Kiedy fotoradar robi zdjęcie?

22 Mar 2008, 14:23

Witam.Wczoraj jechałem sobie ok. 50 km/h i w tym momwncie przejechałem obok fotoradaru stojącego.Zrobil mi zdjęcie bo był błysk.Gdy zobaczyłem flesz od razu spojrzałem na prędkościomierz i miałem poniżej 50.Czy fotoradar robi robi też zdjęcia wybiórczo zby np. sprawdzić czy ktoś miał zapięte pasy?
Apan
Nowicjusz

22 Mar 2008, 17:43

Fotoradar jak sama nazwa wskazuje,robi zdjęcia tylko po przekroczeniu prędkości.Ale jeżeli ograniczenie było do 50 km/h,a ty jechałeś np. 55 km/h,to mało prawdopodobne,zeby zrobił on ci zdjęcie.Fotoradary są nastawiane zawsze na większą prędkość.Jak jest ograniczenie do 50,to nastawiane są na ponad 60.Chyba,że miejsce jest naprawdę zagrożone np. szkoła blisko ulicy i jest ograniczenie do 40 km/h.W takim miescu fotoradar jest nastawiony na 40 km/h.
Ale jeżeli przekroczyłeś prędkość i fotoradar zrobi ci zdjęcie,a ty lub pasażerowie w międzyczasie nie mieli zapiętych pasów lub rozmawiałeś przez telefon,to dostaniesz mandat za prędkości i za np. pasy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Mar 2008, 17:49

A w którym momencie fotoradar robi pomiar?Być może jakieś 50 metrów wcześniej jechałem 55 ale w momencie gdy jechałem obok fotoradaru to nie zwalniałem i nie próbowałem hamować.Było ciemno i błysk był na pewno.Czy możliwe, ze robili zdjęcia wybiórczo np. sprawdzenie zapięcia pasów itd.?
Czy to ze był błysk to świadczy o tym że dostanę mandat?
Apan
Nowicjusz

22 Mar 2008, 18:00

Fotoradary nie robią zdjęć wybiórczo.Robią zdjęcie tylko wtedy,jak przekroczy się prędkość,na którą jest nastawiony fotoradar.
To,że był błysk,nie oznacza od razu,że dostaniesz mandat.Policja bardzo często montuje same flesze w fotoradarach,które sa uruchamiane jak samochód przejeżdża z większą prędkością niż pozwalają na to przepisy.Tak poprostu na postrach.Ale to,czy w środku jest tylko flesz czy jest całość,tego nie da się rozpoznać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Mar 2008, 18:21

MotoAlbercik napisał(a):Ale jeżeli ograniczenie było do 50 km/h,a ty jechałeś np. 55 km/h,to mało prawdopodobne,zeby zrobił on ci zdjęcie.Fotoradary są nastawiane zawsze na większą prędkość.Jak jest ograniczenie do 50,to nastawiane są na ponad 60.Chyba,że miejsce jest naprawdę zagrożone np. szkoła blisko ulicy i jest ograniczenie do 40 km/h.W takim miescu fotoradar jest nastawiony na 40 km/h.

Najprawdziwsza prawda. Sam słyszałem to od policjanta (znajomego)

CO do pustych puszek (fotoradarów). U mnie w Legnicy fotoradary (znaczy się te puszki) są bodajże 4. Z czego wewnątrz prawdziwy aparat jest tylko jeden. Policja zmienia jego miejsce położenia. Raz jest tu, a drugiego dnia może być w innym miejscu. Ale co do fleszy to są wszędzie.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

23 Mar 2008, 01:28

Jeżeli wierzyć Gazecie.pl to fotoradary przenośne robią pomiar z odległości 7-60 metrów.
http://auto.gazeta.pl/auto/1,71462,2725746.html
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika