Kiedy kupić opony zimowe

25 Kwi 2018, 19:01

Myślę o kupnie opon zimowych i zastanawiam się kiedy ich cena będzie najbardziej korzystna - chodzi mi o opony z 2018 roku. Czy warto je kupić latem, jesienią czy tuż przed sezonem. Chodzi mi o to jak kształtuje się ich cena na przestrzeni roku - czy rośnie, spada, czy utrzymuje się na podobnym poziomie.
lukaszqq
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 31 05 2006
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: opel astra g
Silnik: 1.4 twinport 90 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

25 Kwi 2018, 20:16

Zimówki najtaniej można kupić pod koniec wakacji. Ja w zeszłym roku tak kupiłem do Vitary i w stosunku do cen październikowych oszczędziłem 2 stówki na komplecie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

06 Wrz 2018, 10:56

Najlepszy okres na zakup zimówek to przełom sierpień/wrzesień. Sam właśnie zakupiłem zimówki z oponeo w bardzo dobrej cenie. Ceny są jeszcze promocyjne a mamy już roczniki 2018.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

14 Wrz 2018, 09:11

Potwierdzam. Zimówki najlepiej kupić jeszcze latem. Do końca września można złapać jakieś dobre okazje. Później już będzie mega ciężko. Więc na dobrą sprawę jest ostatni dzwonek. A z samą wymianą bym się bardzo nie spieszył. Sam wymieniam jakoś w listopadzie, choć różne są taktyki. Kolejna rzecz - co ile lat, bo nie ukrywajmy komplet można eksploatować kilka sezonów. Osobiście zmieniam co 4 lata, ale też wiele zależy od zużycia, sporo osób decyduje się na zmiany co 7 lat.

Inna sprawa, że są takie asy, co w ogóle nie zakładają zimówek, ale o nich to chyba można osobny temat otworzyć :)
tomekbielus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 01 1985
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: nie mam

02 Paź 2018, 11:00

Miesiąc temu za ten sam komplet opon na oponeo dałem 520zł, teraz 608 zł.
mateusz9986
Zaawansowany

02 Paź 2018, 17:15

Nie ma się czemu dziwić, im bliżej sezonu zimowego tym szybciej ceny opon pójdą w górę i to normalna sprawa zresztą wszystko drożeje. Dlatego również uważam, że opony zimowe najlepiej kupić latem lub wiosną.
AutoIndustry
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silniki LS - General Motors
    Z Japonii przenosimy się do Stanów Zjednoczonych, czyli prawdziwego królestwa potężnych silników o widlastym układzie cylindrów. Właśnie taką architekturą cechują się silniki General Motors z linii ...
    II edycja programu edukacyjnego dla dzieci "Drogowe ABC"
    Z początkiem marca w przedszkolach w całej Polsce rozpoczęła się II edycja programu edukacyjnego "Drogowe ABC", organizowanego przez firmę Circle K Polska oraz Polski Czerwony Krzyż. Celem inicjatywy, która dotrze ...

12 Paź 2018, 12:13

AutoIndustry napisał(a):Dlatego również uważam, że opony zimowe najlepiej kupić latem lub wiosną.
Najlepiej jesienią przed sezonem można trafić najlepsze promocje lub tuż po sezonie w którym jest bum na takie opony bo wtedy ceny lecą w dół. Myślę że np. w grudniu może być już taniej sporo niż w październiku.
mateusz9986 napisał(a):Miesiąc temu za ten sam komplet opon na oponeo dałem 520zł, teraz 608 zł.
A co to za opony jeżeli można wiedzieć?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Paź 2018, 19:03

Imperiale - użytkowane od kilku dni, bez problemu z wyważeniem, nic nie bije, nawet jakoś wielce nie hałasują mimo, iż zimówki. Zobaczymy jak będą spisywać się zimą.
mateusz9986
Zaawansowany

17 Paź 2018, 21:25

mateusz9986 napisał(a):Imperiale - użytkowane od kilku dni, bez problemu z wyważeniem, nic nie bije, nawet jakoś wielce nie hałasują
Ciekaw jestem jak będzie z nim w kolejnym sezonie bo pierwszy sezon to raczej ze wszystkim jest w miarę ok :) ale mam nadzieję że nie będziesz miał problemów. Daj znać jak się spisują jak będzie jakiś śnieg lub błoto pośniegowe.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!