Kia Sportage , Woda w układzie paliwowym !!!

02 Paź 2013, 22:46

Witam jestem tu nowy, założyłem konto by poradzić się o nastepującym problemie, wiem że mógł pojawić się na forum , za to przepraszam ale potrzebuje szybkiej pomocy.Mianowicie:
Posiadam Kie Sportage I Diesla, 2.0. kilka dni temu pomyliłem beczki z ON i wlałem taką dobrą ćwiartkę wody zmieszanej z ropą, po tym wlałem około 7 l ON . przejechałem 15 km , i samochód zaczął przerywać tzn: obroty jałowe ok, wszystsko jak było wbijam jedynkę, dwójkę wszytsko dobrze, a już trójka i nastepne zaczyna przerywać obroty są 2100 max wiecej nie pojedzie, zamula go przerywa a gdy się zagrzeje jest jeszcze gorzej . Czy Woda mogła zaskzodzić? na co nalezy zwrócić uwagę? filter paliwa? coś jeszce? dziekuję za porade
PiotrA
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 11 2011
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Kia Sportage I
Silnik: 2.0 Diesel
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

03 Paź 2013, 10:39

W pierwszej kolejności spusć całe paliwo z baku, bak wymyj np. benzyną ekstrakcyjną ( po umyciu wyschnie ). Następnie wymień filtr paliwa, nalej ON. Powinno być ok. Nie wiem jakie wtryskiwacze są w tym autku, ale jest możłiwosć, że się uszkodziły.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Paź 2013, 18:19

Dzisiaj pojechałem do pracy, jeździłęm już wcześniej , myślałem ze taka ilość przepali się w silniku, dziś jadąć do pracy było to samo, szarpanie, w powrocie było już normalnie, szedł jak zawsze, przyjechałem do domu, potem musiałem wyjechać jeszcze raz, jadąc , przejechałem około 10 km normalnie a nastepnie znow zaczął lekko szarpać, zamowiłem już filtr mam nadzieje że wtryskiwacze są ok
PiotrA
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 11 2011
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Kia Sportage I
Silnik: 2.0 Diesel
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2001

14 Paź 2013, 11:38

To już okaże się po wymianie filtra,jeżeli nie są sprawne- czeka Cię kolejny wydatek,ale można zamówić je w sklepie internetowym,gdzie będzie po prostu taniej. Daj znać czy się udało,w razie potrzeby służę pomocą na forum.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik wysokoprężny 1.6 CDTI - Opel
    Nowy silnik wysokoprężny 1.6 l zapewnia najlepsze w swojej klasie osiągi we wszystkich kluczowych parametrach. Został wprowadzony w modelu Zafira Tourer i docelowo zastąpi obecną jednostkę 1.7 l i wersje 2.0 l o niższej mocy ...