Kia sportage - obroty jałowe

16 Sie 2010, 14:42

jeszcze jedna sprawa w korkach albo w lesie teperatura idzie do góry:( podejżewam ze wisko na śmietnik, czy jest na to jakis patęt np. wymiana na wentyl elektryczny czy moze zblokować je na stałe? czy tylko wymiana na nowe??

no i jeszcze sprawa obrotów po zmianie naprzykład z 2 na 3 po wcisnieciu sprzegła silnik powinien raczej szybko schodzic do obrotów jałowych a tu nic i dopiero po chwili to następuje....:( myśle ze to moze byc sprawa podciśnienia jakiegos wężyka ale nie jestem pewien
jak by mi kto podpowiedział w tych sprawach bede wdzięczny, pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez kris_&N, 18 Sie 2010, 01:35, edytowano w sumie 1 raz
no to w błotko.....
kris_&N
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Iława

16 Sie 2010, 20:51

1. sprawdzić czy wisko kręci się z równym oporem na zimnym i gorącym silniku. W tym celu przed odpaleniem zimnego silnika nalezy silnie zakręcić śmigłem wiatraka. Powinno obracać się w miarę luźno. Czynność należy powtórzyć na rozgrzanym silniku - na wyłączonym rozgrzanym silniku, bo inaczej można paznokcie stracić. Jeśli opór jest podobny jak na zimnym, to wisko jest do dupy;
2. wiskozę można zablokować, ale generuje ona wtedy upierdliwy hałas. Początkowo nawet jest to fajne, ale potem zwyczajnie drażni. Jak tłumik basowy albo strumienica wydechu.
3. elektryka nie polecam. A dlaczego nie polecam? Bo miałem i szybko wróciłem do wiskozy.
4. wymontować chłodnicę i termostat. Termostat od razu wywalić do kosza i wstawić drugi sprawny. Polecam termostaty Wahlera. Chłodnicę wymyć, sprawdzić stan blaszek rdzenia. Jeśli blaszki rozsypują się po przeciągnięciu po nich paluchem - zainwestować w nową chłodnicę.
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
:mrgreen:
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

17 Sie 2010, 09:24

no i zrobione, wisko jak na razie zablokowałem na stałe:) jak bedzie denerwować to wymienie,
a obroty juz ok na kostkach elektrycznych na kolektorze ss i silniczku krokowym były chyba styki zabrudzone bo przeczyscilem i gada juz normalnie... :mrgreen:
no to w błotko.....
kris_&N
Początkujący
Awatar użytkownika

18 Sie 2010, 00:50

A wisko jak zablokowałeś?
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

18 Sie 2010, 09:29

wisko zablokowane a teraz rozebrałem pompe wody i wymieniam rozrząd :mrgreen: a odpisywaniem brudzę klawiaturę laptopa :mrgreen:

[ Dodano: 30 Sierpień 2010, 13:25 ]
hej:) teraz pytanko o wisko jakie można zastosować chodzi mi o zamiennik może Lublin albo z czegos innego......? bo działa ok ale po zablokowaniu ten hałas mnie wykańcza :???:
no to w błotko.....
kris_&N
Początkujący
Awatar użytkownika