dizlowiec napisał(a):Zakupilem po raz pierwszy diesla z filtrem czasteczek stalych ( outlander II) poczytalem troche o tym i mam mieszane uczucia,
Zacząłeś "do dupy strony" jak się to mówi, czyli najpierw miałeś poczytać, a potem myśleć o kupnie...Jak robisz długie trasy i mało jeździsz po mieście, to pół biedy. Jak jeździsz głównie po mieście, to się wkopałeś z tym autkiem...
Co do dozowania eolys - komputer dozuje go po zatankowaniu paliwa - oblicza ile paliwa zatankowano i dozuje do baku odpowiednią ilość. Fajnie brzmi? Ale tylko fajnie brzmi - jak zatankujesz np. 10 litrów paliwa, to komputer nie bardzo dokładnie oblicza dawkę - czasem wyjdzie więcej czasem mniej, róznie to bywa. Generalnie zasada jest taka - im więcej tankujesz paliwa do baku, tym dokładniej komputer oblicza ile ma dodatku zadozować. Dlatego zaleca się przy takich filtrach tankowanie większych ilości paliwa. BNie jest auto z takim filtrem dla tych, co co jakiś czas tankują po 5 czy 10 litrów paliwa, bo nie mają kasy na zatankowanie całego baku. A niestety przy dzisiejszych cenach paliw, wiele ludzi w ten sposób tankuje - co kilka dni po 5 albo 10 litrów. Nawet LPG ludzie tankują po 10, 15 litrów zamiast całego baku. Da się to zauważać na stacjcach
Mam nadzieję, że zapoznałeś się z instrukcją obsługi swojego samochodu, a w szczególności z rozdziałem o wypalaniu filtra?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...