Kia Sportage - załączanie napędów i problem

23 Maj 2020, 06:04

Witajcie
pierwszy raz pisze - chodzi o napęd przód , podczas jazdy na dwu napędach ściąga mi samochód na lewo - bez napędu przedniego jedzie równo , słychać co jakiś czas mocne uderzenie z lewej strony jak by się odpinał napęd - co to może być
Kia sportage 2000 r td
waldemarek72
Nowicjusz

25 Maj 2020, 08:32

Z tego co wiem napęd 4WD masz do 40km/h później się odpina. Normalnie kia ma napęd na przód, a dołączany jest tył. Czyli z przodu możesz mieć od 50 do 100% a z tyłu do 50%.

Napęd warto sprawdzić na podnośniku tu masz info kia-sportage-td-brak-napedu-na-przod-vt8174.htm Być może problemem są sprzęgiełka.

Kontrolka od załączonego napędu 4WD pojawia się na desce?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Maj 2020, 07:23

kontrolka świeci - nie wiem dlaczego ale u mnie główny napęd jest na tył , po włączeniu 4 wd jest na przód , na osłonie przeciw słońcu jest rysunek i widać tam że na 2 wd można jechać max 60 km,
waldemarek72
Nowicjusz

27 Cze 2020, 05:37

wyłączyłem poduszki ( świeciła kontrolka ) teraz zaświecił ABS = padało przez kilka dni więc samochód stał w garażu to zauważyłem korozje w niektórych miejscach - podpowiedzcie czy warto inwestować w to auto czy dać sobie spokój ( silnik 1998 - przebieg 256 tys , ) a w drzwiach już szyby sie coraz wolniej opuszczają i podnoszą
waldemarek72
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX w nowych wersjach
    NX, czyli jeden z najpopularniejszych modeli Lexusa doczekał się dwóch nowych wersji. Specjalne odmiany Spice & Chic oraz Cool & Bright wprowadzają w SUV-ie nowy wygląd, szersze wyposażenie standardowe i już ...