Kiedy musze oplacic OC/

18 Paź 2007, 17:28

Dzis dostalem nowe tablice i dowod rejestracyjny próbny po upływie 2 tygodni od kupna samochodu posiadam oc wazne do 2008 roku ale ktore jest na starego wlasciciela i stare nr. rejestracyjne czy moge jeździc prawnie po drochach jesli nie mam jescze oplaconego OC na nowe rejestracje :?:

I gdzie najlepiej isc oplacic OC :?:
krooger
Nowicjusz

18 Paź 2007, 19:41

W zasadzie nie możesz,dopóki na polisie OC nie zaktualizujesz nowych numerów.Musisz jechać do przedstawiciela ubezpieczalni,w której jest ubezpieczony ten pojazd i powiedzieć w czym rzecz.Tam ci przepiszą polisę z nowymi numerami.
Jeszcze dla sprostowania - OC nie jest na włąściciela(jak to było kiedyś) tylko na samochód.Jak jeszcze nie byłeś po kupnie samochody u ubezpieczyciela,to przygotuj się na dopłatę do składki OC (ale tylko w przypadku,jak jest różnica w zniżkach i jak może być duża różnica w czasie posiadania prawa jazdy,a także jak jest róznica w wojewóztwie).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Paź 2007, 22:58

z tego co wiem to polise powinno sie zalatwic tego samego dnia co jest przerejestrowany samochod. Czasami do przepisania OC trzeba bardzo duzo doplacic... ja mam stare OC na wartosc 340zl, jak chcialem przepisac na siebie to musialbym doplacic 1180 zl bo nie mam 25 lat i znizek, jesli by byl poprzedni wlasciciel wspolwlascicielem to i tak musialbym doplacic 418zl wiec wole zrezygnowac, dostac pieniadze za niewykorzystany okres i ubezpieczyc w TUWie. Tam jak mam wspolwlasciciela z pelna znizka to zaplace ok 360zl za silnik 1.6.

Tylko nie wie ktos czy zeby dostac tam znizke to wystarczy miec wspolwlasciciela ze znizka czy on musi byc wlascicielem a ja wspolwlascicielem?
kmikos168
Nowicjusz

20 Paź 2007, 17:13

Witam.
Masz jakiś cennik z tego TUW?, albo jakieś konkretniejsze namiary? Obecnie jestem w MTU. Też jest tanie, ale twoja oferta ich przebiła. Zawsze można zaoszczędzić trochę.
Szerokiej drogi.
Janusz
janek4087
Początkujący

Miejscowość: Świętochłowice

20 Paź 2007, 22:22

A ja proponuję zadzwonić do Link4.Nie wiem jaka będzie różnica w cenie,ale przy ubezpieczeniu OC dostajesz gratis pakiet Assistance i jeszcze coś tam - mnie proponowano ubezpieczenie mieszkania za malutką składkę na dość wielką sumke.Musisz zadzwonić i sie dpowiedzieć.Możesz również umówić się przez internet na ich stronie i konsultant zadzwoni do ciebie.To w sumie tak naprawde nic nie kosztuje.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Paź 2007, 22:37

ubezpieczyłem w HDI 100% na silnik 1,6 wynosi 1126,00 zł przy powyzej rocznym posiadaniu prawa jazdy polecam tą firme jesli chodzi o OC nw wyceniaja za 35zł -5.000,00zł 50zł-10.000,00 65zł-15.000,00
krooger
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

25 Paź 2007, 16:56

Każda firma jest dobra na swój sposób i każdy właściciel wybiera firmę ubezpieczeniową,która pasuje mu najbardziej.Ale warto podzwonić lub pojeździc i pytać co jaka firma proponuje i za ile i na jaką kwotę.W tym przypadku HDI ubezpieca silnik.Ciekawe tylko na jakich warunkach i ile razy?
Natomiast np. Link 4 nie ubezpiecza silnika,ale daje dodatkowo Program Pomocy 24,można wykupić Ubezpieczenie AC mieszkania,ubezpieczyć szyby i inne.Ja mam takie ubezpieczenia - OC,NNW,Program Pomocy 24(jest to gratis,i inne firmy nazywaja to Assistance) oraz pomoc w przypadku szkody mieszkaniowej.Nie mam w tej firmie jeszcze żadnych zniżek,a składkę opłaciłem w wysokości 1031 zł.Silnik ma pojemność 1,6 i prawko mam dłużej niż 1 rok.Ubezpieczyciel pokrywa w OC szkody do 14 tyś Euro.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika