faktycznie są dwie. I to tak umiejscowione, że projektantowi powinno się za to połamać paluchy. Faktycznie czasem padają. Czasem... Objawem padniętej cewki jest praca silnika na dwóch cylindrach. Z resztą - jak mechanik będzie sprawdzał, to niech zastosuje najstarszą metodę - cewki out, fajki ze świec out, świece out... Następnie połączyć to wszystko na krótko, świece oprzeć na ten przykład o głowice silnika i zakręcić rozrusznikiem. Jak na wszystkich świecach będzie iskra - tak samo mocna i równa, to nie ma co walczyć z cewkami. Jeśli jednak cewka/cewki będą do bani to kup oryginalną w serwisie i po krzyku. Oryginały są bodajże z firmy DENSO. Do tego kable NGK - tu faktycznie nie spotkałem się z lepszymi.

Ale na mój nos te niedomagania nie mają nic wspólnego z cewkami.

Imobiliser kto wymontowywał? Serwis? Bo jak nie to może być problem...
No i tradycyjnie - w jakiej kondycji jest pompa paliwa, jakie daje ciśnienie i czemu jest ono za małe.
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
:mrgreen:
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

14 Wrz 2009, 17:38

w Nowym Sączu niestety nie ma serwisu, więc wymontował go mechanik u którego zostawiłam auto. stwierdził, że immobiliser daje takie objwy i dlatego auto nie pali. po wymontowaniu immobilisera dalej jest tak jak było i dalej kontrolka pokazuje błąd.
maja221
Początkujący

15 Wrz 2009, 23:38

Jeden z kolegów ostatnio pozbywał się imobilizera w kijance. Też mu palić nie chciała. Kosztowało go to 1000 złotych. Musiał jednak dostarczyć do serwisu komputer sterujący silnikiem...
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

20 Gru 2009, 18:45

Co jest przyczyną barku iskry na świecach zapłonowych??

Rozrusznik kręci a nie odpali

Proszę o pomoc :wink: :wink:

Jak można sprawdzić czy to nie cefka
luigi08
Nowicjusz

Miejscowość: Dziwiszów