KIA SPORTAGE nie pali

21 Paź 2009, 11:21

jak już wielokrotnie pisałam, moja żaba nie pali. otóż byłam tydzień temu w serwisie i 3 godziny komputer skanował i przeglądał że niczego nie znalazł, usunięta zostałą jedynie świecąca kontrolka z napisem CHECK która cały czas świeciła. Dziś jednak ponownie się zapaliła i mimo że samochód kręci ona nie gaśnie. W serwisie nie powiedzieli nic na ten temat, po podpięciu programu ona automatycznie znikła. pompa paliwowa też jest ok więc ja już nie wiem gdzie mam szukać przyczyny tej usterki. świece też są w porządku.
maja221
Początkujący

21 Paź 2009, 16:25

Czyli podsumowując - zakładam, że spełnione sa następujące warunki:
- pompa jest sprawna i daje ciśnienie rzędu 3 barów na wolnych obrotach i koło 2 na wysokich;
- iskra jest na wszystkich świecach - równa i mocna;
- imobilizer został usunięty z komputera silnika przez serwis.
Czyli gad powinien palić bez gadania - jeśli tak nie jest to sprawdziłbym jeszcze:
- co z tym imobiliserem - kolega kiedyś miał podobny problem, winny był imobiliser. Trzeba go było wywalić z komputera - zwykłe rozłączenie nie pomagało.
- Jeśli immo jest OK to posprawdzałbym jeszcze wtryskiwacze, regulator ciśnienia paliwa i ewentualnie czujnik temperatury silnika odpowiedzialny za załączenie/rozłaczenie ssania. Świecenie kontrolki silnika może być także spowodowane awarią sondy lambda lub przepływomierza (ale niekoniecznie). Przepływomierz zwykle umiera gdy w kolektorze strzela gaz.
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
:mrgreen:
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

22 Paź 2009, 12:29

ostatnio mam też problemy z gazem, bo strasznie mi szarpie samochodem jak mam przełączony gaz. byłam na stacji obsługi i powymieniali filtry gazu i powiedzieli że wszystko jest ok. ale nie jest. na benzynie nie ma takiego problemu i śmiga jak trzeba.

[ Dodano: Czw Paź 22, 2009 21:19 ]
już wszystko wiem :wink: był dziś u mnie taki sobie mechanik, żadna rewelacja (jak dotąd myślałam), rozkręcił swiece sprawdzając raz jeszcze iskrę i napięcie i wszystko co tam możliwe. Skręcił z powrotem i stwierdził że nie wie co jest mojej żabie. Popatrzył jeszcze na komputer i stwierdził że to on świruje, bo po lekkim puknięciu ręką auto zapaliło. I pali. Nawet w serwisie Kia nic madrego nie zdziałali, i tylu mechaników się głowiło co z tym fantem zrobić, że o pieniądzach już nie wspomne. Mam nadzieję że jak wymienie ten komputer to moje problemy z tym autem wreszcie się skończą.
maja221
Początkujący

23 Paź 2009, 20:07

maja221 napisał(a):Mam nadzieję że jak wymienie ten komputer to moje problemy z tym autem wreszcie się skończą.

Życzę Ci tego gorąco. Kijanka potrafi skutecznie sponiewierać właściciela.
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

23 Paź 2009, 20:55

leon zet napisał(a):Kijanka potrafi skutecznie sponiewierać właściciela.

każda? bo mi się Sorento mocno podobuje :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

23 Paź 2009, 22:26

Chyba nie każda. Sportage ma dość zszarganą opinię - i chyba był to jeden z powodów zaprzestania jej produkcji (w sensie - poprzedniego modelu). Sorento - w przeciwieństwie do sportage ma dość dobre opinie. W ogóle KIA bardzo podniosła jakość swoich samochodów.

A sorento...
Też mi się podoba. :mrgreen:
Tyle, że na czwarte auto w rodzinie nie wyrobię
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Hyundai i20 z instalacją LPG BRC Sequent 24.11
    Hyundai i20 z instalacją gazową utrzymuje 5-letnią potrójną gwarancję bez limitu kilometrów. Hyundai Motor Poland wprowadził do sprzedaży model i20 z instalacją LPG. Samochód z napędem na gaz dostępny ...

24 Paź 2009, 07:48

a jak jest w sorenciaku z napędami? ma stały napęd 4x4, jakiś Haldex albo inne wynalazki?
opowiedz Leonku co nieco o tym tajemniczym aucie z Korei, reklamowanym przez A.Agassiego :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

24 Paź 2009, 09:29

już nawet znalazłam komputer oryginalny boscha za 130 euro i chyba sobie z niemiec sprowadze. Dzięki Panowie za wszelkie info które było dość pomocne dla mnie. A co do sponiewierania to mna aż rzucało :mrgreen:
maja221
Początkujący

26 Paź 2009, 21:31

Karson napisał(a):a jak jest w sorenciaku z napędami? ma stały napęd 4x4, jakiś Haldex albo inne wynalazki?
opowiedz Leonku co nieco o tym tajemniczym aucie z Korei, reklamowanym przez A.Agassiego :mrgreen:

Niestety wiele nie wiem, ale na forum4x4 w dziale KIA toczy się ciekawa dyskusja na temat przystosowania sorento do offroadu
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=52&t=70623

Z tego co zrozumiałem - sztywny tylny most z LSD, klasyczny reduktor, IFS na drążkach skrętnych - generalnie dobry materiał na dupowoza o nieco zwiększonej dzielności terenowej.
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika