Kiedy dawkowany jest plyn Eolys(fap) do baku?

17 Kwi 2015, 17:18

Czesc

Zakupilem po raz pierwszy diesla z filtrem czasteczek stalych ( outlander II) poczytalem troche o tym i mam mieszane uczucia, ale mam pytanie na ktore nikt nie potrafi mi odpowiedziec.

Kiedy dokladanie wstrzykiwana-dolewana zostaje dawka plynu eolys( wspmagajacy spalanie FAP/dpf) do baku podczas tankowania.

Czy po zatankowaniu i zamknieciu korka wlewu samoczynnie komputer dawkuje ilosc plynu czy nastepuje to dopiero po wlaczeniu zaplonu? Czy dziala to w inny sposob?

Z gory dziekuje
pozdrawiam
dizlowiec
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 01 1977
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Outlander II
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

19 Kwi 2015, 12:46

dizlowiec napisał(a):Zakupilem po raz pierwszy diesla z filtrem czasteczek stalych ( outlander II) poczytalem troche o tym i mam mieszane uczucia,

Zacząłeś "do dupy strony" jak się to mówi, czyli najpierw miałeś poczytać, a potem myśleć o kupnie...Jak robisz długie trasy i mało jeździsz po mieście, to pół biedy. Jak jeździsz głównie po mieście, to się wkopałeś z tym autkiem... :(
Co do dozowania eolys - komputer dozuje go po zatankowaniu paliwa - oblicza ile paliwa zatankowano i dozuje do baku odpowiednią ilość. Fajnie brzmi? Ale tylko fajnie brzmi - jak zatankujesz np. 10 litrów paliwa, to komputer nie bardzo dokładnie oblicza dawkę - czasem wyjdzie więcej czasem mniej, róznie to bywa. Generalnie zasada jest taka - im więcej tankujesz paliwa do baku, tym dokładniej komputer oblicza ile ma dodatku zadozować. Dlatego zaleca się przy takich filtrach tankowanie większych ilości paliwa. BNie jest auto z takim filtrem dla tych, co co jakiś czas tankują po 5 czy 10 litrów paliwa, bo nie mają kasy na zatankowanie całego baku. A niestety przy dzisiejszych cenach paliw, wiele ludzi w ten sposób tankuje - co kilka dni po 5 albo 10 litrów. Nawet LPG ludzie tankują po 10, 15 litrów zamiast całego baku. Da się to zauważać na stacjcach :(
Mam nadzieję, że zapoznałeś się z instrukcją obsługi swojego samochodu, a w szczególności z rozdziałem o wypalaniu filtra?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Kwi 2015, 07:57

Kupujac auto wiedzialem co robie, filtry to teraz codziennosc :? uczucia mam mieszane ale o auto dbam i instrukcje ogarnalem

Ale nie odpowiedziales mi na moje pytanie...kiedy dokladnie jest ten plyn wstrzykiwany? :naughty: po zamknieciu korka wlewu czy po wl zaplonu?

ps zawsze tanukje do pelna :)
dizlowiec
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 01 1977
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Outlander II
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, ustąp pierwszeństwa motocykliście
    Okres letni to pełnia sezonu motocyklowego, dlatego właśnie w czasie wakacji motocykliści najbardziej narażeni są na udział w wypadkach. Wielu tragicznych zdarzeń można by uniknąć dzięki poprawie bezpieczeństwa jazdy kierowców ...