Kia Stinger 2.0 GTline (245KM) vs Volvo S60 250KM AWD

05 Cze 2019, 13:16

Witam,
dość różne ale i podobne auta. W grę wchodził jeszcze Audi A5, ale z sensownym silnikiem i wyposażeniem cena wychodzi już dość sporo ponad 200 tys. KIA posiada pełne wyposażenie, napęd na tył okno dachowe, TEC (HUD, sportowe zmienne zawieszenie). 7-letnia gwarancja. Volvo nowe, marka premium? z napędem na 4 koła z panoramicznym oknem dachowym, 5-strefowa klima, HUD, zawieszenie standard, naped na 4 kola (wersja inscription).

KIA jesli chodzi o wyposazenie wnetrz zawiera na pewno wiecej, wentylowane siedzenia elektrycznie sterowane, podgrzewane, podgrzewana kierownica, wiekszy obrecz felg (19stki przy 18stkach volvo w tej cenie), elektrycznie sterowane zawieszenie, kamera 360st, lampy doswietlajace zakrety etc. Wieksze spalanie wg testow niz Volvo.

Zastanawia mnie utrzymanie wartosci po 5 latach leasingu - Volvo vs Kia i ogolnie wybor. Wiadomo volvo kojarzy sie z marka premium, Kia z tanim koreancem.

Cenowo w danym wyposazeniu, KIA ~193 000zł, Volvo ~200 000zł, z rabatami wyjdzie podobnie.

Co uwazacie?
Mauser92
Nowicjusz

05 Cze 2019, 14:15

Do leasingu bierzesz jakiś pakiet serwisowy? Zapytaj o ceny przeglądów (mały/duży), bo to może być dość duży nakład w ciągu tych 5 lat.
Co do utraty wartości to możesz poszukać jakiś tabelek z przewidywaniami, ale auta w stylu 5-drzwiowego coupe tracą wolniej na wartości niż sedany (porównaj np.ceny zwykłego Passata vs. CC).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

05 Cze 2019, 15:19

S60 z racji produkcji w USA, okrojonych slotow produkcyjnych przez importera, bardzo małej ilości aut na rynku będzie trzymało cenę. Jeśli chcesz to kupić to radzę teraz bo jest w opcji First Price, później będzie już tylko drożej. Jeśli zamówisz już to odbiór początkiem 2020 roku. Jeśli chcesz szybciej odezwij się, być może uda się zorganizować T5 AWD na lipiec
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

06 Cze 2019, 12:50

Jaki jest rabat dla wybranych grup zawodowych od Volvo?
Mauser92
Nowicjusz

06 Cze 2019, 12:58

Da grupy zawodowe 2-3 %
Dodatkowo rabaty dealerskie, lojalnościowy, na flotę itp.
Nie ma reguły dla wszystkich dealerów, jeden da więcej inny mniej.
Wszystko zależy od klienta, auta, dealera, aktualnych promocji czy dostępności samochodów.
Spotkałem się z ofertami dla tego samego klienta od różnych dealerów z rabatami od 6-17%
Zapraszam na priv to poszukamy oferty.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

11 Cze 2019, 11:04

Pytanie czysto teoretyczne lub rzeczywiste jeśli w ogóle da się na nie jednoznacznie odpowiedzieć jakąś listą.

Jaki samochód z nowych jest najbardziej opłacalny? (dajmy na to np. do 150 tys., z przynajmniej ~150KM) - tzn najlepsza cena per to co oferuje + w miare niska utrata wartości po latach. Czy da się określić taki samochód/markę?
Ostatnio edytowany przez mike, 11 Cze 2019, 11:51, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz aktualny wątek, nie zakładaj kolejnych
Mauser92
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5, nowa generacja modelu
    W środę czyli w przeddzień salonu w Los Angeles, Mazda zaprezentowała zupełnie nową generację modelu CX-5. Ten kompaktowy SUV w 2012 roku dał początek nowej, wielokrotnie nagradzanej gamie modelowej marki, wykorzystującej ...

11 Cze 2019, 11:39

Mauser92 napisał(a):Czy da się określić taki samochód/markę?
Ciężko będzie ustalić jaki model przy takich założeniach będzie najbardziej opłacalny. Ze względu na ilość modeli samochodów dostępnych na naszym rynku trzeba by podać więcej założeń aby lepiej określić grupę docelową i wymagania kierowcy co do takiego auta.

Mamy:
- Cena do 150 tyś. zł
- Bogate wyposażenie
- Niska utrata wartości
- Moc do 150KM

Do tego dodałbym jeszcze:
- Segment z jakiego ma pochodzić dany model samochodu
- Koszy eksploatacji (spalanie/serwis)
- Eksploatacja w większości w mieście czy w trasie (podane w %)?

Przy takich danych jesteśmy już w stanie zrobić listę kliku modeli teoretycznie spełniających takie założenia :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Cze 2019, 12:56

Mauser92 napisał(a):Jaki samochód z nowych jest najbardziej opłacalny? (dajmy na to np. do 150 tys., z przynajmniej ~150KM) - tzn najlepsza cena per to co oferuje + w miare niska utrata wartości po latach. Czy da się określić taki samochód/markę?

Bank określa tzw. "wartość rezydualną" samochodu i to myślę będzie odpowiedź na twoje pytanie. Jak masz kontakt w dziale leasingów w banku to zapytaj jaki model ma najwyższą wartość.
Będąc na premierze S60 dowiedziałem się, że ten model ma bardzo wysoką wartość rezydualną i jeśli sytuacja z produkcją samochodów się nie zmieni to będzie bardzo wolno tracił na wartości.
Jeśli brać pod uwagę stosunek osiągów, wyposażenia, bezpieczeństwa, komfortu do ceny to S60 jest dobrym rozwiązaniem.
p.s.
w przyszłym tygodniu spora podwyżka cen S60 (około 15tys) i wprowadzenie wersji wyposażenia Momentum PRO
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

11 Cze 2019, 14:57

Dzieki, rozumiem że polecasz marke Volvo jako jej przedstawiciel ale w tym pytaniu już nie o to chodziło.

Chodziło po prostu o samochód - nawet i tańszy niż 150 tys., który daje dobre parametry per cena i warto go kupić bo dość utrzymuje wartość.

Nie wiem - np. Octavia, którą dość często kupują firmy pracownikom np., 190KM 110 tys zł.
Mauser92
Nowicjusz

11 Cze 2019, 17:06

Tak polecam markę jako jej fan a o porównaniu aut klasy Premium do 150tys to moja całkiem obiektywna ocena. Skoda nie będzie trzymać tak mocno ceny ze względu na ogólną ilość i dostępność samochodów.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

13 Cze 2019, 02:11

Byłem w salonie, obejrzałem S60, zrobiliśmy jazdę próbną. Odczucia:
- siedziałem przez chwile z tyłu, słabe wygłuszenie, przy prędkości 140km/h już mało było słychać z tego co ktoś mówił z przodu
- po wciśnięciu gazu, jest chwilowy input lag zanim samochód dostaje/nadaje prędkości - jak się okazuje, skrzynia jest jednosprzęgłowa.. ?!?!

Pomyślałem o obniżeniu wartości auta / budzetu do 150 tys., aby zmieścić się w całkowitej racie leasingu do odliczenia, udało się ze 168 tys. zejść z rabatem do 150 tys dla wersji 190KM z napedem na przód - nie wiem czy uwazac to juz za dobra opcje?.. jednakże jak się okazuje to auto jest bardzo masywne - ponad 1600kg.. zastanawiam się czy przy tylu KM nie będzie sie po prostu dusiło, czy faktycznie lepiej nie dopłacić do 250KM - wtedy kwota rośnie do 163 tys.. wg wyliczen.

Wtedy znowu nasuwa się pytanie, czy nie lepiej stinger... - w cenie 183 tys., mam granturismo, pelne mozliwe wyposazenie ze skrzynia dwusprzeglowa, z HUDem kamera 360, 19cal felgii i wszystkimi innymi technologicznymi dodatkami, napedem na tyl..

Pytanie czy 190KM jednosprzeglowa automatyczna skrzynia naped na przod i 1600kg wagi wlasnej to nie jest strzal w kolano za 150 tys. ?

No i problem nastepujacy - czas oczekiwania aktualnie na egzemplarz to 5 msc-y. Koniec listopada/poczatek grudnia odbior auta z 2019r, po miesiacu bede mial juz auto z ubieglego rocznika.. ?
Mauser92
Nowicjusz

13 Cze 2019, 07:45

Nie jezdzilem s60 mk3, ale po przejazdzce s60 mk2 2.0t 240 KM stwierdzilem ze to auto jedzie jakby mialo 200 KM, nie wiecej. Ogolnie w tych volvo jakies liche te konie i wcale mocy nie czuc wiec nie sadze ze w tak ciezkim aucie 190 KM papierowych bedzie robilo robote.
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2009

13 Cze 2019, 08:45

Od środy ceny s60 idą w górę, kończy się wersja First Price. Nie wiem u jakiego dealera byłeś bo z tego co wiem zgłoszenia do produkcji i odbioru w 2019 się już zamknęły, chyba że ktoś wytargowal jeszcze wolne sloty produkcyjne. Wychodzi ze rabat który dostałeś to 10.5% jak chcesz możemy poszukać innych ofert. Jest jeszcze parę aut u dealerów do odbioru w najbliższym czasie.
P.s.
Poza podwyżką cen zostanie wprowadzona wersja wyposażenia momentum pro, która będzie najniższą wersją w najniższej cenie.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

14 Cze 2019, 20:53

Tak otrzymałem taką wiadomość mailową dopiero po spotkaniu, podobno to zamkniecie first edition było zaskoczeniem itd ze wzrostem cen. Pytanie czy to nie jest chwyt marketingowe i czy ceny naprawde pojde sporo w gore.

Momentum czy jak mu tam, będzie miał bodajże jeszcze słabszy silnik, gdzie zastanawiam sie nad mocniejszym niz 190KM aktualnych w podstawie.. wiec to nie wchodzi w gre.

Dostałem propozycje odnośnie odbioru auta luty/marzec ~6 miesiecy, po aktualnym zamowieniu. Auto w aktualnej cenie, lecz z rocznika juz 2020. Aktualnie wplata na poziomie 7-8 tys. zadatku
Czy rabat 10,5% jest ok? Czy szukać jeszcze?

Jakieś sugestie czy jest sens się w to ładować? :>
Mauser92
Nowicjusz

15 Cze 2019, 08:40

Tak szczerze mówiąc First Price powinno być do końca roku ale że importer dał ciała z dostępnością do slotow produkcyjnych i aut dostępnych od ręki, taką mamy teraz sytuację. Na luty, rocznik 2020 nawet nie myśl, bardziej marzec-kwiecień. Auto jest produkowane w USA, transport, przygotowanie do sprzedaży trwa. S60 przy których pomagałem miały 2-3 tyg. opóźnienia a były zaklepane na premierę.
Co do zaliczki spoko choć moje źródła wymagają 5k. Aktualne ceny do środy, chyba że dealer zrobił już ofertę. 10.5 % to rabat który ciężko skomentować bo nie wiem nic o konfiguracji samochodu ani o tobie, na jakie rabaty się lapiesz itp. Pośle Ci pw z kilkoma pytaniami, jeśli będziesz chciał to mogę poszukać oferty dla Ciebie, za free oczywiście.
Co do wersji momentum to silnik zostaną takie same, skrzynie te same, mechanicznie tak samo, zmieni się konfiguracja wyposażenia, tapicerki, koła, dodatki stylistyczne, elektronika.
Można zamówić auto teraz z rocznika produkcji 2020.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz